Skip to main content

Κρίσιμες λεπτομέρειες για την κινεζική τραπεζική απόβαση στην Ελλάδα

Εκτός της Bank of China, στην Ελλάδα έρχεται και η επίσης κινεζική τράπεζα ICBC. Αλλά με διαφορετική αποστολή - Ποιος ο ρόλος της

Μπορεί ο Κινέζος πρόεδρος να αναχώρησε από την Ελλάδα, ωστόσο η κινεζική τραπεζική απόβαση στην χώρα μας, που ξεκίνησε προ μηνός, συνεχίζεται και μάλιστα απρόσκοπτα. Όπως σας γράφαμε πριν από τρεις εβδομάδες, οι Κινέζοι βρίσκονται ήδη προς αναζήτηση του κατάλληλου ακινήτου προκειμένου να στεγασθεί η Bank of China, για να στεγασθεί το πρώτο κατάστημα της στην Αθήνα. Οι τελευταίες πληροφορίες λοιπόν αναφέρουν ότι βρέθηκε. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον ισόγειο χώρο στο κτήριο επί της λεωφόρου Μεσογείων 2.

Αρχικά, οι σχετικές ανακοινώσεις επρόκειτο να γίνουν από τον ίδιο τον πρόεδρο της τράπεζας, όταν είχε έρθει στην Ελλάδα, ωστόσο, τότε, το μόνο που ανακοινώθηκε ήταν η έλευση της τράπεζας. Στο μεταξύ, όμως, η αναζήτηση συνεχιζόταν.

Ωστόσο, εκτός της Bank of China, στην Ελλάδα έρχεται και η επίσης κινεζική τράπεζα ICBC. Αλλά με διαφορετική αποστολή. Απ' ό,τι μαθαίνουμε, αυτή τελικώς δεν θα ανοίξει κατάστημα, αλλά Γραφείο Αντιπροσωπείας, με αποστολή την παροχή συμβουλών σε κινεζικές εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην χώρα μας. Ως γνωστόν και ο πρόεδρος της ICBC είχε έρθει στην Αθήνα, με την αποστολή του προέδρου Ξι.

Αυτός μάλιστα είχε κανονίσει και μεγάλο αριθμό ραντεβού στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, πήγε και στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ήταν δηλαδή μια επίσκεψη πολύ στοχευμένη, που ήθελε να στείλει ένα κρίσιμο μήνυμα: Ότι η Κίνα ήρθε στην Ελλάδα για να μείνει. Γι αυτό και στέλνει και τις τράπεζες της, για να βοηθήσει τις εδώ επιχειρήσεις της, αλλά κι εκείνες που θα έλθουν.