Skip to main content

Κρίσιμη μέρα για τον Φρανσουά Φιγιόν

Οι επόμενες ώρες είναι καθοριστικές για το πολιτικό μέλλον του κεντροδεξιού υποψηφίου Φρανσουά Φιγιόν στη σκιά που αφήνει το σκάνδαλο «Pénélope-Gate».

Ανατροπή των προβλέψεων για την έκβαση των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία δημιουργεί το σκάνδαλο αργομισθίας με πρωταγωνίστρια τη σύζυγο του Φρανσουά Φιγιόν, υποψήφιου της κεντροδεξιάς για τη γαλλική προεδρία.

82 ημέρες από τον πρώτο γύρο των προεδρικών η σατιρική εφημερίδα Canard Enchainné δημοσιεύει νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τα ποσά που έλαβε η κυρία Φιγιόν από τα ταμεία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης χωρίς να έχει προσφέρει εργασία. Στο στόχαστρο μπαίνει και ο διάδοχος του Φιγιόν στη κοινοβουλευτική του θέση, Μαρκ Ζιλού, ο οποίος είχε προσλάβει κι αυτός την Πενελόπ Φιγιόν.

Ειδικότερα ο ευρωβουλευτής Ζιλού αντικατέστησε στην Εθνοσυνέλευση τον Φιγιόν από το 2002 έως το 2007, όταν ο Φιγιόν υπουργοποιήθηκε. Ο Ζιλού προσέλαβε και αυτός την Πενελόπ Φιγιόν, τον πρώτο χρόνο με κανονικό μισθό βοηθού ύψους 1900 ευρώ, ο οποίος όμως στη συνέχεια ανέβηκε στα 7.900 ευρώ για να καταλήξει σε πάνω από 10.000 ευρώ μηνιαίως. Ένα ποσό ασυνήθιστα υψηλό για κοινοβουλευτικό βοηθό που μάλιστα ξεπερνούσε και τον μισθό του Ζιλού.

Πρόβλημα αναξιοπιστίας για το πρόσωπο του Φιγιόν

Η σημερινή κατάθεση του Μαρκ Ζιλού θεωρείται αποφασιστική εφόσον ως εργοδότης της Πενελόπ Φιγιόν θα πρέπει να αποδείξει την εργασία  που του παρείχε και η οποία θα πρέπει επίσης να δικαιολογεί το ύψος του μισθού. Το πρόβλημα όμως είναι ότι κατά τη χθεσινή επτάωρη έρευνα στο Κοινοβούλιο δεν βρέθηκαν στοιχεία διαπίστευσης, ούτε καν επαγγελματικό μέιλ της Πηνελόπης Φιγιόν. Βέβαια για την περίοδο που ήταν βοηθός του συζύγου της υποστηρίζει ότι εργαζόταν από το σπίτι, απομένει όμως τώρα να αποδείχθεί το πραγματικό αντικείμενο της εργασίας της κατά την πενταετία Ζιλού.

Σε κάθε περίπτωση σήμερα αναμένεται η κρίσιμη συνάντηση του Φρανσουά Φιγιόν με στελέχη του κόμματος, ορισμένα από τα οποία έχουν αρχίσει να σκέπτονται τι δυνατότητες έχουν για ένα Σχέδιο Β´, που όμως δεν προβλέπεται από το καταστατικό, 82 μέρες πριν από την προεδρική του Μαϊου.

Στην προσπάθειά του να κρατηθεί όρθιος ο Φρανσουά Φιγιόν πέρασε στην αντεπίθεση μιλώντας για συκοφαντία «επαγγελματικά οργανωμένη» εις βάρος του. Το 76% των Γάλλων ( σφυγομέτρηση ELADE) δεν μοιάζει να τον πιστεύει, καθ’ ότι οι πολλαπλές ανακρίβειες στις δηλώσεις του ταυτίζονται πλέον με ψεύδη.

Oλυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle