Skip to main content

Κραυγή αγωνίας από τους μουσικούς: «Μας έκοψαν το επίδομα-Ζούμε από τα συσσίτια»

Μουσικοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες και άλλα συναφή επαγγέλματα έχουν να δουλέψουν κοντά δύο χρόνια, ζώντας με ένα ελάχιστο επίδομα και συσσίτια

Στα όρια της εξαθλίωσης βρίσκονται εξαιτίας του περιορισμού των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, απότοκο της πανδημίας του κορωνοϊού και των μέτρων, χιλιάδες εργαζόμενοι στον καλλιτεχνικό χώρο.

Μουσικοί, τραγουδιστές, ηχολήπτες και άλλα συναφή επαγγέλματα έχουν να δουλέψουν πάνω από 1,5 χρόνο, ζώντας με ένα ελάχιστο επίδομα που και αυτό περικόπτεται, αλλά και από συσσίτια που οργανώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Οι καλλιτέχνες πέραν των οικονομικών τους προβλημάτων, ζουν με την αμφιβολία για το εργασιακό τους μέλλον, καθώς ακόμη και σήμερα το καθεστώς εργασίας τους εν όψει και της νέας σεζόν παραμένει θόλο.

Ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μουσικών Βορείου Ελλάδος Δημήτρης Ζερβουδάκης μιλά στη Voria.gr για όλα όσα απασχολούν τον κλάδο, εκφράζοντας την απόγνωση των συναδέλφων του.

«Τον Ιούνιο κόπηκε από την κυβέρνηση, απότομα και αναίτια για πολλούς εργαζόμενους στον καλλιτεχνικό κλάδο που ήταν εγγεγραμμένοι στο μητρώο καλλιτεχνών, το επίδομα των 534 ευρώ τον μήνα, το οποίο ήταν μικρό αλλά ανακούφιζε τους ωφελούμενους».

Αναφορικά με το καθεστώς στο οποίο εργάζονται οι μουσικοί αναφέρει ότι υπάρχει ένα θολό τοπίο για τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύουν στις μουσικές σκηνές και γενικότερα στους χώρους όπου παίζεται ζωντανή μουσική.

«Δεν υπάρχει τίποτε συγκεκριμένο ακόμη, όλα είναι στο γόνατο, κάνουν ασκήσεις επί χάρτου, μόνο που εδώ έχουν να κάνουν με τις ζωές μας. Το θολό τοπίο δημιουργεί μια τεράστια ανασφάλεια σε χιλιάδες εργαζόμενους στον χώρου του ήχου και του θεάματος και τις οικογένειές τους, έχοντας μάλιστα μπροστά μας και έναν χειμώνα αλλά και τις ανατιμήσεις που έρχονται με έναν τρόπο μανιακό, ακόμη και σε βασικά αγαθά» σημειώνει.

Επισημαίνει ότι ακόμη ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ότι, όλο αυτό το διάστημα, οι καλλιτέχνες δεν έχουν κολλήσει ούτε ένα ένσημο με συνέπεια να μην έχουν τη δυνατότητα ασφάλισης και φαρμακευτικής περίθαλψης οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. «Δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία αυτών των ανθρώπων. Μάλιστα στις εξαγγελίες έλεγαν ότι το επίδομα θα συνοδευόταν και από συντάξιμα ένσημα αλλά ακόμη το κράτος δεν έχει καταθέσει τις ΑΠΔ. Είναι ντροπή, ατιμία», λέει εξοργισμένος.

Ο κ. Ζερβουδάκης περιγράφει με μελανά χρώματα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι καλλιτέχνες. «Έχουμε να δουλέψουμε κανονικά περίπου δύο χρόνια, συνάδελφοι με παιδιά, που έχουν αυξημένες ανάγκες με σχολεία, φροντιστήρια, δραστηριότητες κτλ, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους», λέει και συνεχίζει: «Ακόμη και το καλοκαίρι δεν δούλεψε παραπάνω από το 15% των συναδέλφων στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν είναι μόνο το φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Αυτές οι εκδηλώσεις αφορούν μεγάλα μουσικά σχήματα. Γίνανε λέει 140 εκδηλώσεις σε αρχαιολογικούς χώρους, εκδηλώσεις που προτού ανακοινωθούν είχαν ήδη ανατεθεί. Να μη λέει λοιπόν το υπουργείο Πολιτισμού ότι στηρίζει την τέχνη».

Υπήρχαν άνθρωποι που το προηγούμενο διάστημα ερχόταν να πάρουν βασικά είδη διατροφής από το σωματείο μας, το οποίο είχε στήσει ένα δίκτυο επισιτιστικής βοήθειας σε συνεργασία με τον οργάνωση «M-Eating Hub», ενώ υπάρχει σχεδιασμός το πρόγραμμα να συνεχιστεί και τον φετινό χειμώνα με διανομή τροφίμων.

«Ήταν πολύ συγκινητική η στήριξη επιχειρηματιών που πρόσφεραν τρόφιμα για τον σκοπό αυτόν. Ουσιαστικά δεν μας στηρίζει η πολιτεία αλλά οι απλοί καταστηματάρχες με είδη τροφίμων, γιατί απλά καταλαβαίνουν την αγωνία του κόσμου», επισημαίνει.

Οι καλλιτέχνες στη Θεσσαλονίκη θα συμμετέχουν την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου το βράδυ στην εκδήλωση που θα γίνει από την «Κίνηση των Φίλων για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» στον σταθμό της Βενιζέλου, στηρίζοντας αφενός τη διαμαρτυρία τους για την απόσπαση των αρχαιοτήτων και αφετέρου εκφράζοντας παράλληλα τα δικά τους αιτήματα, ενώ την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα.

Κλείνοντας ο κ. Ζερβουδάκης αναφερόμενος στον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη αναφέρει ότι ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης είχε βάλει μια από τις τελευταίες υπογραφές του στο κείμενο του σωματείου για τη διεκδίκηση του επιδόματος για τους μουσικούς. «Είμαστε πολύ περήφανοι για αυτή τη στήριξη, θα τιμήσουμε τον Μίκη με αγώνες και όχι με κλάψες και μνημόσυνα, γιατί αυτό του αρμόζει», καταλήγει.