Skip to main content

Κοζάνη: Αντιδράσεις για τη μετακίνηση αγάλματος μητροπολίτη

Ο ανδριάντας βρισκόταν από το 1993 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και απομακρύνθηκε το 2011 για τις ανάγκες ανάπλασης.

Αντιδράσεις προκλήθηκαν στην Κοζάνη μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να μεταφέρει τον ανδριάντα του μακαριστού μητροπολίτη Κοζάνης Ιωακείμ σε εκτός αστικού ιστού θέση.

Ο ανδριάντας βρισκόταν από το 1993 στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης και απομακρύνθηκε το 2011 για τις ανάγκες ανάπλασης και για εννέα χρόνια παρέμενε σε αποθήκη, ωστόσο πλέον θα μεταφερθείς τη θέση «Νταμάρια».

Ο σύλλογος Μικρασιατών Θεσσαλονίκης, με δεδομένο ότι ο μητροπολίτης Ιωακείμ καταγόταν από την Μικρά Ασία, αφήνει αιχμές για τη συγκεκριμένη απόφαση λέγοντας σε ανακοίνωση πως ο εν λόγω αρχιερέας «τίμησε τη μητρόπολη Κοζάνης με την αντιστασιακή του δράση ενώ και η αγάπη των Κοζανιτών προς το πρόσωπό του εκδηλωνόταν έντονη. Το ίδιο το όνομα της Κοζάνης τιμάται μέσα από το πρόσωπο του μητροπολίτη Ιωακείμ. Θυμίζουμε ότι τον αύγουστο του 1936 οδηγήθηκε σε εξορία από τον Μεταξά στον Άθωνα, διότι απέστειλε οξύτατη επιστολή στον βασιλιά και την κυβέρνηση, με θέμα την παραμέληση της περιοχής της δυτικής Μακεδονίας. Είναι όνειδος να επαναληφθεί μια δεύτερη εξορία του μητροπολίτη Ιωακείμ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ομάδες πολιτών ζητούν από το δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης να τοποθετήσει τον ανδριάντα στην πλατεία Συντάγματος της πόλης σύμφωνα με την πρόταση της δημοτικής ενότητας Κοζάνης και να μην εξοβελιστεί σε περιοχή εκτός αστικού ιστού.