Skip to main content

Κραυγή αγωνίας θαλασσαιμικών σε Κικίλια για τις ελλείψεις αίματος

Αγωνία στους ασθενείς με θαλασσαιμία προκαλεί το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς ψεκασμοί για τα κουνούπια υπό τον φόβο του ιού του Δ. Νείλου.

Την αγωνία του συνόλου των θαλασσαιμικών ασθενών για τις ελλείψεις αίματος εν μέσω πανδημίας εκφράζει με επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια η Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμίας.

«Μας δημιουργεί μεγάλη ανησυχία το γεγονός ότι τα ψυγεία των Αιμοδοσιών αδειάζουν πλέον πολύ συχνά και ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα λόγω της πανδημίας. Η αγωνία για την εξεύρεση των απαραίτητων μονάδων αίματος κορυφώνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και συχνά οι Θαλασσαιμικοί ασθενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με αναβολές των μεταγγίσεων τους ή λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμενες ποσότητες αίματος», σημειώνει η Ομοσπονδία στην επιστολή.

Παράλληλα τονίζουν το γεγονός ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου, μάλλον δεν έχει εξαλειφθεί οριστικά από τη χώρα μας, κάτι που προκαλεί την ανησυχία τους ιδιαίτερα φέτος, διότι θεωρούν πιθανό λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της λοίμωξης COVID-19 να μην έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για πρόληψη της μετάδοσης του ιού WNV με τα κουνούπια, καθώς φοβούνται πως δεν έχουν γίνει εβδομαδιαίοι επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί από τον Μάρτιο, όπως απαιτείται.

«Σας ζητούμε να εξετάσετε την εφαρμογή μιας διαφορετικής στρατηγικής φέτος για τον έλεγχο του αίματος από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Να γίνεται από τώρα έλεγχος όλων των δειγμάτων αίματος αιμοδοτών, σε όλη τη χώρα, μέχρι μέσα Νοεμβρίου.  Αυτό προφανώς θα είχε μεγαλύτερο κόστος από τον έλεγχο κατά περιοχές που εφαρμόζεται, ανάλογα με την εμφάνιση κρουσμάτων, αλλά πιστεύουμε ότι θα απέφερε κέρδος σε σχέση με την ασφάλεια και την επάρκεια του μεταγγιζόμενου αίματος, καθώς δε θα γινόταν αποκλεισμός αιμοδοτών μεγάλων περιοχών», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ακόμα ζητείται να γίνονται προγραμματισμένοι και συστηματικοί ψεκασμοί  κουνουπιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες των κατά τόπους περιφερειών, στα πλαίσια της πρόληψης για την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται από αυτά τα έντομα, όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η Ελονοσία.