Skip to main content

Κριμαία: Η Ρωσία επέβαλε σε Μάρτυρα του Ιεχωβά ποινή κάθειρξης για εξτρεμισμό

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε εν μέσω μιας συνεχιζόμενης καταστολής της θρησκείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι στην Ρωσία έχουν τεθεί εκτός νόμου.

Δικαστήριο στην ελεγχόμενη από την Ρωσία Κριμαία επέβαλε σε μέλος των Μαρτύρων του Ιεχωβά ποινή κάθειρξης 6,5 ετών καθώς το έκρινε ένοχο για διοργάνωση εξτρεμιστικών δραστηριοτήτων.

Η ετυμηγορία την οποία εξέδωσε το δικαστήριο της περιοχής Γκαγκάρινσκι, στην πόλη της Σεβαστούπολης, ανακοινώθηκε την Δευτέρα εν μέσω μιας συνεχιζόμενης καταστολής της θρησκείας των Μαρτύρων του Ιεχωβά, οι οποίοι στην Ρωσία έχουν χαρακτηρισθεί εξτρεμιστές και έχουν τεθεί εκτός νόμου από το 2017.

Το δικαστήριο δεν αποκάλυψε το όνομα του εναγόμενου. Ούτε ανέφερε τι έκανε για να καταδικαστεί. Ανέφερε ότι στην απόφασή του μπορεί να ασκηθεί έφεση εντός 10 ημερών.

Το γραφείο των Μαρτύρων του Ιεχωβά στις Βρυξέλλες ανακοίνωσε ότι ο καταδικασθείς είναι ο Βίκτορ Στασέφσκι. Σε ανακοίνωσή του μάλιστα αναφέρει ότι η υπόθεση αυτή «όπως πολλές παρόμοιες υποθέσεις εναντίον των Μαρτύρων του Ιεχωβά, βασίσθηκε σε κατάθεση μυστικού μάρτυρα».

Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά βρίσκονται εδώ και χρόνια υπό πίεση στη Ρωσία, όπου η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μελετητές της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας χαρακτηρίζουν τους Μάρτυρες του Ιεχωβά ως μια επικίνδυνη ξένη θρησκευτική αίρεση που διαβρώνει τους κρατικούς θεσμούς και τις παραδοσιακές αξίες, ισχυρισμούς που απορρίπτουν τα μέλη της.