Skip to main content

Κούβελας: Άνεμος ανάπτυξης φυσάει δυτικά στη Θεσσαλονίκη

Άρθρο στη Voria.gr του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Κούβελα: «Ο πρωθυπουργός έβαλε τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της πολύ ψηλά στην ατζέντα του»

του Δημήτρη Κούβελα*

Το τελευταίο διάστημα γίνεται όλο και πιο έκδηλο το γεγονός, ότι επιτέλους το ρολόι χτυπάει σε «ώρα Θεσσαλονίκης». Τα έργα που λίμναζαν για χρόνια σε κάποιο συρτάρι ήδη δρομολογούνται και μεγάλες επενδύσεις δημιουργούν πολλές και καλές νέες δουλειές. Εξαγγελίες που δεν είχαν αντίκρισμα στο παρελθόν, δίνουν τη θέση τους στις πράξεις. Και όλα αυτά υπό το βλέμμα ενός Πρωθυπουργού, ο οποίος έβαλε τη Θεσσαλονίκη και τους πολίτες της πολύ ψηλά στην ατζέντα του από την πρώτη μέρα της διακυβέρνησης της ΝΔ.  

Τα πράγματα πλέον αρχίζουν να αλλάζουν με μία δυναμική, που δεν αφορά μόνο το ιστορικό κέντρο της πόλης αλλά την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης συνολικά. Η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού της δυτικής Θεσσαλονίκης, όπου πολλά νεαρά ζευγάρια εγκαταστάθηκαν, επιτάσσει τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών, ώστε οι πολίτες στους τέσσερις δήμους της περιοχής να απολαμβάνουν πιο ποιοτική καθημερινότητα. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς στόχους μου, από την πρώτη μέρα της εκλογής μου ως Βουλευτής. Προφανώς, η εξεύρεση άμεσης λύσης στα θέματα που ταλανίζουν τους κατοίκους εδώ και χρόνια, δεν είναι πάντα εύκολη.

Η εξαγγελία - δέσμευση του Κ. Μητσοτάκη από το βήμα της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, για εκκίνηση διαδικασιών της μεγάλης επέκτασης του Μετρό προς τη δυτική Θεσσαλονίκη, δίνει το στίγμα των ενεργειών που θα ακολουθήσουν, όπου σε συνδυασμό με τον προαστιακό σιδηρόδρομο που θα διατρέξει την περιοχή θα προσφέρει περισσότερες εναλλακτικές επιλογές στη μετακίνηση.  

Η μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η δημιουργία χώρων πρασίνου, η αύξηση και η βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων, η εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας, αναβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων. Με ερώτηση που κατέθεσα πρόσφατα προς τα αρμόδια Υπουργεία, επεσήμανα την επιτακτική ανάγκη υλοποίησης των αντιπλημμυρικών έργων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ήδη μπαίνει σε φάση υλοποίησης το έργο διευθέτησης του ρέματος Ξηροποτάμου, η μελέτη του οποίου ήταν ξεχασμένη στα συρτάρια του υπουργείου Υποδομών εδώ και 15 χρόνια. Η αντιπλημμυρική θωράκιση αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου να μην θρηνήσουμε συμπολίτες μας, πέρα από τις υλικές ζημίες. Δημιουργούμε το πλαίσιο ώστε να μην ζήσουμε άλλη «Μάνδρα». Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητώ να μην καθυστερήσει άλλο η απαιτούμενη χωροταξική ρύθμιση για την τακτοποίηση της εκκρεμότητας που βασανίζει πολλές οικογένειες, που κατοικούν στην περιοχή Μετεώρων της Πολίχνης.

Επιτέλους, μετά από 30 χρόνια επίμονης προσπάθειας της τοπικής κοινωνίας, έχει μπει στην τελική ευθεία η δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά, που θα αποτελέσει σημαντικό νέο τοπόσημο της πόλης, ενώ αναγκαία είναι και η επιτάχυνση της κατασκευής και λειτουργίας της Ελεύθερης Ζώνης Εμπορίου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου.

Το νέο υπερσύγχρονο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, με δωρεά του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος, στην περιοχή του Φιλύρου θα καλύψει τις ανάγκες χιλιάδων παιδιών από όλη τη Βόρεια Ελλάδα, ενώ η αναβάθμιση του οδικού δικτύου από και προς αυτό, -που ζήτησα με επίκαιρη ερώτησή μου- δεν θα επιτρέψει σοβαρά προβλήματα πρόσβασης στο σημείο, ιδιαίτερα σε περίπτωση κακοκαιρίας τον χειμώνα.

Η βέλτιστη χωροθέτηση του νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου στη βορειοδυτική πλευρά της πόλης είναι επιβεβλημένη, καθώς θα εξυπηρετεί πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών, συνοδών αλλά και εργαζομένων σε αυτό. Για αυτό και είναι απαραίτητα τόσο η εύκολη πρόσβαση, όσο και να προϋπάρχουν απαραίτητες βασικές υποδομές. Χώρος εντός του πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου στον Δήμο Παύλου Μελά, ίσως αποτελεί ιδανική λύση. Άλλωστε, βρίσκεται πολύ κοντά σε άλλες δυο υφιστάμενες σύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες. Στο Καρατάσιου εξετάζεται και το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις του ΑΠΘ.

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη της δυτικής Θεσσαλονίκης έχει ήδη ανάψει και βρισκόμαστε στο σημείο της επιτάχυνσης όλων των διαδικασιών, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ορατά το συντομότερο δυνατό. Η Θεσσαλονίκη αλλάζει βήμα-βήμα και ούριος άνεμος φυσάει πλέον «δυτικά». Έτσι, κάνουμε συνολικά την πόλη πρωταγωνίστρια της νέας εποχής!  

*Ο Δημήτρης Κούβελας είναι βουλευτής ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης - Δικηγόρος