Skip to main content

Κρίσιμες ώρες για την «Τζαμάικα» στη Γερμανία

Μέχρι την Παρασκευή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διερευνητικές επαφές των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας

Το πρωί ξεκίνησε στο Βερολίνο ένας νέος γύρος των διαβουλεύσεων των επικεφαλής των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο χριστιανικών κομμάτων με τους Φιλελεύθερους και τους Πράσινους. Πρόκειται για την προτελευταία συνάντηση πριν από την αυριανή, όπου θα κριθεί το μέλλον του λεγόμενου εγχειρήματος της «Τζαμάικα». Τουλάχιστον αυτή την προθεσμία έχουν θέσει τα τέσσερα κόμματα, εντός της οποίας θα πρέπει να βρεθούν στη διερευνητική φάση των συνομιλιών συμβιβασμοί που θα επιτρέψουν την έναρξη των επίσημων και ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Συμβιβασμοί και διαφορές

Μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί πρόοδος ή ακόμη και συμφωνία στα πεδία της εσωτερικής, οικογενειακής και αγροτικής πολιτικής όπως και στο θέμα της περίθαλψης ηλικιωμένων. Σε μια σειρά άλλων θεμάτων όμως οι συνομιλίες σκοντάφτουν, για παράδειγμα σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του κλίματος, τις μεταφορές, την ΕΕ και την Ευρωζώνη και προπαντός τη μετανάστευση. Σε ό,τι αφορά το τελευταίο οι διαφορές μεταξύ Πρασίνων από τη μια και Φιλελευθέρων και βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών από την άλλη αφορούν την καθιέρωση ενός ανώτατου ορίου στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται η Γερμανία ετησίως όπως και το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών.

Σε αντίθεση με τους βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές και τους Φιλελεύθερους που επιμένουν σε μια σκληρή γραμμή στο προσφυγικό, οι Πράσινοι εξεδήλωσαν την πρόθεση για συμβιβασμούς ειδικά σε ό,τι αφορά την παράτυπη μετανάστευση. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των σημερινών συνομιλιών ο συνπρόεδρος του κόμματος Τζεμ Έζντεμιρ εκφράστηκε υπέρ του «αποτελεσματικού ελέγχου» των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. «Θέλω», πρόσθεσε ο κ. Έζντεμιρ, «να ξέρω ποιος έρχεται στην Ευρώπη. Θέλω την ταυτοποίησή τους και θέλω να έχουμε τα δακτυλικά τους αποτυπώματα. Θέλω τη δικτυωμένη συνεργασία της αστυνομίας στην Ευρώπη και θέλω την ανταλλαγή δεδομένων.»

Καθότι ο χρόνος πιέζει, θα πρέπει να αναμένεται ότι τα κόμματα θα καταλήξουν σήμερα σε αρκετά θέματα σε συμβιβασμούς. Η τελική αναμέτρηση όμως για τα πιο επίμαχα ζητήματα θα ξεκινήσει αύριο το απόγευμα και θα διαρκέσει σίγουρα ως τις πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

Πηγή: Deutsche Welle