Skip to main content

Κρίσιμη εβδομάδα για την Ιταλία: Το στοίχημα του Ντράγκι, ο κίνδυνος πρόωρων εκλογών

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίζεται μέχρι στιγμής πρόθυμος να παραιτηθεί - Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός, το φάσμα των πρόωρων εκλογών

Οι πιέσεις εντείνονται στον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, να κάνει πίσω στην απόφασή του να παραιτηθεί και να αποτραπεί έτσι μια αποσταθεροποίηση της χώρας καθώς κλιμακώνονται τα προειδοποιητικά σημάδια για την ιταλική οικονομία.

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ θα απευθυνθεί στους Ιταλούς βουλευτές την Τετάρτη 20 Ιουλίου, όταν θα ξεκαθαρίσει κατά πόσον προτίθεται να δώσει άλλη μια ευκαιρία στην κλυδωνιζόμενη κυβέρνηση συνασπισμού ή θα αποχωρήσει. Σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος ο Ντράγκι εμφανίζεται μέχρι στιγμής πρόθυμος να παραιτηθεί, μεταδίδει το Bloomberg.

Με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού και νυν επικεφαλής του κόμματος Italia Viva, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, Ματέο Ρέντζι συγκεντρώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες πάνω από 70.000 υπογραφές υπέρ της παραμονής του Ντράγκι στην πρωθυπουργία, ενώ δήμαρχοι, επιχειρηματικές ενώσεις και ηγέτες εργατικών συνδικάτων παρότρυναν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τον πρωθυπουργό να ξανασκεφτεί την απόφασή του να παραιτηθεί.

Ο Ντράγκι έχει περιθώριο τριών ημερών να αλλάξει την απόφασή του, αλλά όπως έχει αφήσει να εννοηθεί, θα το κάνει μόνον αν έχει την στήριξη της κυβερνητικής συμμαχίας. Μια παραίτησή του θα ωθούσε την Ιταλία -τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης – στο χάος, την ώρα που η Ευρώπη ετοιμάζεται για ύφεση, οι Ιταλοί ταλανίζονται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το κοινοβούλιο της χώρας καλείται να εγκρίνει μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για να λάβει η χώρα την βοήθεια των 200 δις. ευρώ που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Διχασμένος ο κυβερνητικός συνασπισμός

Τα προβλήματα του Ντράγκι κλιμακώθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν το Κίνημα Πέντε Αστέρων υπό τον Τζουζέπε Κόντε απείχε από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Γερουσία.

Οι εντάσεις σιγόβραζαν εδώ και καιρό με τον πρώην πρωθυπουργό Κόντε, που επέκρινε τον Ντράγκι για τους χειρισμούς του αναφορικά με την οικονομική κρίση και την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία – θέμα που πυροδότησε τον περασμένο μήνα τη διάσπαση του Κινήματος 5 Αστέρων. Ένα από τα άτομα που έχουν γνώσει των διαβουλεύσεων είπε στο Bloomberg ότι ο Ντράγκι θα το σκεφτόταν να παραμείνει στο πρωθυπουργικό πόστο μόνον αν στηρίξουν την ατζέντα του όλα τα κόμματα που μετέχουν στην κυβερνητική του συμμαχία, περιλαμβανομένων των Πεντάστερων, αλλά μέχρι στιγμής – τουλάχιστον δημοσίως – ο Κόντε δεν έχει κάνει βήματα στην κατεύθυνση μιας συμφιλίωσης.

Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, μάλιστα, ο Κόντε επέρριψε στον Ντράγκι την ευθύνη για το αδιέξοδο, κατηγορώντας τον ότι έδωσε μόνον «γενικόλογες απαντήσεις» στο αίτημα του Κινήματος 5 Αστέρων για αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Κι όπως είπε, χωρίς συγκεκριμένα σχέδια αναφορικά με το θέμα αυτό, «δεν θα μπορέσουμε να επωμιστούμε κυβερνητικές ευθύνες».

Το φάσμα των πρόωρων εκλογών

Αλλά και η υποστήριξη άλλων κομμάτων προς την κυβέρνηση συνασπισμού του Ντράγκι δείχνει να κλυδωνίζεται, όπως η ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που έχει απειλήσει με αποχώρηση από τη συμμαχία εκτιμώντας ότι μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποβεί προς όφελος των κομμάτων της δεξιάς. Βάσει των δημοσκοπήσεων ένας δεξιός συνασπισμούς υπό τους «Αδελφούς της Ιταλίας» της Τζόρτζια Μελόνι θα επικρατούσε αν παρέμεναν ενωμένα τα μέλη του.

Σε περίπτωση που ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα προκηρύξει νέες εκλογές, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν εντός 70 ημερών, ένα σενάριο που πιθανώς θα ήθελαν να αποφύγουν οι Πεντάστεροι, δεδομένοι ότι έχει καταρρεύσει η δημοτικότητά τους αφότου μετείχαν στην κυβέρνηση και πιθανώς θα χάσουν έδρες στο ιταλικό κοινοβούλιο.

Ο Ντράγκι μεταβαίνει σήμερα στην Αλγερία προκειμένου να υπογράψει νέα συμφωνία για την παροχή φυσικού αερίου, ένα ταξίδι σημαντικό για τις προσπάθειες της Ιταλίας να εξασφαλίσει εναλλακτικές για τις εισαγωγές ενέργειας που θα επιτρέψουν την απεξάρτησή της από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αυτός, άλλωστε, ήταν ένας από τους λόγους που ο Ιταλός πρόεδρος δεν έκανε δεκτή την περασμένη εβδομάδα την παραίτηση του Ντράγκι, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.