Skip to main content

Κόβει πελάτες από τα... Σκόπια η οδοντιατρική κλινική του ΑΠΘ

Τα έσοδα της Σχολής ξεπερνούν ετησίως το ένα εκατ. ευρώ, παρά το μεγάλο ψαλίδι στην κρατική χρηματοδότηση, το απόθεμα, όμως, είναι μηδενικό...

Τα ιδιωτικά οδοντιατρεία της πΓΔΜ που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ελλάδα ανταγωνίζεται η κλινική της οδοντιατρικής σχολής του ΑΠΘ που, χάρις στις χαμηλές τιμές και παρά την έλλειψη εμπειρίας των τελειόφοιτων του τμήματος, καταφέρνει να συγκρατεί πελάτες που κατέφευγαν στο παρελθόν στη γειτονική χώρα.

Οι τιμές της κλινικής, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Οδοντιατρικής Σχολής κ. Λάμπρο Ζουλούμη, είναι περίπου 10-15% χαμηλότερες από τα αντίστοιχα ιατρεία της γειτονικής χώρας ενώ για ένα σφράγισμα οι πελάτες της κλινικής δίνουν γύρω στα 10 ευρώ.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία είναι ότι καταφέρνουμε να σταματήσουμε την εκροή πελατών προς τη γειτονική χώρα», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr ο κ. Ζουλούμης για να προσθέσει πως «εκτός από τις χαμηλότερες τιμές, σε εμάς γνωρίζουν ότι θα μπορέσουν να μας επισκεφτούν και την επόμενη φορά σε αντίθεση με τους γιατρούς στα Σκόπια που εξαφανίζονται».

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Σχολής επισήμανε ότι «δεν χωράμε να βάλουμε κι άλλους πελάτες στην κλινική» ενώ πρόσθεσε ότι οι τιμές είναι δύο με τρεις φορές μικρότερες από τις αντίστοιχες στα εξωτερικά οδοντιατρεία της Ελλάδας».

Τα έσοδα της οδοντιατρικής σχολής ξεπερνούν ετησίως το ένα εκατομμύριο ευρώ, εκ των οποίων 180.000 ευρώ προέρχονται από τα μεταπτυχιακά προγράμματα, 80.000 ευρώ από την κρατική χρηματοδότηση και τα υπόλοιπα από την έρευνα και το έργο της κλινικής. «Η σχολή και η κλινική είναι ευρωπαϊκού επιπέδου και καταφέρνουν, παρά τη μείωση στη χρηματοδότηση που δέχτηκαν όλα τα ελληνικά Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια, να ανταγωνίζονται τα αντίστοιχα τμήματα των ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», επισήμανε ο κ. Ζουλούμης.

Η μείωση των εσόδων από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε περίπου 420.000 ευρώ καθώς, από το 2009 μέχρι σήμερα, το ποσό μειώθηκε από 500.000 σε 80.000 ευρώ περίπου. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα με τους ιθύνοντες του τμήματος, επαρκούν μόνο για την κάλυψη των βασικών αναγκών των φοιτητών, όπως νερό, θέρμανση και σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς και για επιδιορθώσεις στο κτήριο και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό της Σχολής.

Σε ό,τι αφορά τα έσοδα της πανεπιστημιακής κλινικής, ανέρχονται σε περίπου 1.000.000 ευρώ ετησίως και διοχετεύονται για τη μισθοδοσία των συμβασιούχων που υπολογίζεται κάθε χρόνο περί τα 450.000 ευρώ με μηνιαίους μισθούς που ξεκινούν από 600 και φτάνουν έως και τα 1.500 ευρώ.

Μάλιστα, οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι της κλινικής είναι 40 – 42 άτομα συνολικά ενώ σε αυτούς περιλαμβάνονται νοσοκόμοι, γραμματείς, διοικητικό προσωπικό, προσωπικό μηχανογράφησης και διάγνωσης καθώς και πανεπιστημιακοί υπότροφοι που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Σχολή.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τον κ. Ζουλούμη, τα υπόλοιπα έσοδα της κλινικής (σ.σ το 55% περίπου) διοχετεύονται στην αγορά και τη συντήρηση εξοπλισμού και των οδοντιατρικών μηχανημάτων καθώς και σε άλλες ανάγκες της κλινικής.

Ερωτηθείς για τα έσοδα που παρουσιάζει η κλινική, ο κ. Ζουλούμης απάντησε ότι «δεν υπάρχουν χρήματα ως απόθεμα στα ταμεία της Σχολής εξαιτίας του μεγέθους των εξόδων για τη σχολή και την κλινική αλλά και της υποχρηματοδότησης για τα Πανεπιστήμια».

«Δεν θα μπορούμε να επιτελέσουμε τα ακαδημαϊκά μας καθήκοντα»

Πρόβλημα υπάρχει σε ό,τι αφορά την στελέχωση της Σχολής καθώς το 2009 υπήρχαν 100 μέλη ΔΕΠ ενώ σήμερα μόλις 58. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Ζουλούμη, ο αριθμός των μελών ΔΕΠ θα φτάσει τα 45 την επόμενη διετία με αποτέλεσμα «να μη μπορούμε να επιτελέσουμε ούτε τα στοιχειώδη ακαδημαϊκά μας καθήκοντα».

Εξάλλου, υπάρχει και το ενδεχόμενο να μειωθούν οι εισακτέοι στην οδοντιατρική προκειμένου να ισοσκελιστεί ο αριθμός καθηγητών – φοιτητών που, ενώ θα έπρεπε να είναι ένας προς οχτώ, προσεγγίζει το ένας προς είκοσι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Σχολής.

Σημειώνεται ότι φοιτητής της οδοντιατρικής σχολής διέψευσε τον πρόεδρο σημειώνοντας ότι η αναλογία καθηγητή – φοιτητών στα εργαστήρια είναι ένας προς τριάντα ενώ στις ακαδημαϊκές παραδόσεις ξεπερνά το ένας προς σαράντα πέντε.

Σκέψεις για κατάληψη

Εμπαιγμό από πλευράς του υπουργείου Παιδείας καταγγέλλει ο πρόεδρος της Οδοντιατρικής Σχολής που, όπως επισημαίνει στη Voria, είχε λάβει διαβεβαιώσεις από στελέχη του ΥΠΕΠΘ για άρση της διάταξης που αφορούσε ρύθμιση των οφειλών τους από το ελεύθερο επάγγελμα προς το ΑΕΙ τους.

Μάλιστα, ο κ. Ζουλούμης προανήγγειλε κινητοποιήσεις από πλευράς καθηγητών που σκοπεύουν να κινηθούν νομικά εις βάρος της απόφασης ενώ, μεταξύ άλλων, άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο να γίνουν νέες καταλήψεις στο προσεχές διάστημα στην οδοντιατρική Σχολή.

«Μιλήσαμε με το υπουργείο Παιδείας και μας είπαν ότι στο νέο νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας θα βρίσκεται και άρθρο για τους καθηγητές της οδοντιατρικής» σημείωσε και συνέχισε: «Το άρθρο 15, που αφορούσε το ζήτημα δεν έφτασε ποτέ στη Βουλή». «Ας μας πουν επιτέλους πόσα χρωστάμε γιατί δεν γνωρίζουμε απολύτως τίποτα. Το υπουργείο μάς εμπαίζει», κατέληξε.

Την ίδια στιγμή, τα μέλη ΔΕΠ του τμήματος Οδοντιατρικής στο ΕΚΠΑ διεμήνυσαν ότι από σήμερα, Δευτέρα 3 Μαρτίου, ξεκινούν αποχή από το κλινικό έργο σαν ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόσυρση του άρθρου ενώ, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί το αίτημά τους, θα κινηθούν νομικά.

Σημειώνεται ότι, σήμερα, μεταξύ 10:00 με 13:00, θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση στην οδοντιατρική σχολή του ΑΠΘ προκειμένου να αποφανθούν οι καθηγητές, σε συνεννόηση και με το αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας, για τις αντιδράσεις τους.

Δεν εμφανίστηκαν μάρτυρες

Σε ό,τι αφορά την καταγγελία που είχε δεχτεί, πριν από τρία χρόνια, το τμήμα οδοντιατρικής και αφορούσε περιπτώσεις καθηγητών που έστελναν τους πελάτες της κλινικής στα ιδιωτικά τους ιατρεία, ο κ. Ζουλούμης υποστήριξε ότι αυτή δεν προχώρησε ποτέ γιατί κανένας μάρτυρας δεν εμφανίστηκε ενώπιον του εισαγγελέα μετά τις ανώνυμες καταγγελίες.

Μάλιστα, έκανε λόγο για προσπάθεια να βλάψουν τη φήμη της Σχολής και πρόσθεσε πως η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος έλαβε ένα πελατολόγιο με περισσότερους από 5.000 πελάτες της κλινικής και δεν κατάφερε να βρει κάποια παράβαση.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας διαφθοράς είχε παραγγείλει προκαταρκτική εξέταση ζητώντας να γίνει έρευνα σε βάθος πενταετίας εις βάρος καθηγητών αλλά και φοιτητών που ενδεχομένως εμπλέκονται στην υπόθεση καθώς και κατά παντός άλλου υπεύθυνου. Η έρευνα αφορούσε και διερεύνηση των καταγγελομένων ακαδημαϊκών σε ό,τι αφορά την καταβολή του 10% των κερδών από την ιδιωτική τους δραστηριότητα στον ειδικό λογαριασμό κονδυλίων έρευνας του ΑΠΘ.