Skip to main content

Κρίσιμη σύσκεψη για το προσφυγικό στο Μέγαρο Μαξίμου

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου θα συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εμπλεκόμενους υπουργούς στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού, προκειμένου να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για τη μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα, αλλά και για την κατανομή τους σε διαφορετικές περιοχές θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό θα συμμετέχουν οι συναρμόδιοι υπουργοί, όπως ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ενώ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, απουσιάζει στις Βρυξέλλες. Παρών θα είναι ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης για την οικονομική παραμετροποίηση του σχεδίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μια ακόμα σημαντική απόφαση που αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το πού θα δημιουργηθούν κλειστά προναχωρησιακά κέντρα. Σε αυτά, με βάση το νέο νομοσχέδιο για το άσυλο που ψηφίστηκε προ εβδομάδος, θα οδηγούνται αιτούντες άσυλο, των οποίων το αίτημα δεν ικανοποιείται ήδη από τον πρώτο βαθμό, μέχρι να τελεσιδικήσει το αίτημά τους ή να απελαθούν, εφόσον δεν χρίζουν διεθνούς προστασίας. Εξ ου και με το νομοσχέδιο που πέρασε, ο μέγιστος χρόνος κράτησης αυξήθηκε από 3 σε 18 μήνες. Η γεωγραφική κατανομή των κλειστών αυτών δομών, όμως, είναι ακόμα υπό αίρεση, ενώ είναι σαφές ότι και εδώ θα υπάρξουν αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες.