Skip to main content

Κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Επί τάπητος οι νέοι κανονισμοί σχετικά με τη δανειοδότηση και την αντιμετώπιση των ελληνικών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, αλλά και η άνοδος του spead των ελληνικών ομολόγων.
Στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στρέφεται σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης εν αναμονή των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική και κυρίως τους νέους κανονισμούς σχετικά με τη δανειοδότηση και την αντιμετώπιση των ομολόγων από την κεντρική τράπεζα. Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συναντώνται σήμερα στη Φρανκφούρτη και προβλέπεται ότι θα διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια του ευρώ στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του 1%.

Ωστόσο, η σημερινή συνάντηση έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, καθώς η ηγεσία της ΕΚΤ αναμένεται να επικεντρωθεί στην κατάσταση της Ελλάδας και δη στους κινδύνους που φέρνει μέσα στο ευρωσύστημα η δραματική άνοδος του spread των ελληνικών ομολόγων τα τελευταία 24ωρα, στην ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών και την επάρκεια της κινητοποίησης των «υπολοίπων» του πακέτου των 28 δισ. ευρώ, καθώς και στην ήδη ειλημμένη απόφαση να παρατείνει η Τράπεζα και πέραν της 1/1/2011 την ισχύ της απόφασης για τα έκτακτα μέτρα αποδοχής ομολόγων χαμηλής αξιολόγησης ως εγγύηση παροχής ρευστότητας στις τράπεζες.

Όσον αφορά στο θέμα της παράτασης των έκτακτων μέτρων αναμένεται να διευκρινισθεί σήμερα το κατά πόσο οι όροι παροχής ρευστότητας θα παραμείνουν και μετά την 1/1/2011 οι ισχύοντες σήμερα ή θα αλλάξουν.

Για όλα τα παραπάνω αναμένονται ανακοινώσεις από τον διοικητή της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, κατά την απογευματινή συνέντευξη Τύπου, οι οποίες είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε εκτόνωση της πίεσης στα ελληνικά ομόλογα. Ακόμη, με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του κ. Τρισέ για τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το μηχανισμό στήριξης και την εμπλοκή του ΔΝΤ.