Skip to main content

Κρίσιμα επιχειρηματικά ερωτήματα, ουσιαστικές απαντήσεις

Η Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, κι εφόσον η ανάκαμψη της οικονομίας της κινηθεί ως V, θα έχει αυτόν τον «πονοκέφαλο» στο πολλαπλάσιο.

Γιατί το ελληνικό δημόσιο κρατά στο χαρτοφυλάκιο του το 21% των μετοχών της ΕΛΒΟ, με την πώληση της εταιρίας σε ισραηλινά συμφέροντα; Το ερώτημα είναι ουσιαστικό και γεννήθηκε πρόσφατα ευλόγως με την ολοκλήρωση του deal. Η απάντηση που δίνεται αρμοδίως, λοιπόν, είναι ότι επιβάλλοταν να γίνει κάτι τέτοιο εξαιτίας του γεγονότος ότι η εταιρία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, που συνδέεται με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας. Γι' αυτό και δρομολογήθηκε.  

Ο όρος «στρατηγικού χαρακτήρα» εμπίπτει επίσης και στις δημόσιες υποδομές, οι οποίες ενοικιάζονται μακροχρόνια σε ιδιώτες. Ενδεικτική περίπτωση; Τα λιμάνια. Εν προκειμένω, κρίσιμες εξελίξεις φαίνεται ότι κυοφορούνται σε εκείνο του Πειραιά. Για κάποιο λόγο, στην Cosco θεωρούν ότι βρίσκονται υπό ...διωγμό. Γι' αυτό αποφάσισαν να περάσουν στην αντεπίθεση. Και τι έκαναν; Κατ' αρχήν, έγραψαν μια επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας, στην οποία καταθέτουν τις θέσεις τους για όλα τα ανοικτά μέτωπα στο λιμάνι του Πειραιά. Γιατί επέλεξαν, όμως, τη λύση της επιστολής; Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πρώτον, επειδή τα γραπτά μένουν και δεύτερον επειδή στο πίσω μέρος του μυαλού τους έχουν προφανώς κάτι άλλο, οπότε, θέλουν να είναι κατοχυρωμένοι.  

Η Ελλάδα, στο προσεχές μέλλον, κι εφόσον η ανάκαμψη της οικονομίας της κινηθεί ως V, θα έχει αυτόν τον «πονοκέφαλο» στο πολλαπλάσιο. Ηδη, οι πρώτες ενδείξεις έχουν κάνουν την εμφάνισή τους. Για παράδειγμα, ακόμα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει η αγορά την τελευταία δημόσια παρέμβαση του Τζον Πόλσον, με την οποία, εμμέσως πλην σαφώς, προανήγγειλε νέα τοποθέτηση του στην ελληνική αγορά. Κι αυτό γιατί – πλην συγκεκριμένων εξαιρέσεων – η έως τώρα «ελληνική» εμπειρία του δεν ήταν και τόσο αποδοτική. Στοχεύει σε τράπεζες ή σε κάτι άλλο;