Skip to main content

Κραμπ-Καρενμπάουερ: Θα παραιτηθεί, αλλά όχι άμεσα

Θα εγκαταλείψει την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών στο κομματικό συνέδριο το Δεκέμβριο. Ανησυχία στους Σοσιαλδημοκράτες για δεξιά στροφή του CDU.

Η πρόεδρος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU) Άνεγκρετ Kραμπ - Κραμπενμπάουερ ενημέρωσε σήμερα το πρωί το προεδρείο του κόμματος για την πρόθεσή της να μη θέσει ξανά υποψηφιότητα για τo αξίωμα της προέδρου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε, αφού προηγουμένως είχε πάρει την απόφαση να μη διεκδικήσει την υποψηφιότητα για το αξίωμα της καγκελαρίου στις επόμενες εκλογές. Όπως δήλωσε στη συνέντευξή τύπου το μεσημέρι, τα δύο αξιώματα, πρόεδρος και καγκελάριος, «θα πρέπει να βρίσκονται στα ίδια χέρια.» Ο διαχωρισμός των δύο αξιωμάτων το περασμένο διάστημα «αποδυνάμωσαν» το κόμμα «σε μια φάση που η Γερμανία είχε ανάγκη από ένα ισχυρό CDU», υποστήριξε.

Όπως κατέστησε σαφές, μέχρις ότου αποφασιστεί ποιος θα είναι ο υποψήφιος καγκελάριος, θα παραμείνει πρόεδρος του κόμματος. Ως πιθανή ημερομηνία για αυτή την αλλαγή η κ. Κράμπ-Καρενμπάουερ ανέφερε το επόμενο κομματικό συνέδριο το Δεκέμβριο. Η 57χρονη θα παραμείνει όμως μετά από «παράκληση» της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ υπουργός Άμυνας. Σε ό,τι αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλδημοκράτες, η κ. Κραμπ-Καρενμπάουερ διαβεβαίωσε ότι η πρόθεσή της να παραιτηθεί δεν θα έχει επιπτώσεις για τη σταθερότητα του «μεγάλου συνασπισμού». Άλλωστε, η ίδια και παραμένει για αρκετό χρονικό διάστημα πρόεδρος του κόμματος και υποστηρίζει τη συνέχιση αυτής της συνεργασίας.

Γέφυρες με την ακροδεξιά στο CDU;

Ανησυχίες για τις εξελίξεις στους Χριστιανοδημοκράτες εξέφρασε σήμερα στο Βερολίνο ο συνπρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς. Αυτοί οι φόβοι δεν αφορούν, «προς το παρόν», τον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά το μελλοντικό προσανατολισμό των Χριστιανοδημοκράτών. Μια ξεκάθαρη οριοθέτηση έναντι της ακροδεξιάς συνιστούσε πάντα «κοινή συναίνεση» των δημοκρατικών κόμματων, τόνισε. Αναφερόμενος στην πρόσφατη εκλογή του πρωθυπουργού του κρατιδίου της Θουριγγίας με τις ψήφους των Χριστιανοδημοκρατών και του εθνικιστικού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ο κ. Βάλτερ-Μπόργανς κάλεσε το CDU «να ξεκαθαρίσει τη σχέση του με τους ακροδεξιούς» όπως και «με δυνάμεις στις δικές του γραμμές» που επιδιώκουν το άνοιγμα των Χριστιανοδημοκρατών προς τα δεξιά.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, σχετική συζήτηση διεξήχθη σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση του προεδρείου του CDU, μετά την ανακοίνωση της παραίτησης της Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ. Το επίμαχο σημείο της αντιπαράθεσης ήταν το ερώτημα αν θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο το κόμμα Η Αριστερά και το AfD. Ενώ κανείς στο προεδρείο δεν θέλει μια συνεργασία με το AfD, μέλη της ηγεσίας υποστήριξαν ότι οι Χριστιανοδημοκράτες θα μπορούσαν ενδεχομένως να ανέχονται στα κρατίδια κυβερνήσεις, στις οποίες θα συμμετέχει Η Αριστερά.

Την άποψη αυτή καταδίκασε ο ΓΓ του κόμματος Πάουλ Τσίμιακ, ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι το CDU πρέπει να είναι «προμαχώνας ενάντια στην αριστερά και τη δεξιά». Σε αυτό το πλαίσιο συζητήθηκε και η στάση του κόμματος έναντι της άκρως συντηρητικής «Ένωσης Αξιών». Πρόκειται για έναν σύλλογο με υποτίθεται 4.000 μέλη που έχουν ταυτότητα μέλους είτε του CDU είτε του βαυαρικού CSU. Εκπρόσωποι αυτού του συλλόγου εκφράζονται θετικά σε μια συνεργασία των χριστιανικών κομμάτων με το AfD. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις τίθεται όλο και πιο επιτακτικά στο CDU το ερώτημα αν μπορεί κομματικό μέλος να ανήκει συγχρόνως και στην «Ένωσης Αξιών»; Η απάντηση επ' αυτού εκκρεμεί.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle