Skip to main content

Κρεμλίνο: «Κερδοσκοπικό» εμπόριο η πτώση της τιμής πετρελαίου

«Αναμφισβήτητα δεν πρέπει να προσδίδουμε σε κάτι τέτοιο χαρακτηριστικά ενός τέλους του κόσμου» ανέφερε εκπρόσωπος του Πούτιν.

Το Κρεμλίνο χαρακτήρισε σήμερα ως «κερδοσκοπικό» εμπόριο την χθεσινή πτώση της τιμής του πετρελαίου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου, τα οποία δεν συνιστούν αφορμή για εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις της πραγματικότητας, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές, εφόσον χρειασθεί, με τον ΟΠΕΚ+.

«Όσον αφορά στο πανδαιμόνιο με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (Futures), είναι μια απόλυτα κερδοσκοπική στιγμή, μια καθαρά εμπορική στιγμή, η οποία σχετίζεται με την ημερομηνία κλεισίματος των συναλλαγών των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Κατά την άποψή του, «αναμφισβήτητα δεν πρέπει να προσδίδουμε σε κάτι τέτοιο χαρακτηριστικά ενός τέλους του κόσμου». Είπε μάλιστα ότι «οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν άριστα ότι αυτή η εξέλιξη δεν συνιστά αφορμή για να γίνονται εξαιρετικά αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα πραγματικότητα, επειδή οι τιμές του πετρελαίου αν και δεν δείχνουν μια θετική δυναμική, δεν έχουν υποστεί τέτοια πτώση όπως αυτό συνέβη με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε επίσης πως «η κατάσταση αυτή δεν είναι ευχάριστη, αλλά παρόλα αυτά, δεν πρέπει να συνδέεται με την σημερινή τρέχουσα δυναμική των τιμών του πετρελαίου» και «είναι αυτονόητο πως παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά την δυναμική των αλλαγών στις τιμές πετρελαίου».

Υπογράμμισε επίσης, ότι εάν καταστεί αναγκαίο η ρωσική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει τα υπάρχοντα αποθέματα για να μετριάσει τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως να έχει η πτώση της τιμής του πετρελαίου για την ρωσική οικονομία.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας (και πρώην πρωθυπουργού) Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος πρότεινε να υιοθετηθεί η αρχή του take or pay στο διεθνές εμπόριο πετρελαίου.

Ο Πεσκόφ, δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξουν επαφές με τον ΟΠΕΚ+ εφόσον χρειασθεί, επισημαίνοντας ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις.

«Υπάρχουν όλοι οι μηχανισμοί για να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας με τους εταίρους μας για την συμφωνία (μεταξύ των παραγωγών του ΟΠΕΚ+) δήλωσε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι αν χρειασθεί θα γίνουν οι σχετικές επαφές.