Skip to main content

Κραυγή αγωνίας του ΣΘΕΒ για το κλείσιμο των Τεμπών

Κραυγή αγωνίας προς την πολιτεία απευθύνει ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών, καθώς δεκάδες επιχειρήσεις στη Λάρισα και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, μετά το κλείσιμο τ
Κραυγή αγωνίας προς την πολιτεία απευθύνει ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Βιομηχανιών, καθώς  δεκάδες επιχειρήσεις στη Λάρισα και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, μετά το κλείσιμο της κοιλάδας των Τεμπών.

Μιλώντας στη Voria.gr ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, κ. Νίκος Ρώμνιος, υπογράμμισε ότι οι επιπτώσεις από τον αποκλεισμό  των Τεμπών είναι δραματικές για τις θεσσαλικές επιχειρήσεις, αφού έχει πολλαπλασιαστεί το κόστος διακίνησης των προϊόντων τους και της προμήθειας πρώτων υλών ενώ την ίδια ώρα εντείνονται τα σενάρια για διαδοχικές ανατιμήσεις σε είδη ευρείας κατανάλωσης.

Κατακόρυφη αύξηση του λειτουργικού κόστους

Συγκεκριμένα, ο κ. Ρώμνιος τόνισε ότι το λειτουργικό κόστος των επιχειρήσεων έχει αυξηθεί κατακόρυφα με αποτέλεσμα, εάν δεν δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα των Τεμπών, να κινδυνεύουν με οικονομικό μαρασμό, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει την αγορά.  Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ σημείωσε ότι οι μεταφορείς πιέζουν για αυξήσεις στα κόμιστρα των φορτηγών, αφού υποχρεώνονται να διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις για να φθάσουν στον προορισμό τους. 

Ο ίδιος άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτεία για την απουσία ενός σοβαρού, εναλλακτικού οδικού δικτύου έναντι της ΠΑΘΕ και υπενθύμισε ότι εδώ και χρόνια ο Σύνδεσμος έχει προτείνει τη σιδηροδρομική σύνδεση της ΒΙ.ΠΕ. Λάρισας με το δίκτυο του ΟΣΕ. «Εάν η πρότασή μας είχε εισακουσθεί , θα υπήρχε μία ουσιαστική εναλλακτική λύση για τη διακίνηση των προϊόντων μας. Είναι καιρός να προχωρήσει το εν λόγω έργο, καθώς η υλοποίησή του έχει καταστεί πλέον κάτι περισσότερο από  αναγκαία. Η μελέτη είναι έτοιμη και η ΒΙ.ΠΕ. βρίσκεται ακριβώς δίπλα στις γραμμές του ΟΣΕ, οπότε το έργο είναι άμεσα υλοποιήσιμο και η απαιτούμενη έκταση είναι διασφαλισμένη» εξήγησε ο κ. Ρώμνιος.

Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι θα πρέπει να αποσαφηνισθεί άμεσα το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση των ζημιών και το άνοιγμα της κοιλάδας των Τεμπών, ώστε οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν πως θα κινηθούν μέχρι τότε.  Εάν αυτό το διάστημα υπερβαίνει τους 3-4 μήνες, τότε πολλές επιχειρήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με την απειλή της ίδιας τους της βιωσιμότητας.