Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας από τους δημάρχους για την αύξηση της εγκληματικότητας

Την αγανάκτισή τους εξέφρασαν δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης για την εγκληματικότητα στην πόλη και την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων.

Κραυγή αγωνίας για την αύξηση της εγκληματικότητας σε ολόκληρη την πόλη βγάζουν οι δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης.

Το θέμα της υποστελέχωσης των περιφερειακών αστυνομικών τμημάτων τέθηκε επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, με τους δημάρχους να ζητούν παρέμβαση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για ενίσχυση της αστυνόμευσης και επαναφορά της δημοτικής αστυνομίας. Ήδη, εξάλλου, ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, από κοινού με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, έστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, κάτι που έκαναν επίσης οι δήμαρχοι Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος και Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, με αφορμή την έξαρση περιστατικών ληστειών και κλοπών.

Στην επιστολή του ο κ. Καϊτεζίδης ζήτησε από τον υπουργό να δει κατά προτεραιότητα τα θέματα αστυνόμευση της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ότι στην περιφερειακή ενότητα με τη μεταρρύθμιση του 2017 τα τμήματα μειώθηκαν από 30 σε 14. «Θα πρέπει η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να το δει σοβαρά, γιατί είναι ένα θέμα που συνδέεται με την ίδια τη Δημοκρατία, με την ίδια την ποιότητα ζωής στην πόλη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για ποιότητα ζωής και να μην είμαστε ασφαλείς στα ίδια μας τα σπίτια. Είναι κάτι που με επιστολή έχουμε ζητήσει από τον υπουργό, τον κ. Θεοδωρικάκο και εγώ ως εκπρόσωπος της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας ως εκπρόσωπος της δευτεροβάθμιας, γιατί πραγματικά πρέπει να παρθούν μέτρα. Είναι μια κραυγή αγωνίας συνολικά της αυτοδιοίκησης και συνολικά των πολιτών. Τα τμήματα είναι υποστελεχωμένα σε ένα ποσοστό 40% τουλάχιστον, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των ίδιων των αστυνομικών. Η μεταρρύθμιση που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση το 2017 αποδείχτηκε από τα πράγματα ότι οδήγησε σε μία αποτυχία με την έννοια της συρρίκνωσης της αστυνόμευσης, της απουσίας των αστυνομικών από τις γειτονιές, με το κλείσιμο των αστυνομικών τμημάτων που για τον πρώην νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζονται σε περίπου 14. Εμείς ζητούμε από τον υπουργό να δει τα θέματα της αστυνόμευσης της Θεσσαλονίκης και του πολεοδομικού συγκροτήματος κατά προτεραιότητα, να συζητήσουμε μαζί του τι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν στο Προεδρικό Διάταγμα του 2017, να ενισχυθούν τα τμήματα και σε προσωπικό εξειδικευμένο και σε υλικό, οχήματα και άλλα μέσα και γενικώς να επανασχεδιαστεί ο χάρτης, ώστε ο πολίτης να δει αστυνομικό στις γειτονιές του και να νιώσει ασφαλής», δήλωσε ο κ. Καϊτεζίδης, τονίζοντας πως δέχεται συνεχείς καταγγελίες από πολίτες αλλά και δημάρχους. Μάλιστα, ζήτησε από τον υπουργό να έρθει στη Θεσσαλονίκη «για να δούμε επιτόπου τα προβλήματα και να μπορέσουμε σε καλή διάθεση να τα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί».

Στην τραγική υποστελέχωση των τμημάτων της Θέρμης αναφέρθηκε ο δήμαρχος Θόδωρος Παπαδόπουλος. «Έχουμε 45 άτομα στο αστυνομικό τμήμα και άλλα 35 στο τμήμα ασφάλειας. Επί της ουσίας από τα 45 άτομα στην υπηρεσία είναι τα 32. Οι άλλοι είτε είναι με άδειες, είτε έχουν διατεθεί για φύλαξη προσώπων. Μόνιμα υπάρχει μόνον ένα περιπολικό σε 24ωρη βάση που να διατίθεται για τους πολίτες της Θέρμης που στην παλιά απογραφή ήταν 54.000 και σήμερα είναι πάνω από 60.000. Κι εμείς δεν είμαστε μια πόλη όπως η Καλαμαριά, που από τη μία πλευρά έως την άλλη πηγαίνεις σε 10 λεπτά. Σ' εμάς θέλεις μισή ώρα τουλάχιστον για να διανύσεις μία απόσταση προς το Μονοπήγαδο ή τον Άγιο Αντώνιο. Καλείται λοιπόν το περιπολικό και δεν υπάρχει. Δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί η περιοχή με αυτό το προσωπικό. Γιατί υπάρχει κι άλλο περιπολικό, αλλά δεν υπάρχει προσωπικό για να το επανδρώσει σε 24ωρη βάση», είπε χαρακτηριστικά.



Ο δήμαρχος Θέρμης τόνισε πως σημαντικό πρόβλημα -πέρα από τις διαρρήξεις που είναι καθημερινό φαινόμενο- είναι και οι κλοπές σε μετασχηματιστές. «Έχουν πολλαπλασιαστεί οι κλοπές. Είχαμε μία κάμψη την περίοδο του κορωνοϊού, όταν δεν επιτρεπόταν η κυκλοφορία. Τώρα έχουν αναθαρρήσει. Έχουμε πέντε – έξι κλοπές την ημέρα. Οι πληροφορίες μου είναι ότι κάποιοι από αυτούς -ειδικά οι τσιλιαδόροι- οπλοφορούν και βέβαια έχουμε και πάρα πολλές κλοπές στην ύπαιθρο του δήμου μας, στις αγροτικές περιοχές και κυρίως στις εγκαταστάσεις των μετασχηματιστών της ΔΕΗ, που επίσης είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Κι ενώ πριν δεν έκλεβαν από τους μετασχηματιστές που αφορούσαν ύδρευση, τώρα πηγαίνουν και στις υδρευτικές και μένουν χωριά από νερό. Πολύ γρήγορα αντικαθίστανται, αλλά είναι μία μόνιμη πληγή. Δεύτερον είναι οι κλοπές στα σπίτια. Μέρα μεσημέρι μπαίνουν στα σπίτια κι αυτό αποτρέπει κάποιον να ζήσει με ησυχία στον τόπο μας. Είναι ένα μελανό στίγμα στην ποιότητα ζωής των πολιτών της Θέρμης», είπε χαρακτηριστικά.

Φόβους ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν θύματα από τις ένοπλες ληστείες εξέφρασε ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών. «Επιτέλους βγάζουν κραυγή αγωνίας όλοι οι δήμαρχοι όλης της Θεσσαλονίκης. Είμαι ο δήμαρχος που εδώ και χρόνια μιλάω και ξαναμιλάω, καταγγέλλω και ξανακαταγγέλλω τον πλήρη αποδεκατισμό των περιφερειακών, συνοικιακών δημοτικών τμημάτων και ειδικά της περιφέρειας της Θεσσαλονίκης. Ειδικά στο δικό μας αστυνομικό τμήμα και το τμήμα ασφάλειας, τα οποία στεγάζονται σε ένα απολύτως άχρηστο, επικίνδυνο, μη προσβάσιμο, ακατάλληλο κτήριο, από τους 70 αστυνομικούς που έπρεπε να υπηρετούν, υπηρετούν 31. Αν από αυτούς αφαιρέσετε αυτούς που είναι σε άδειες ή αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες, πολιτικά γραφεία, πρυτανικές αρχές κλπ, έρχονται μέρες που το προσωπικό που είναι διαθέσιμο στο αστυνομικό τμήμα δεν επαρκεί ούτε για τη λειτουργία την εσωτερική του κτηρίου. Περιττό να πω ότι τα περιπολικά που είναι διαθέσιμα δεν μπορούν να κινηθούν και κανένας λόγος δεν γίνεται για πεζές ή εποχούμενες περιπολίες. Όποτε χρειάζεται σε εγκληματικές ενέργειες περιμένουμε να ανταποκριθούν τα περιπολικά από το 100 ή η Ασφάλεια. Είχαμε δεκάδες περιστατικά ένοπλων ληστειών. Πριν από μία εβδομάδα μέσα σε δύο 24ωρα στο ίδιο κατάσταση επί της Λεωφόρου Παπανδρέου έγιναν δύο φορές από τα ίδια πρόσωπα ένοπλες ληστείες και στη Λεωφόρο Παπανικολάου στο Ρετζίκι, αλλά και στη Νεάπολη έχουν γίνει αλλεπάλληλες ένοπλες ληστείες. Πραγματικά εκπέμπω κραυγή αγωνίας ότι θα θρηνήσουμε θύματα», είπε ο κ. Δανιηλίδης. Τόνισε, δε, ότι οι αστυνομικοί δεν πρέπει να είναι στα γραφεία, αλλά στους δρόμους, για να εμπεδώνουν το αίσθημα ασφάλειας.