Skip to main content

Κρίσιμες αποφάσεις για την ιδιωτική ασφάλιση

Στο «κόσκινο» μπαίνουν τα κεφάλαια πέντε ασφαλιστικών εταιριών, ενώ θα ανακληθούν οι άδειες λειτουργίας τους αν δεν προχωρήσουν σε αυξήσεις.
Στη συνέλευση της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠΕΙΑ) θα αποφασιστεί το μέλλον για τις πέντε ασφαλιστικές εταιρίες με τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια ιδίων κεφαλαίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες,το πρόβλημα των πέντε εταιριών αποτυπώνεται στην ανεπάρκεια κεφαλαίωνκαι στην αρνητική καθαρή θέση, με βάση τα στοιχεία του τελευταίουεξαμήνου του 2009 που έχουν ως αποτέλεσμα την αδυναμία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τουςέναντι των ασφαλισμένων. Τόσο η Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και ηΑΕΑΖ, όσο και η Γενική Ενωση έχουν αρνητική καθαρή θέση κατά 134,6εκατ. ευρώ, 22,4 εκατ. ευρώ και 20,8 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ ηΓενική Πίστη και η ασφαλιστική Σκούρτης δεν καλύπτουν τα κατώταταεγγυητικά κεφάλαια που, σύμφωνα με τον νόμο, είναι 4,5 εκατ. ευρώ γιατις εταιρίες του κλάδου ζημιών.

Σε ισχύ τίθεται σταδιακά το νέο κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής ασφάλισης, με την προοπτική μέχρι το 2012 η ελληνική αγορά να είναι ικανή να ανταποκριθεί στους κανονισμούς του «Solvency II». Αυτό απαιτεί την εξυγίανση της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς και την ανάπτυξη σχέσεων αξιοπιστίας με τους καταναλωτές, ενώ «σκληρά» είναι τα χτυπήματα της οικονομικής κρίσης με τη μείωση των επενδύσεων, αλλά και την επιπρόσθετη ανάγκη για αύξηση αποθεμάτων.

Α.Μ