Skip to main content

Κραυγή διανομέων: Να σταματήσει το ντελίβερι εν μέσω καύσωνα

Να σταματήσει το ντελίβερι εν μέσω καύσωνα ζητούν οι διανομείς, την ώρα που σήμερα οι θερμοκρασία αναμένεται να χτυπήσει κόκκινο.

Να απαγορευτεί το ντελίβερι με μηχανάκι στον καύσωνα ζητά το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής με υπόμνημά του προς το υπουργείο Εργασίας. «Οι εργαζόμενοι διανομείς με μηχανάκι, βρίσκονται εκτεθειμένοι σε πραγματικά εγκληματικές συνθήκες δουλειάς» τονίζουν χαρακτηριστικά.

Για τη σημερινή μέρα, που αναμένεται να είναι και η πιο δύσκολη μέρα του καύσωνα, αναφέρουν πως «η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 43 βαθμούς γεγονός που καθιστά απόλυτα επικίνδυνη τη δουλειά στον ήλιο πόσο μάλλον την οδήγηση».

Όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο, «όλες οι μεγάλες αλυσίδες εστίασης, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής φαγητού συνεχίζουν κανονικά και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση τη διανομή, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τους συναδέλφους διανομείς, οι οποίοι καλούνται να οδηγούν μέσα στον καύσωνα και όχι υπό σκιά μέχρι και 10ωρες».

Αντίστοιχα, προσθέτει, «σε πολύ μεγάλες θερμοκρασίες καλούνται να δουλέψουν οι εργαζόμενοι στις κουζίνες εστιατορίων, fast food και ψητοπωλείων, εφόσον στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές ώστε να εξασφαλίζεται ο κατάλληλος κλιματισμός και εξαερισμός με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίσουν σοβαρά εργατικά ατυχήματα (θερμοπληξίες, κ.λπ.)».

«Πριν λοιπόν θρηνήσουμε για άλλη μια φορά θύματα», υπογραμμίζει το Συνδικάτο, «πριν σακατευτούν ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι του κλάδου απαιτούμε από την κυβέρνηση και τον Υπουργό Εργασίας να πάρει άμεσα μέτρα μπροστά στο κύμα καύσωνα».

Πιο συγκεκριμένα διεκδικούν:

  • Να απαγορευτεί η εργασία των διανομέων με μηχανάκι μέσα στο καύσωνα .
  • Άμεσα να διενεργηθούν έλεγχοι με ευθύνη του Υπουργείου και του ΣΕΠΕ ,σχετικά με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων Υγείας και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.
  • Ένταξη των διανομέων, μαγείρων, καμαριέρων στα ΒΑΕ με επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, επαναφορά σερβιτόρων στα Βαρέα.
  • Διασφάλιση όλων των απαραίτητων μέτρων ατομικής προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.