Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022
x

ΚΡΑΥΓΗ ΑΓΩΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ ΒΑΡΗΚΟΐΑΣ-ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ

Ανακοίνωση του Συλλόγου Ακοοπροθετιστών Ελλάδος για την αξίωση clawback 4 εκατ. ευρώ που απειλεί τις επιχειρήσεις που προσφέρουν ακουστικά βαρηκοΐας.

Καμπανάκι για τον κίνδυνο λουκέτου που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν ακουστικά βαρηκοΐας κρούει ο Σύλλογος Ακοοπροθετιστών Ελλάδος με ανακοίνωσή του.

Σε επιστολή που δημοσιοποίησε σήμερα, ο σύλλογος αναφέρει ότι το 2017 υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις και οι ασθενείς να μην μπορούν για αρκετό καιρό να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους που δικαιούνται για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην επιστολή, ο Σύλλογος, γνωρίζοντας τη μειωμένη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2017 ζήτησε ο προϋπολογισμός του 2018 να παραμείνει στο ύψος του 2017, δηλαδή στα 9 εκατ, ωστόσο αντί αυτού, ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε μείωση του προϋπολογισμού του 2018 κατά περίπου 50% μειώνοντας τον στα 5,6 εκ ευρώ.

Σύμφωνα με τον σύλλογο και μετά από πολλές συναντήσεις και τη μη λύση του ζητήματος, τον Ιούνιο του 2020 ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας «αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των 4 εκ. ευρώ περίπου ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 είναι μικρότερος». 

Όπως τονίζει ο σύλλογος, αυτή η πράξη οδηγεί όλες τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας σε κλείσιμο, ενώ μάλιστα επιρρίπτει ευθύνες και στους αρμόδιους του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «μας λένε ότι έχουμε δίκιο αλλά δεν κάνουν τίποτα».

Σύμφωνα με τον σύλλογο, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων για να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ που όπως λέει δεν έχουν εισπράξει.

Αναλυτικά η επιστολή:

Το 2017 υποχρεώθηκαν όλοι οι πάροχοι ακουστικών βαρηκοΐας να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ ώστε να μπουν στο νέο σύστημα αποζημίωσης των ασθενών. Χωρίς να υπάρχει καμία απολύτως υποδομή, χωρίς να ξέρει καν ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ πως θα λειτουργήσει το σύστημα υποχρέωσαν της επιχειρήσεις πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας να μπουν στο σύστημα αυτό. Όπως είναι λογικό οι καθυστερήσεις ήταν τρομακτικές με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν για αρκετό καιρό να εκμεταλλευτούν την επιδότηση του κράτους που δικαιούνται για την αγορά ακουστικών βαρηκοΐας. Γνωρίζοντας την μειωμένη δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για το 2017 με επιστολή του Συλλόγου ακοοπροθετιστών στις 31/7/2017 προς τον τότε πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Μπερσίμη ζητούσαμε ο προϋπολογισμός του 2018 να παραμείνει στο ύψος του 2017,2016 κτλ που ανερχόταν στα 9 εκ ευρώ, διότι η εικόνα των μειωμένων δαπανών του 2017 παρουσιαζόταν λόγο των ελλείψεων του συστήματος.

Αντί αυτού ο ΕΟΠΥΥ προχώρησε σε μια μείωση του προϋπολογισμού του 2018 κατά περίπου 50% μειώνοντας τον στα 5,6 εκ ευρώ συμπεριλαμβάνοντας μέσα και τις δαπάνες για κοχλιακούς επεξεργαστές και μπαταρίες κοχλιακών εμφυτευμάτων. Επίσης ενώ το 2017 το όποιο clawback θα υπήρχε θα αναζητούνταν από τους παρόχους που εισέπραξαν τα χρήματα από τον ΕΟΠΥΥ για το 2018 ο ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε ότι την «επιστροφή» δεν θα την επιβαρυνθούν οι πάροχοι αλλά οι εισαγωγείς των προϊόντων.   Μόλις αυτό έγινε γνωστό και πάλι απευθυνθήκαμε στον ΕΟΠΥΥ με επιστολή μας στον Πρόεδρο κ. Μπερσίμη στις 26/7/2018 εξηγώντας το πρόβλημα και ζητώντας την λύση του. Το clawback που ζητείται από τις επιχειρήσεις εισαγωγής είναι πολλές φορές μεγαλύτερο και από τον τσίρο τους για όλο το έτος 2018.  

Στις 25/9/2018 ο Σύλλογος ψάχνοντας να βρει ανταπόκριση στέλνει επιστολή στην Υφυπουργό Μακεδονίας Θράκης κ. Νοτοπούλου εξηγώντας και πάλι το πρόβλημα και ζητώντας λύση.

Στις 20 Νοεμβρίου 2018 αποστέλλουμε επιστολή στο Υπουργείο Υγείας προς τους κυρίους Α. Ξανθό Υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη Υφυπουργό Υγείας, Γ. Γιαννακόπουλο Γενικό Γραμματέα Υπουργείου Υγείας, Σ. Μπερσίμη Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Π. Γεοργακόπουλο Αντιπρόεδρο ΕΟΠΥΥ, Θ. Ρηγάτο Διευθυντή Στρατηγικού σχεδιασμού ΕΟΠΥΥ. Εξηγούμε και πάλι το θέμα και ζητούμε την λύση του.

Στις 16 Απριλίου 2019 αποστέλλουμε και πάλι με τους ίδιους παραλήπτες αλλά στον νέο Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Β. Πλαγιανάκο πάλι αίτημα μας για διόρθωση του λανθασμένου προϋπολογισμού του 2018.

Με την αλλαγή κυβέρνησης στις 26 Ιουλίου 2019 αποστέλλουμε και πάλι επιστολές στον Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια και στον Υφυπουργό Υγείας κ. Β Κοντοζαμάνη εξηγώντας το πρόβλημα που έχει παραμείνει άλυτο.

Τον Νοέμβριο του 2019 ο ΕΟΠΥΥ μας αποστέλλει απάντηση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΕΟΠΥΥ κ. Θ. Ρηγάτου  με αρ. πρωτοκόλου 1341/οικ 41495 και μας ενημερώνουν ότι έχει προβλεφθεί διόρθωση του προϋπολογισμού του 2018 σύμφωνα με την παράγραφο 4 της Υπουργικής Αποφάσεως Αρ. ΕΑΛΕ/Γ.Π 94193 (ΦΕΚ 6140/Β’/31-12/2018).

Κατά την διάρκεια όλων αυτών κάναμε δεκάδες συναντήσεις με τους αρμόδιους και της προηγούμενης κυβερνήσεως και της τωρινής και όλοι μα όλοι μας υπόσχονταν ότι θα λυθεί το θέμα διότι είναι φανερό ότι υπάρχει λάθος στον προϋπολογισμό του 2018.

Τον Ιούνιο του 2020 ο ΕΟΠΥΥ απέστειλε επιστολές σε όλους τους εισαγωγείς ακουστικών βαρηκοΐας της χώρας αξιώνοντας να εισπράξει ένα clawback της τάξεως των 4 εκ. ευρώ περίπου ενώ ο συνολικός τζίρος των εισαγωγέων για το 2018 είναι μικρότερος !!!!! Οδηγούν όλες τις εισαγωγικές επιχειρήσεις ακουστικών βαρηκοΐας σε κλείσιμο και κανένας δεν δίνει σημασία στο πρόβλημα.

Δεκάδες συναντήσεις από εκεί και μετά με το γραφείο του Υπουργού κ. Κικίλια. Τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη και την προσωρινή Διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ κ. Καρποδίνη είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Όλοι μας λένε ότι έχουμε δίκιο αλλά ΔΕΝ κάνουν τίποτα.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στο καθεστώς των 120 δόσεων για να δεσμεύσουν τις επιχειρήσεις τους για 10 χρόνια επιστροφής χρημάτων στον ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ.

A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ