Skip to main content

Κρέφελντ: Τριάντα πίθηκοι νεκροί μετά από φωτιά στον ζωολογικό κήπο

Η πυρκαγιά στον ζωολογικό κήπο του Κρέφεντ άφησε πίσω της 30 νεκρούς ουραγκοτάγκους, γορίλες και χιμπατζήδες.

Η τοπική κοινωνία στο Κρέφελντ της Βόρειας Ρηνανίας – Bεστφαλίας βρίσκεται από την Πρωτοχρονιά σε κατάσταση σοκ, μετά την μεγάλη πυρκαγιά στον ζωολογικό κήπο της πόλης, που άφησε πίσω της νεκρά ζώα και μεγάλες υλικές ζημιές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τη διοίκηση του ζωολογικού κήπου 30 ουρακοτάγκοι, χιμπατζήδες, γορίλες και μαϊμούδες βρήκαν οδυνηρό θάνατο μετά από φωτιά που ξέσπασε, κατά πάσα πιθανότητα, από κινέζικα, χάρτινα φαναράκια μετά την αλλαγή του χρόνου.

Σύμφωνα με την αστυνομία του Κρέφελντ, την Πέμπτη μια εξηντάχρονη γυναίκα μαζί με τις δύο ενήλικες κόρες της δήλωσαν ότι αυτές ευθύνονται από αμέλεια για την πυρκαγιά, μιας και αναγνώρισαν ως δικά τους φαναράκια, τα οποία εντοπίστηκαν κοντά στο σημείο όπου ξέσπασε η φωτιά. Όπως ανέφεραν στην αστυνομία οι ίδιες, τα είχαν ανάψει μετά το ρεβεγιόν και δεν γνώριζαν ότι στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία, τα επίμαχα φαναράκια έχουν απαγορευθεί. Οι αστυνομικές αρχές συνεχίζουν ωστόσο τις έρευνες μέχρι να διακριβωθεί πλήρως τι συνέβη. Εάν επιβεβαιωθεί η ενοχή τους, απειλούνται με ποινή φυλάκισης έως και πέντε χρόνια ή χρηματικό πρόστιμο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διάσημος ζωολογικός κήπος του Κρέφελντ ιδρύθηκε το 1975. Έκτοτε εκεί φιλοξενούνταν σπάνια είδη χιμπατζήδων όπως και γορίλες, μαϊμούδες και άλλα συγγενή θηλαστικά. Οι ζημίες που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά υπολογίζονται σε εκατομμύρια ευρώ.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνα τα κινέζικα φαναράκια;

Τα κινέζικα φαναράκια, φτιαγμένα από χαρτί και ξύλινη ή μεταλλική βάση, ανάβουν με φωτιά στο εσωτερικό τους και έπειτα αφήνονται ελεύθερα να πετάξουν στον ουρανό. Είναι επίσης γνωστά ως «ουράνια φαναράκια» και συνδέονται με αρχαίες κινεζικές παραδόσεις, που πάνε πίσω στον 3ο μ.Χ. αιώνα. Σήμερα είναι γνωστά σε όλο τον κόσμο και πολλοί τα συνδέουν με γιορτές, κάνοντας ευχές. Τα κινέζικα φαναράκια λειτουργούν σαν μπαλόνια, αλλά το επικίνδυνο στοιχείο είναι ότι στο εσωτερικό τους καίει φωτιά. Έτσι εάν έρθουν σε επαφή με ξηρή βλάστηση ή άλλα εύφλεκτα υλικά, όταν πέφτουν στο έδαφος, ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιές.

Το 2013 μεγάλη πυρκακιά σε έκταση 500 εκταρίων είχε ξεσπάσει στις ΗΠΑ, σε μια περιοχή κοντά στην Ουάσιγκτον, ενώ την ίδια χρονιά και στο Μπέρμινγκχαμ της Μεγάλης Βρετανίας προκλήθηκε μεγάλη φωτιά από κινέζικα φαναράκια σε χώρο ανακύκλωσης απορριμμάτων. Σε πολλές χώρες στο μεταξύ τα φαναράκια αυτά απαγορεύονται, όπως και σχεδόν σε όλα τα γερμανικά κρατίδια. Στη Βόρεια-Ρηνανία Βεστφαλία η απαγόρευση ισχύει από το 2009. Οι τρεις γυναίκες που δήλωσαν ότι προκάλεσαν την πυρκαγιά άθελά τους, ανέφεραν στην αστυνομία του Κρέφελντ ότι προμηθεύτηκαν τα επίμαχα φαναράκια από το ίντερνετ.

DW, dpa/ Δήμητρα Κυρανούδη

Πηγή: Deutsche Welle