Skip to main content

Σύσκεψη Κρέτσου- φορέων για να μετατραπεί σε Hollywood η Θεσσαλονίκη

Στόχος της επίσκεψης του γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας είναι η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε κόμβο ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Σε κόμβο ανάπτυξης οπτικοακουστικής βιομηχανίας στοχεύει να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη η κυβέρνηση.

Μάλιστα αυτό ακριβώς ήταν το αντικείμενο της συνεδρίασης τοπικών φορέων με τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρη Κρέτσο σήμερα το μεσημέρι στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι μία σύσκεψη των παραγωγικών φορέων και των stakeholders της πόλης και της ευρύτερης περιοχής που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον οπτικοακουστικό κλάδο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τα video games, όλο αυτό που λέμε πολιτιστική και δημιουργική βιομηχανία. Ο λόγος της επίσκεψής μου είναι να δώσουμε μία ώθηση ώστε η Θεσσαλονίκη να μετατραπεί σε ένα hub, ένα κόμβο ανάπτυξης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας», δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους.

Η ώθηση αυτή θα δοθεί όπως υποστήριξε ο κ Κρέτσος μεταξύ άλλων και με τον νόμο 4487 που ψηφίστηκε τον Αύγουστο στη Βουλή και ο οποίος δίνει κίνητρα για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα.

Τα κίνητρα αυτά αποτελούν μια επιδότηση της τάξης του 25% σε συγκεκριμένες επιλέξιμες δαπάνες και μπορούν να προσεγγίσουν και τα 5 εκατ. ευρώ ανά πρότζεκτ.

Ο κ. Κρέτσος ανέφερε ότι τώρα είναι η ώρα οι τοπικοί φορείς να συστήσουν τις δικές τους δομές υποστήριξης των επενδυτικών σχεδίων προκειμένου να κάνουν οτι καλύτερο για να φιλοξενήσουν τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Ο κ. Κρέτσος μίλησε δηλαδή για γραφεία(film office) τα οποία θα δίνουν πληροφορίες σε real time, γρήγορες και αποτελεσματικές.

«Η Θεσσαλονίκη έχει πολύ συγκεκριμένα πλεονεκτήματα έχει ένα φεστιβάλ διεθνούς ακτινοβολίας, έναν εκθεσιακό Χώρο που δεν μπορείς να το βρεις εύκολα αλλού. Είναι μια πόλη με ιδιαίτερη ιστορική σημασία και πολλές δυνατότητες. Έχει πανεπιστημιακά τμήματα που σχετίζονται και με τον κλάδο των media και της οπτικοακουστικής τεχνολογίας. Και βέβαια είναι η μοναδική έδρα κινηματογραφικών σπουδών που έχει η χώρα. Έχει ικανοποιητικές και καλές τουριστικές υποδομές και βρίσκεται σε ένα σημείο στρατηγικής σημασίας», υπογράμμισε ο ίδιος αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα της πόλης που μπορούν να την καταστήσουν hub οπτικοακουστικών παραγωγών.

Προϋπόθεση για κάτι τέτοιο σημείωσε ο κ Κρέτσος είναι η η συνέργεια μεταξύ των φορέων και η παροχή διευκολύνσεων στους επίδοξους επενδυτές.

Ο γενικός γραμματέας υποστήριξε ακόμα ότι υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για κατασκευή στούντιο και πλατό. Όπως είπε η Ελλάδα δεν έχει ακόμα τέτοιες υποδομές σε αντίθεση με άλλες χώρες αλλά θα μπορούσε να φτιάξει, καθώς υπάρχουν ιδανικοί χώροι. Μάλιστα έδωσε ως παράδειγμα τη Σίνδο.

Ερωτηθείς για τις τηλεοπτικές άδειες είπε: «Οι τηλεοπτικές άδειες έχουν πάρει τον δρόμο τους και περιμένουμε το ΕΣΡ να εκδοθεί την προκήρυξη. Θεωρώ ότι θα έχουμε γρήγορα την προκήρυξη, πέρασαν οι τροπολογίες και είμαστε σε αγαστή συνεργασία και νομίζω ότι θα λυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που ταλανίζει τη χώρα και λειτουργεί βλαπτικά για τον ίδιο τον κλάδο και την απασχόληση του».

Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει δέυτερη συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη, παρουσία Λευτέρη Κρέτσου και Νίκου Παππά, όπου οι φορείς θα παρουσιάσουν τις απόψεις και τις ιδέες τους μετά τη σημερινή ενημέρωση.

Τζιτζικώστας: Η Περιφέρεια συμμετέχει στην πρωτοβουλία

Τη συμμετοχή της Περιφέρειας στη δημιουργία ενός film office στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ο Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι είναι μια κίνηση στην κατεύθυνση της ανάδειξης της πόλης και της Κεντρικής Μακεδονίας στο εξωτερικό.

«Θα συμμετάσχουμε σε αυτή σημαντική προσπάθεια προκειμένου όχι μόνο να δημιουργηθεί film office αλλά να προσελκύσουμε μεγάλες παραγωγές κυρίως και του Χόλυγουντ που θα έρθουν στον τόπο μας για να γυρίσουν ταινίες και παραγωγές που δεν θα έχουν μόνο την αξία τνω ανθρώπων που θα βρίσκονται στον τόπο μας αλλά πολλαπλασιαστική αξία γιατί θα λειτουργήσουν ως την καλύτερη διαφήμιση για Κεντρική Μακεδονία και τη Βόρεια Ελλάδα. 

Ο περιφερειάρχης υποστήριξε μάλιστα ότι μέσω των συνεργασιών των τοπικών φορέων και μέσω της νέας νομοθεσίας θα γίνει μια προσπάθεια ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπήρχαν αναφορικά με την παραγωγή ταινιών έως τώρα. 

Μπουτάρης: Πολλά κτήρια στη Θεσσαλονίκη μπορούν να γίνουν studio

Την αισιοδοξία του για το εγχείρημα που παρουσίασε ο Κρέτσος εξέφρασε ο Γιάννης Μπουτάρης. 

«Όλα μπορούν να γίνουν στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο ίδιος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλά κτήρια στη βιομηχανική ζώνη και αλλού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως studio και πως το φυσικό περιβάλλον είναι εξαιρετικό.