Skip to main content

Εξώδικη πρόσκληση στο υπουργείο από μυδοκαλλιεργητές του Θερμαϊκού

Εξώδικη διαμαρτυρία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για τις βλάβες στα μηχανήματα ελέγχου. Τι προβλήματα δημιουργούνται. Οι επιπτώσεις.

Εξώδικη διαμαρτυρία – πρόσκληση κοινοποίησε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο Αλιευτικός Σύλλογος Ποσειδών (ο Σύλλογος Οστρακοκαλλιεργητών Κυμίνων του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης), με θέμα τα προβλήματα στη διαδικασία ελέγχου ποιότητας και υγιεινής στα μύδια από τις αρμόδιες υπηρεσίες και εργαστήρια.

Οι οστρακοκαλλιεργητές διαμαρτύρονται διότι μεσούσης της περιόδου πώλησης της παραγωγής τους παρουσιάζονται βλάβες στα μηχανήματα ελέγχου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πουλήσουν τα μύδια τους, το μεγαλύτερο ποσοστό των οποίων εξάγεται (Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία κ.α.) και οι έλεγχοι είναι προαπαιτούμενοι για να μπορέσουν να αλιεύσουν, να επεξεργαστούν και να διαθέσουν το προϊόν τους.

Το ελληνικό δημόσιο εκμισθώνει στους μυδοκαλλιεργητές εκτάσεις εντός του Θερμαϊκού, εκδίδονται οι νόμιμες άδειες, υπογράφονται τα σχετικά συμβολαιογραφικά μισθωτήρια, πληρώνονται τα συμφωνηθέντα μισθώματα και γενικότερα εφαρμόζονται οι όροι που προβλέπονται σε αυτά.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα κατά τη διαδικασία ελέγχου της ποιότητας και υγιεινής των μυδιών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τα σχετικά εργαστήρια ελέγχου στα οποία έχει αναθέσει το κράτος την διεκπεραίωση των ελέγχων αυτών. Πιο συγκεκριμένα, γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από διάφορες περιοχές του Θερμαϊκού Κόλπου στη σάρκα των μυδιών προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις υγιεινής, ώστε να είναι κατάλληλα προς πώληση και κατ' επέκταση προς βρώση από το καταναλωτικό κοινό. Οι έλεγχοι αυτοί και τα αποτελέσματά τους αποτελούν προαπαιτούμενο για εμάς προκειμένου να αλιεύσουμε, επεξεργασθούμε και εν τέλει διαθέσουμε την παραγωγή μας προς πώληση και ουδέποτε εμείς φέραμε κάποια αντίδραση στη διενέργεια αυτών, αφού ουσιαστικά τα αποτελέσματά τους προστατεύουν και εμάς τους ίδιους», αναφέρουν στο εξώδικό τους οι μυδοκαλλιεργητές.

«Δεν είναι δυνατόν και δεν μπορούμε να δεχθούμε, μεσούσης της περιόδου πώλησης της παραγωγής μας, από την οποία εμείς όλοι ζούμε και αναπνέουμε, να περιμένουμε κάθε φορά πότε θα είναι έτοιμες οι υπηρεσίες και τα εργαστήρια ελέγχου, πότε θα επιδιορθωθεί η βλάβη που συνεχώς παρατηρείται στα μηχανήματα ελέγχου των εργαστηρίων, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι μετρήσεις. Δυστυχώς το 'μύδι' είναι ευπαθές προϊόν, έχει ημερομηνία λήξης ακόμη και όταν βρίσκεται μέσα στο νερό, έχει ημεροχρονολογία πώλησης και διάθεσης στις αγορές και το κυριότερο όλων, αν δεν διατεθεί όταν είναι ώριμο για πώληση και παρέλθει ο καιρός, τότε μένει αδιάθετο, 'αδειάζει' η σάρκα και υπάρχει κίνδυνος οικολογικής επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από την πτώση του εντός του θαλάσσιου χώρου.  Σε αυτά όλα θα πρέπει να προστεθεί η ανάγκη μας να διαθέσουμε την παραγωγή μας προκειμένου να μπορέσουμε από την πώληση αυτή να διαθρέψουμε εμάς τους ίδιους, αλλά και τα μέλη των οικογενειών μας. Δεν μπορεί επειδή έχει υποστεί βλάβη το μηχάνημα, όπως μας αναφέρουν οι υπάλληλοι, εμείς να καταστρεφόμαστε, δεν μπορεί επειδή κάποιοι που είναι οι υπεύθυνοι και έχουν ονοματεπώνυμα και είναι οι εντεταλμένοι υπάλληλοι για την διεκπεραίωση και εκπόνηση της εργασίας αυτής να αδιαφορούν ή από αμέλεια ως προς την αποκατάσταση της τάξης, να παίζουν με την αγωνία μας και σε τελική ανάλυση με τις ίδιες μας τις ζωές», σημειώνουν οι μυδοκαλλιεργητές.

Μάλιστα επισημαίνουν ότι η ίδια κατάσταση παρατηρήθηκε και πέρσι τον Ιούνιο για περίπου μια εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μη γίνονται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι λόγω βλάβης και πάλι του μηχανήματος ελέγχου και έτσι υπήρχε απαγόρευση πωλήσεων.

Οι μυδοκαλλιεργητές καλούν το υπουργείο άμεσα, εντός τριών ημερών, να δώσει λύση, αλλιώς δηλώνουν ότι θα κινηθούν νομικά, τόσο αστικά με αγωγές αποζημιώσεων, όσο και ποινικά με αντίστοιχες μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να προστατεύσουν τα έννομα δικαιώματά τους.