Skip to main content

Κούβελας (ΑΠΘ): Η χλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση

Ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ επισήμανε ότι το συγκεκριμένο φάρμακο θα πρέπει να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή.

Σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ενός ανθρώπου που δεν πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα μπορεί να προκαλέσει η ουσία υδροξυχλωροκίνη, την οποία, όπως αποκάλυψε χθες η Voria (δείτε εδώ), πολλοί προμηθεύτηκαν σε μεγάλες ποσότητες από φαρμακεία πιστεύοντας ότι μπορεί να τους προφυλάξει από τον κορωνοϊό.

Μάλιστα, ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Flash, χτυπά ηχηρό καμπανάκι κινδύνου επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν πρέπει να την προμηθεύεται κάποιος υγιής, χωρίς ιατρική συνταγή.

«Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που ανακαλύφθηκε πριν από πάρα πολλά χρόνια για την ελονοσία. Στο δρόμο ανακαλύφθηκε ότι βοηθά πολύ και σε κάποιες άλλες ασθένειες που αφορούν ρευματικά νοσήματα, όπως πχ ο λύκος. Υπάρχουν πολλοί συνάνθρωποί μας που παίρνουν αυτό το φάρμακο. Δεν είναι πολλοί, γι’ αυτό και η παραγωγή αυτού του φαρμάκου είναι μικρή. Αν, λοιπόν, πάμε εμείς και πάρουμε την υδροξυχλωροκίνη, οι άνθρωποι που πραγματικά τη χρειάζονται δεν θα τη βρουν!», ανέφερε ο καθηγητής και πρόσθεσε:

«Κανονικά, αυτό χρειάζεται συνταγογράφηση, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε τα περισσότερα φάρμακα σαν αντιβιοτικά. Τα φαρμακεία το διαθέτουν, δεν θα έπρεπε να γίνεται, είναι παράνομο, θα έπρεπε να δίνεται μόνο με ιατρική συνταγή. Αν το πάρει κάποιος υγιής, μπορεί να υποστεί δηλητηρίαση! Είναι πάρα πολύ τοξικό φάρμακο και ισχυρό ανοσοκατασταλικό. Αν λοιπόν πάρω ανοσοκατασταλτικό και εκτεθώ στον ιό, θα κολλήσω πολύ γρηγορότερα και πολύ χειρότερα! Αυτό το δίνει μόνο ο γιατρός, όταν είναι να ξεκινήσει ο καταρράκτης των αντιδράσεων, σε συγκεκριμένη ποσότητα και με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι επικίνδυνο και βλακώδες να το έχω στο σπίτι μου!».

Τι συμβαίνει με την παρακεταμόλη

Όσον αφορά τη δράση της παρακεταμόλης και της ιβουπροφαίνης σε ασθενή με κορωνοϊό, ο κ. Κούβελας υποστήριξε ότι Η παρακεταμόλη δεν έχει δράση στη φλεγμονή, αλλά μόνο στον πυρετό και τον πονοκέφαλο. Τα άλλα έχουν και στη φλεγμονή. Υπήρξε ένας θόρυβος γύρω από την ιβουπροφαίνη, ότι αυξάνει τις πύλες εισόδου του ιού στον οργανισμό. Ότι δηλαδή αν κάποιος προσβληθεί, αν πάρει ιβουπροφαίνη, αυξάνει την πιθανότητα να νοσήσει σοβαρά.

Αυτό το αμφισβήτησε προχθές η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φαρμακολογίας. Δεν είναι τεκμηριωμένο. Η ιβουπροφαίνη, λοιπόν, παραμένει φάρμακο αναφοράς για αυτά τα κρυωματάκια και θα παραμείνει για πολλά χρόνια, είναι εξαιρετικό φάρμακο. Τώρα, αν κάποιος για αυτές τις 10-15 μέρες θελήσει να την αποφύγει, μπορεί να προτιμήσει την παρακεταμόλη. Αν δεν έχει, μπορεί να πάρει ιβουπροφαίνη. Δεν είναι κάτι που θα τον πεθάνει από μόνο του.

Συνεπώς, είναι λάθος να φοβόμαστε ότι θα φύγει όλη η παρακεταμόλη και να τρέξουμε να πάρουμε όλοι παρακεταμόλη. Έχουμε κι άλλες λύσεις. Όταν κάποιος νοσήσει βαριά, τότε χρειάζεται νοσοκομείο, χρειάζεται ΜΕΘ ή και διασωλήνωση. Τότε πιθανώς να βοηθά».

Ερωτηθείς εάν η παρακεταμόλη προκαλεί ανάσχεση του κορονοϊού, ξεκαθάρισε: «Καμία σχέση! Ο κορονοϊός είναι μία πολύ λάιτ αρρώστια. Το 70-80% θα την περάσει με μία μικρή καταρροή, λίγο βήχα και ίσως λίγο πυρετό, με συμπτώματα δηλαδή κοινού κρυολογήματος ή ελαφριάς γρίπης. Ο λόγος που γίνεται επικίνδυνος είναι κάτι που δεν συναντάμε τακτικά, κάτι πρωτόγνωρο: σε κάποιους ανθρώπους φαίνεται να δημιουργεί μία παράξενη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όταν τους προσβάλλει ο ιός, το ανοσιακό τους σύστημα υπεραντιδρά. Αυτό δημιουργεί μία έκρηξη ουσιών που σχετίζονται με τη φλεγμονή, προκαλεί μία πολύ μεγάλη φλεγμονή στα πνευμόνια που γεμίζουν υγρό και επί της ουσίας πνιγόμαστε. Οι άνθρωποι που κάνουν αυτήν τη θορυβώδη αντίδραση είναι ένα μικρό ποσοστό –στην Κίνα οι άνθρωποι που πέθαναν ήταν ελάχιστοι σε σχέση με όσους προσεβλήθησαν, ο αριθμός αντιστοιχεί σε ποσοστό ανθρώπων που πεθαίνουν από πτώση κεραμιδιού-».