Skip to main content

Κριμιζής από Θεσσαλονίκη: Μέχρι το 2035 θα επισκεφθούμε τον Άρη

Ο διάσημος διαστημικός επιστήμονας, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει το απόγευμα για την «Οδύσσεια» 41 χρόνων των Voyager

Μέσα στα επόμενα 15 χρόνια θα μπορέσουμε να επισκεφθούμε τον Άρη, αλλά όχι να τον εποικίσουμε, εκτίμησε ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός-διαστημικός επιστήμονας και μέλος της NASA, Σταμάτης Κριμιζής, ο οποίος βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

O κ.Κριμιζής θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα στις 18.30, στο Αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ με θέμα: “Η 41χρονη οδύσσεια των Voyagers και η μελλοντική εξερεύνηση του διαστρικού χώρου με το Interstellar Probe”. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας “Ταξίδι στο Διάστημα” (3D) στο Κοσμοθέατρο.

Ο πρωτοπόρος ερευνητής, που συμμετέχει στα σημαντικότερα διεθνή διαστημικά προγράμματα, όπως οι αποστολές του Voyager 1 και 2, ανέφερε ότι το ταξίδι στον Άρη θα διαρκεί περίπου 1000 ημέρες και οι συγκεκριμένες αποστολές θα ξεκινήσουν να υλοποιούνται αφότου διασφαλιστεί ότι το πλήρωμα θα μπορέσει να επιστρέψει.

"Είναι άλλο να επισκεφθούμε τον Άρη και άλλο να τον εποικίσουμε. Οι συνθήκες διαβίωσης είναι τρομερά δύσκολες, καθώς, σε αντίθεση με τη Γη, έχει μηδενικό μαγνητικό πεδίο και δεν υπάρχει προστασία για την ακτινοβολία από κοσμικές ακτίνες και ηλιακές εκρήξεις. Άρα, ο όποιος καταυλισμός στηθεί θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον σε ένα μέτρο βάθος στο υπέδαφός του. Τι υποδομές υπάρχουν για τη συγκεκριμένη εκσκαφή;", τόνισε. Ανέφερε ακόμη ότι οι καλλιέργειες στον Κόκκινο Πλανήτη μπορούν να γίνουν με τη χρήση μηχανημάτων που θα αντλούν οξυγόνο είτε από υπόγειες δεξαμενές νερού που είναι σίγουρο ότι υπάρχουν είτε από τον πάγο που υπάρχει στο υπέδαφος.

Ο κ. Κριμιζής χαρακτήρισε στατιστικά απίθανο να μην υπάρχει ζωή στο σύμπαν εκτός από τη Γη. "Για να αναπτυχθεί ζωή χρειάζεται ενέργεια, οργανικές ουσίες και νερό. Έχουμε ανακαλύψει και τα τρία συστατικά στον Άρη, την Ευρώπη που είναι ο δορυφόρος του Δία και τώρα τελευταία με την αποστολή Cassini στον Εγκέλαδο, ένα από τα φεγγάρια του Κρόνου. Ακόμη, με το Κέπλερ έχουν ανακαλυφθεί 4.000 εξωπλανήτες. Κάθε ήλιος που έχει ορισμένα χαρακτηριστικά στον γαλαξία μας έχει πλανήτες, αυτό είναι συνειδητοποίηση των τελευταίων 20 χρόνων. Στην κατοικήσιμη ζώνη, δηλαδή σε μία απόσταση από τον κεντρικό ήλιο που το νερό υπάρχει σε τρεις μορφές, υγρή, στερεή και αέρια, υπάρχουν 42 δισ πλανήτες στον γαλαξία μας, και υπάρχουν ακόμη 150 δισ. γαλαξίες που έχουν εξίσου μεγάλο αριθμό από ήλιους. Άρα, είναι τουλάχιστον εγωιστικό να λέμε ότι η Γη είναι ο μόνος πλανήτης στο σύμπαν οπου οι συνθήκες είναι τέτοιες που επιτρέπουν την ανάπτυξη βιολογικής δραστηριότητας", είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις αποστολές Voyager σημείωσε ότι κανείς δεν περίμενε να επιβιώσουν για 40 και πλέον χρόνια. "Τα εκτοξεύσαμε το 1977 για αποστολή 4 ετών, με στόχο την εξερεύνηση του Δία και του Κρόνου. Σήμερα συνεχίζουν το ταξίδι τους για 10 φορές περισσότερα χρόνια από τον αρχικό σχεδιασμό. Μάλιστα πριν 4 μήνες, στις 5 Νοεμβρίου, το Voyager 2 πέρασε το σύνορο ανάμεσα στο ηλιακό σύστημα και τον γαλαξία. Το Voyager 1 βρίσκεται σε απόσταση 21,7 δισ. χιλιόμερα από Γη, δηλαδή 145 φορές από την απόσταση που έχει η Γη από τον Ήλιο. Το σήμα που έρχεται από το Voyager 1 στη Γη με τη ταχύτητα του φωτός παίρνει σήμερα 20 ώρες και 7 λεπτά. Πρόκειται για ένα μοναδικό συμβάν στην ιστορία της ανθρωπότητας, που δεν νομίζω ότι θα επαναληφθεί για τα επόμενα 20-40 χρόνια,καθώς μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία εγκεκριμένη αποστολή για να πάει με μεγάλη ταχύτητα στον διαστρικό χώρο", δήλωσε. Εκτίμησε ακόμη ότι δεν είναι εφικτό να φτάσουμε σε νέους γαλαξίες μέσα στα επόμενα 100 χρόνια. "Οι αποστάσεις είναι τεράστιες. Ο πιο κοντινός ήλιος είναι το Α Κενταύρου, που είναι 41 τρισ χιλιόμετρα μακριά, δηλαδή 2.000 φορές πιο μακριά από ότι έχει φτάσει ο Voyager. Ακόμα και αν είχε ταχύτητα 5 φορές μεγαλύτερη για να φτάσει θα χρειαζόταν 27.000 χρόνια. Δεν υπάρχει τεχνολογία που ούτε κατά διάνοια να παρουσιάζει τέτοιες ταχύτητες", σημείωσε.

Ο κ. Κριμιζής αναφέρθηκε και στην εμπλοκή του στον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, από όπου παραιτήθηκε από τη θέση του προέδρου μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη της θέσης. "Η όλη υπόθεση υπονομεύθηκε γιατί αφαίρεσαν όλες τις αρμοδιότητες από τους επαγγελματίες και τις έδωσαν στους υπαλλήλους του υπουργείου και τον γενικό γραμματέα. Οι άνθρωποι δεν έχουν ιδέα για το διάστημα. Αυτή είναι η κακοδαιμονία της ελληνικής πραγματικότητας. Δεν με ενδιέφερε να είμαι γλάστρα για ανθρώπους που δεν είναι σοβαροί και δεν είχαν καμία πρόθεση να κάνουν ερευνητικό έργο", τόνισε χαρακτηριστικά.