Skip to main content

Κοζάνη: 16χρονος εκτύπωσε 3D μάσκες για γιατρούς και νοσηλευτές (vid)

Η απόφαση του μαθητή, ο οποίος διαμένει στον Κρόκο, προήλθε από την ύπαρξη μιας ομάδας εθελοντών που εκτυπώνουν τρισδιάστατα κομμάτια για μάσκες.

Συνολικά 30 προστατευτικές μάσκες εκτύπωσε και διέθεσε στο υπουργείο Υγείας ο Γιώργος Ζιάμπας, 16χρονος μαθητής του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης.

Σύμφωνα με το Kozanimedia, η απόφαση του μαθητή, ο οποίος διαμένει στον Κρόκο μαζί με την οικογένειά του, προήλθε από την ύπαρξη μιας ομάδας εθελοντών που εκτυπώνουν τρισδιάστατα (3D) κομμάτια για την κατασκευή ιατρικών μασκών την οποία πληροφορήθηκε διαμέσου των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Μιας και διαθέτω έναν 3D εκτυπωτή (creality cr10s),επικοινώνησα με αυτή την ομάδα και μου έστειλαν το ψηφιακό σχέδιο για την εκτύπωση των μασκών» αναφέρει ο Γιώργος, ο οποίος γρήγορα πέρασε και στην πράξη.

Η διαδικασία είναι η εξής:   

Το σχέδιο πρέπει να περαστεί στην εφαρμογή ενός εκτυπωτή (εν προκειμένω CURA) οπού εκεί ρυθμίζονται τα απαραίτητα (θερμοκρασία,ταχύτητα,ποιότητα εκτύπωσης…κ.α.).   

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός υλικού εκτύπωσης (συνηθέστερη επιλογή ένα πλαστικό νήμα).   

Το νήμα θερμαίνεται, υγροποιείται και βγαίνει μέσα από το ακροφύσιο εκτύπωσης,δημιουργώντας το σχέδιο σε στρώσεις.

Για την κατασκευή κάθε μάσκας χρειάστηκαν 7 ώρες.

«Έτσι, 30 μάσκες στάλθηκαν στην δοθείσα διεύθυνση για να συναρμολογηθούν έπειτα να σταλθούν στο Υπουργείο Υγείας και να διανεμηθούν στα νοσοκομεία που τις έχουν περισσότερο ανάγκη», όπως εξηγεί ο μαθητής.

«Χαίρομαι που κατάφερα μέσα από το σπίτι να συνεισφέρω και εγώ στον αγώνα που δίνει η χώρα μας. Εύχομαι όλο αυτό να τελειώσει σύντομα και να επιστρέψουμε υγιείς στην κανονικότητά μας», σημειώνει, τέλος, ο Γιώργος Ζιάμπας, για το λιθαράκι που έβαλε στη μάχη κατά του κορωνοϊού.