Skip to main content

Κραυγή αγωνίας για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Κάλεσμα στην Πολιτεία να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στη μεγαλύτερη πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος.

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι συμμετείχαν στην εκδήλωση στήριξης του ΑΠΘ σε μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της ιστορίας του, που διοργάνωσαν οι Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, έκανε αναφορά στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ίδρυμα και απειλούν την εύρυθμη λειτουργία του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις δραματικές περικοπές της κρατικής επιχορήγησης που αγγίζουν πλέον το 50%, στο μηδενισμό του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και στη διακοπή της δημόσιας χρηματοδότησης της έρευνας.

«Το Α.Π.Θ., κατανοώντας τις οικονομικές συνθήκες της εποχής, έχει επεξεργαστεί και εφαρμόζει ένα πρόγραμμα δραστικής περιστολής της σπατάλης και εξορθολογισμού των δαπανών του, το οποίο ήδη έχει αποδώσει εξοικονόμηση της τάξης του 20% των περσινών αναγκών του. Με τον τρόπο αυτόν οι ανάγκες, για τη φετινή χρονιά, θα είναι μειωμένες κατά 9 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις 4 θεσμικές αλλαγές που το Α.Π.Θ. προτείνει στην Πολιτεία για την προσαρμογή του Ιδρύματος στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης. «Η υιοθέτηση των προτάσεων θεσμικού χαρακτήρα που υποβάλλουμε στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα επιτρέψει στο Α.Π.Θ. να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων που υπολείπονται, λόγω περικοπών, για τη λειτουργία του, από συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης. Θα ενισχυθεί, με τον τρόπο αυτόν, το Α.Π.Θ. με περισσότερα από 15.000.000 ευρώ ετησίως, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη  λειτουργία του Ιδρύματος σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή».

«Δεν ζητάμε χρήματα, ή τουλάχιστον δεν ζητάμε μόνο χρήματα στην πιο δύσκολη εποχή για τη χώρα» δήλωσε ο πρύτανης «Έχουμε επεξεργαστεί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα προσαρμογής του ΑΠΘ στις συνθήκες της οικονομικής κρίσης, με το οποίο μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας στα δύσκολα χρόνια που έρχονται. Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η επένδυση στη γνώση και η στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης αποτελούν τον πλέον ασφαλή τρόπο για την έξοδο από την κρίση. Με την έννοια αυτή η υποχρέωση της Πολιτείας να συνεχίσει να αποτελεί το βασικό χρηματοδότη των πανεπιστημίων παραμένει σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Το Α.Π.Θ. πρέπει να παραμείνει ανοιχτό. Θα το επιτύχουμε αν η προσπάθεια αυτή υποστηριχθεί από την κοινωνία και από την Πολιτεία» κατέληξε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Καθηγητής Ιωάννης Χατζηδημητρίου, Βουλευτές και Δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου ΄Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), Ομότιμος Καθηγητής Γεώργιος Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι των επαγγελματικών επιμελητηρίων και φορέων της πόλης. Τελετάρχις της εκδήλωσης ήταν η Γραμματέας της Συγκλήτου, Νανά Παγώνη. Όλοι όσοι συμμετείχαν έλαβαν το λόγο και τόνισαν τη συναίνεση και την υποστήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλει το Α.Π.Θ. να παραμείνει ανοιχτό.

Στην εκδήλωση συμμετείχε σύσσωμη η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. και μεγάλος αριθμός διδασκόντων, εργαζομένων και φοιτητών του ιδρύματος, από κοινού με πλήθος πολιτών που με την παρουσία τους εκδήλωσαν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στον αγώνα του Α.Π.Θ. να παραμείνει ανοιχτό.