Skip to main content

Κούβελας: ΟΑΣΘ και κυκλοφοριακό τα μείζονα ζητήματα της Θεσσαλονίκης

Τι είπε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ για μετρό, στρατόπεδα, κτηματολόγιο, γήπεδο ΠΑΟΚ, δήμο, Ζέρβα και Λατινοπούλου.

Ο ΟΑΣΘ και τα ζητήματά του είναι από τα κύρια προβλήματα της Θεσσαλονίκης, στην επίλυση των οποίων εμπλέκεται και η κυβέρνηση και ακόμη δεν έχει γίνει εφικτό να βελτιωθεί αισθητά.

Αυτό τόνισε ο βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Δημήτρης Κούβελας, απόψε σε συνάντησή του με δημοσιογράφους.

Ο κ. Κούβελας, εκτός του θέματος των αστικών συγκοινωνιών μίλησε για τα ζητήματα της πόλης που ο ίδιος έχει ψηλά στην ατζέντα του. Μεταξύ αυτών, το μετρό και ειδικά η επέκτασή του στα δυτι, το Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης, η παραχώρηση των ανενεργών στρατοπέδων, η δυτική Θεσσαλονίκη, το Δικαστικό Μέγαρο και το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Όπως τόνισε ο κ. Κούβελας, «η κυβέρνηση προχώρησε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα της Θεσσαλονίκης, όπως το μετρό, το λιμάνι, το fly over στην περιφερειακή οδό και πολλές σημαντικές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα της Pfizer, που έκανε τη Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς της παγκοσμίως. Αυτά τα πιστώνεται και η ΝΔ, που δημιούργησε ως κυβέρνηση το κατάλληλο περιβάλλον για να υλοποιηθούν».

ΟΑΣΘ

Για τις αστικές συγκοινωνίες, ο βουλευτής, αν και αναγνώρισε ότι έχουν γίνει προσπάθειες βελτίωσης και πως τα πράγματα σχετικά με τον αριθμό των κυκλοφορούντων οχημάτων του ΟΑΣΘ είναι καλύτερα σε σχέση με το παρελθόν, επισήμανε πως η κατάσταση που βιώνει ο κόσμος που χρησιμοποιεί τα αστικά λεωφορεία δεν είναι καλή.

«Τρία χρόνια μετά την έναρξη της διακυβέρνησης από τη ΝΔ όλοι θέλουμε έναν καλύτερο ΟΑΣΘ. Αυξήθηκαν μεν τα λεωφορεία στους δρόμους, όμως δεν μπορώ να εξηγήσω μια σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα γιατί δεν έχει υπογραφεί ακόμη η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που δημιουργεί δικαιολογημένη ενόχληση των εργαζομένων και προβλήματα στις αστικές συγκοινωνίες. Δεν έχουμε ακόμη δυστυχώς ξεκάθαρη εικόνα για την επόμενη μέρα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης. Σε καμιά περίπτωση δεν ασκώ κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Αναγνωρίζω τις προσπάθειές τους. Πλην όμως ο ΟΑΣΘ δεν είναι ακόμη εκεί που θα έπρεπε. Δεν είμαι ικανοποιημένος. Υπάρχει λύση και πρέπει το θέμα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης να ανέβει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κι αυτό είναι και δική μου δουλειά ως βουλευτής. Οφείλουμε να δούμε την επόμενη μέρα του Οργανισμού, διότι στην ουσία ο ΟΑΣΘ όπως τον ξέρουμε λήγει την 31η Δεκεμβρίου, κάτι που έτσι όπως είναι τα πράγματα δεν μπορεί να γίνει. Εάν θα είναι ένας ο επενδυτής, εάν θα επιλεγεί η λύση των ΣΔΙΤ ή οποιαδήποτε άλλη λύση για το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης πρέπει να το δούμε εγκαίρως», τόνισε.

Μετρό

Για το μετρό ο κ. Κούβελας δήλωσε αισιόδοξος ότι θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2023, όμως σημείωσε ότι ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες με προσφυγές, που βάζουν εμπόδια. Οι προσφυγές όπως είπε είναι εκείνες που οδήγησαν στην παράδοση του μετρό στο τέλος του επόμενου έτους κι όχι την επόμενη άνοιξη.

Ο κ. Κούβελας ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότερα ως προς την επέκταση του μετρό στα δυτικά και μάλιστα εν όψει εκλογών σημείωσε ότι θα πρέπει να επικοινωνηθούν στους πολίτες αποτελέσματα από τις μελέτες που είναι σε εξέλιξη για την επέκταση του μέσου στα δυτικά.

Κτηματολόγιο και στρατόπεδα

Για το Κτηματολόγιο Θεσσαλονίκης ο βουλευτής χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί «τεταρτοκοσμική» και επισήμανε πως είναι αναγκαία άμεση παρέμβαση, ενώ αναφερόμενος στο θέμα της παραχώρησης των στρατοπέδων εντός του αστικού ιστού επισήμανε ότι έπρεπε να έχουν γίνει πιο πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σε ό,τι αφορά στα στρατόπεδα σημείωσε ότι είναι «προσωπικό στοίχημα και προτεραιότητα στην ατζέντα του ως βουλευτής» και υπογράμμισε ότι έγιναν σημαντικά βήματα για το «Παύλου Μελά» και την ανάπλαση της ΔΕΘ, διότι ήταν από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη Θεσσαλονίκη, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε σημαντικά στην παραχώρηση του στρατοπέδου στον ομώνυμο Δήμο.

Εξήγησε μάλιστα ότι πριν τις εθνικές εκλογές θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η ανέγερση του νέου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου στο στρατόπεδο Καρατάσιου.

Δυτική Θεσσαλονίκη

Ο βουλευτής είπε ότι η προσοχή της κυβέρνησης πρέπει να πέσει στη δυτική Θεσσαλονίκη και να γίνει αυτή η πλευρά του πολεοδομικού συγκροτήματος το «χαϊδεμένο παιδί» της. Ο ίδιος σημείωσε ότι η δική του προσοχή ως βουλευτής εκεί είναι στραμμένη.

Για το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, την επέκταση και αποσυμφόρησή του είπε ότι συζητείται ακόμη από την εποχή της κυβέρνησης Καραμανλή.

ΠΑΟΚ

Για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, ο κ. Κούβελας τόνισε ότι οι όποιες καθυστερήσεις υπήρξαν για να γίνουν δεκτές οι τροποποιήσεις που ζήτησε η ομάδα, ενώ μετά τις τελευταίες εξελίξεις είπε πως είναι η ώρα να δώσει ο οργανισμός του ΠΑΟΚ ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του γηπέδου. «Ελπίζουμε να λυθεί σύντομα και η εκκρεμότητα με το Καυταντζόγλειο, ώστε να παίξει εκεί ο ΠΑΟΚ όσο κατασκευάζεται το νέου του γήπεδο».

Δήμος Θεσσαλονίκης

Για τον Δήμο Θεσσαλονίκης σημείωσε ότι τα ζητήματα καθημερινότητας δεν βελτιώθηκαν όσο θα περίμενε, διότι η πανδημία έβγαλε και τη διοίκηση Ζέρβα έξω από τα νερά της.

Χαρακτήρισε το κυκλοφοριακό κυρίαρχο πρόβλημα, σημειώνοντας ότι δεν έχει την αποκλειστική ευθύνη και δυνατότητα να το λύσει η Τροχαία. «Μέχρι να λειτουργήσει το μετρό δυστυχώς θα συνεχίσουμε να ζούμε με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα», υπογράμμισε.

Άφησε μάλιστα αιχμές για τα τραπεζοκαθίσματα και τον περιορισμό του ελεύθερου δημόσιου χώρου στην πόλη, λέγοντας ότι «τα καταστήματα απλώθηκαν λόγω πανδημίας, αλλά παρότι τα μέτρα χαλάρωσαν, τα τραπεζάκια δεν μαζεύτηκαν...».

Εκτίμησε ότι πριν τις εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να κινηθούν σημαντικά τα πράγματα στα δημοτικά και πως η ΝΔ στους μεγάλους δήμους Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά κτλ., «επειδή η μάχη είναι και πολιτική επιμένω ότι θα είναι λάθος να μην έχει δικό της υποψήφιο».

Χαρακτήρισε τον Κωνσταντίνο Ζέρβα «κατεξοχήν θύμα της απλής αναλογικής» και ξεκαθάρισε πως προσωπικός στόχος του είναι αποκλειστικά να εκλεγεί εκ νέου βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης.

Βουλευτής με... θέση

Ο κ. Κούβελας διευκρίνισε ότι «δεν είχε την απαίτηση να υπουργοποιηθεί ως νέος βουλευτής» και τόνισε ότι στην τριετία του στη Βουλή πήρε πτυχίο και μεταπτυχιακό στα κοινοβουλευτικά, καθώς ήταν ομιλητής σε σχεδόν 100 από τα 250 νομοσχέδια της κυβέρνησης και μάλιστα εισηγητής σε επτά από αυτά. «Το διδακτορικό μου», είπε, «θα είναι να οριστώ κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος».

«Στόχος μου είναι να κριθώ θετικά από τους συμπολίτες μου και να είμαι και πάλι βουλευτής, ώστε με κυβέρνηση ΝΔ να μπορέσω να βοηθήσω από κάποια θέση τη Θεσσαλονίκη», εξήγησε.

Είπε επίσης ότι όσα προγραμμάτισε η ΝΔ για τη Θεσσαλονίκη, σε πολύ μεγάλο βαθμό έχουν προχωρήσει και πως ΝΔ και Μητσοτάκης ανταποκρίθηκαν σε αυτά που υποσχέθηκαν.

«Οι πολίτες αναγνωρίζουν πως ούτε αδιαφόρησα, ούτε τους κορόιδεψα ως βουλευτής, αλλά εργάζομαι με μεράκι και πραγματικό ενδιαφέρον για τα ζητήματά τους», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις εθνικές εκλογές είπε πως λόγω ακρίβειας υπάρχει ένα κλίμα δυσαρέσκειας στον κόσμο, όμως οι πολίτες εκτιμούν κι άλλα πράγματα και γι' αυτό πρέπει να ευχαριστούμε τον κ. Τσίπρα... «Ο Μητσοτάκης δεν ζει σε γυάλα. Ακούει, αλλά δεν έχει πεισθεί ακόμη από αυτούς που του λένε πάμε σε πρόωρες εκλογές, γιατί ο χειμώνας θα είναι ακόμη πιο δύσκολος», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα ψηφοδέλτια της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και το θέμα της αποπομπής της Αφροδίτης Λατινοπούλου, ο κ. Κούβελας σημείωσε ότι «αναζητούνται πρόσωπα και ειδικά γυναίκες».

«Στη Θεσσαλονίκη η Ελληνική Λύση δείχνει να έχει και να διατηρεί ερείσματα στα δυτικά. Υπάρχουν συμπάθειες κάποιων με τη Ρωσία, που αποτυπώνονται και δημοσκοπικά σε βάρος της κυβέρνησης. Οτιδήποτε συνεπώς περιορίζει τις δυνάμεις της ΝΔ προφανώς και μας προβληματίζει. Το ζητούμενο είναι τα νέα πρόσωπα, αλλά δεν τα έχω εντοπίσει ακόμη. Το πιο κρίσιμο είναι η ενίσχυση του γυναικείου κομματιού του ψηφοδελτίου, λόγω και της ποσόστωσης.