Skip to main content

Κουτσούμπας: Τώρα επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Τώρα είναι η ώρα, αν περάσει έστω και μια μέρα θα είναι αργά», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην ανάγκη επίταξης, όπως είπε, του ιδιωτικού τομέα Υγείας.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM» ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην εκτίμηση του ΚΚΕ ότι «η ελληνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία μπαίνει σε ύφεση και ίσως βαθύτερη κρίση απ' ό,τι πριν», προσθέτοντας ότι είχε προηγηθεί επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες και σημειώνοντας ότι η πανδημία δεν είναι η κύρια αιτία της κρίσης, αλλά η θρυαλλίδα που επιταχύνει και οξύνει αυτή την κατάσταση.

«Η ελληνική οικονομία θα πληγεί και εξ αιτίας της πολυδιαφημιζόμενης εξωστρέφειας και από αυτή τη σκοπιά πρέπει να υπάρχει προετοιμασία του ελληνικού λαού να παλέψει, δεν μπορεί να πληρώσει άλλο, δεν μπορεί να χάσει άλλα» υπογράμμισε.

Για τα κυβερνητικά μέτρα είπε ότι είναι εντελώς ανεπαρκή και «τα μέτρα που αφορούν τη λεγόμενη στήριξη της οικονομίας, στην ουσία πρόκειται μόνο για ενίσχυση κάποιων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που επιδοτούνται και φοροαπαλάσσονται».

«Αυτό όμως δεν αφορά τον ελληνικό λαό. Την επόμενη μέρα οι εργαζόμενοι πάλι θα κληθούν να καλύψουν και τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις πιθανές νέες δανειοδοτήσεις και αυτό που ονομάζουμε κρίση στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και αυτό φάνηκε και στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Γερμανίας, στο αίτημα για έκδοση ομολόγου κόντρα στον κορονοϊό είπε «αυτή η λεγόμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο πλέον. Αυτό φάνηκε και από τη στάση της Γερμανίας η οποία ενδιαφέρεται για τους δικούς της μονοπωλιακούς ομίλους, αυτούς χρηματοδοτεί με πακέτα στήριξης» και πρόσθεσε: «Μια σειρά χώρες προχωρούν σε μέτρα προστατευτισμού, κλείνουν σύνορα και αυτή η πορεία δεν πρόκειται να ανακοπεί».

Επισήμανε ότι αυτό αποδεικνύει τη θέση του ΚΚΕ ότι «αυτή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι ένωση για τα συμφέροντα των λαών, αλλά λυκοσυμμαχία, ένωση ιμπεριαλιστική κρατών» υπογραμμίζοντας πως «χρειάζεται, πλέον, να κινηθούν οι διαδικασίες πρώτα απ' όλα με λαϊκή θέληση για αποδέσμευση από την ΕΕ και βεβαίως να έχουμε αλλαγές και στην οικονομία και στην κοινωνία όπου πραγματικά ο λαός θα μπορεί να καθορίζει με κεντρικό σχέδιο συνολικά την οικονομία».

Επανέλαβε τη θέση του ΚΚΕ για επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας για την αντιμετώπιση της κρίσης, «τώρα είναι η ώρα, αν περάσει έστω και μια μέρα θα είναι αργά», αλλά και για περισσότερες -από αυτές που ανακοινώθηκαν- προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία.

Ερωτηθείς σχετικά για την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ προς τον ΣΥΡΙΖΑ για το ίδιο ζήτημα είπε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και για το θέμα της επίταξης λέει “άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε”. Δεν μιλά καθαρά και ξάστερα για την επίταξη την οποία λέει το ΚΚΕ που σημαίνει ότι 350 ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ πρέπει να επιταχθούν και όχι να μισθωθούν και ότι οι ιδιώτες γιατροί πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά σε κεντρικό σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων Υγείας. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει να μην πληρωθούν μόνο κάποιες ιδιωτικές κλινικές, να πληρωθούν όλες ισότιμα, να μη δίνουμε τα 1.600 ευρώ μόνο σε κάποιους ομίλους ιδιωτικούς της υγείας, να το δίνουμε και σε άλλους και πάει λέγοντας».

Αναφέρθηκε επίσης στις «τεράστιες ευθύνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ που έκλεισαν νοσοκομεία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα άφησε κλειστά. Η ΝΔ μείωσε κονδύλια για την Υγεία παλιότερα, και ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήλθε στην κυβέρνηση, τα μείωσε ακόμα περισσότερο. Κανείς τους δεν έκανε προσλήψεις του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού».

Τόνισε ακόμα ότι «είναι μεγάλος μύθος ότι η συνύπαρξη του ιδιωτικού καπιταλιστικού τομέα στην Υγεία, ιδιαίτερα σε αυτές τις συνθήκες, μπορεί να βοηθήσει το δημόσιο σύστημα Υγείας. Το υπονομεύει».

Ερωτηθείς για την «εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα», απάντησε ότι αυτή «θα συνεχιστεί» καθώς «η τουρκική αστική τάξη υλοποιεί το σχέδιό της βήμα-βήμα περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να δράσει».

«Δεν είναι απάντηση η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που όλο και περισσότερο ταυτίζεται και συμμετέχει στα σχέδια των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ στην ευρύτερη περιοχή δήθεν για να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή και έτσι να αντιμετωπίσει την τούρκικη προκλητικότητα. Αυτό μας βάζει όλο και πιο βαθιά στην δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και θα την πληρώσουν πάλι οι λαοί και τα κυριαρχικά δικαιώματα του λαού και της χώρας, αλλά και άλλων λαών της περιοχής» κατέληξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.