Skip to main content

Κρήτη: Στο Αρκαλοχώρι ο Στυλιανίδης - Ανοίγει η πλατφόρμα για τις αποζημιώσεις

Κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και τον υφυπουργό επισκέπτεται σήμερα τις πληγείσες από τους σεισμούς περιοχές της ΠΕ Ηρακλείου

Στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης που επλήγη από τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον Υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με στόχο τη νεότερη αποτίμηση της κατάστασης, με αιχμή τα θέματα στέγασης των πληγέντων.

Κατά τη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στην περιοχή με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη, του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκη, του Περιφερειακού Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης, Αντιπύραρχου Δημοσθένη Μπουντουράκη, εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων και του Ερυθρού Σταύρου, παρουσία και του Υφυπουργού Αθλητισμού και βουλευτή Ηρακλείου, Λευτέρη Αυγενάκη, συζητήθηκε μεταξύ άλλων η διαδικασία για την εγκατάσταση των οικίσκων όπου θα φιλοξενηθούν πληγέντες.

Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε ότι οι πρώτοι 35 οικίσκοι που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών φτάνουν στην περιοχή μέχρι αύριο και οι 15 υποδομές που θα χρησιμοποιηθούν ως σχολικές αίθουσες τις επόμενες ημέρες.

Όπως επισημάνθηκε, πρώτιστο μέλημα είναι να αποφύγουν οι κάτοικοι το κρύο και τη βροχή και να αποκατασταθεί η ομαλή εκπαιδευτική διαδικασία για τους μαθητές, με όρους όμως ασφάλειας όπως υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.  

Στις δηλώσεις του, εξήρε το έργο που επιτελούν στην περιοχή οι τοπικοί φορείς και οι εθελοντές, τους οποίους και ευχαρίστησε.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr θα ανοίξει αύριο το πρωί

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, οι πρωτοβάθμιοι έλεγχοι στα κτίρια θα ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, εξήγησε ότι οι δευτεροβάθμιοι δεν θα ξεκινήσουν αν δεν παύσει η σεισμική ακολουθία που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

«Όταν σταματήσουν οι σεισμοί θα γίνει ο προγραμματισμός για τον δεύτερο και τελικό έλεγχο των κτιρίων. Όμως οι πολίτες δεν θα πρέπει να περιμένουν αυτό για να κάνουν δηλώσεις. Η κυβέρνησή μας εμπιστεύτηκε τους πληγέντες, οι οποίοι θα μπορούν να δηλώνουν κατ΄ εκτίμηση τις ζημιές και θα προχωρά η αποζημίωση. Στο χρόνο που θα επιτραπεί θα γίνει και ο τελικός έλεγχος των κτιρίων, όπου θα καθοριστεί και το τελικό κόστος της δαπάνης και θα ακολουθήσει ο συμψηφισμός» ανέφερε ο κ. Αυγενάκης και πρόσθεσε ότι το σημαντικό στοιχείο είναι ότι δίδεται προτεραιότητα στην άμεση καταβολή σε μετρητά, τα οποία θα φτάσουν στους πληγέντες.

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr, όπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, θα ανοίξει για τις δηλώσεις εκτίμησης ζημιών αύριο το πρωί, ενώ σύντομα στις πληγείσες περιοχές θα φτάσουν τάμπλετ προκειμένου να μπορούν οι πολίτες να καταθέτουν τις αιτήσεις τους ηλεκτρονικά και οι διαδικασίες να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις.

«Λίγες μέρες μετά τη σοβαρή φυσική καταστροφή που είχαμε στο Αρκαλοχώρι και τη γύρω περιοχή και την επίσκεψη του Πρωθυπουργού με το κυβερνητικό επιτελείο, είμαστε πάλι εδώ για να γίνει μία νέα κατόπτευση και αυτοψία, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια, τον Δήμο και όλες αυτές τις εξαίρετες υπηρεσίες οι οποίες έχουν κάνει ένα εκπληκτικό έργο. Το λέω εκ της διεθνούς εμπειρίας μου, δεν θέλω να περιαυτολογήσω αλλά έχοντας αυτή την εμπειρία σας λέω ότι αυτό που συμβαίνει στην περιοχή, η συνεργασία όλων των φορέων, εθελοντών, τοπικών υπηρεσιών  είναι μία εξαιρετική δουλειά» δήλωσε και πρόσθεσε:

«Φτάσαμε στο σημείο, μετά από μία τέτοια καταστροφή, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού δεν μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους, να μπορούμε σήμερα να πούμε ότι υπάρχουν όλες οι δυνατές επιλογές έτσι ώστε τις επόμενες τρεις, τέσσερις, πέντε μέρες, εάν κάποιος το επιθυμεί, να μην μείνει σε σκηνή. Το λέμε ανοιχτά, είναι θέμα βούλησης του καθενός να μην μείνει στη σκηνή. Εμείς δεν θέλουμε να υπάρξουν άνθρωποι που θα μείνουν στις σκηνές, λόγω του ότι θα αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες και αντιλαμβάνεστε ότι θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα. Την ίδια στιγμή, βρήκαμε μία εκπληκτική διαδικασία σίτισης που λειτουργεί σε καθημερινή βάση και ευχαριστούμε όσους είναι οι βασικοί συντελεστές. Και είναι πολλοί. Τους ευχαριστώ από καρδιάς, γιατί είδα μία τέτοια πρόθεση προσφοράς και συνεισφοράς που με εντυπωσιάζει και με συγκινεί ως άνθρωπο. Σας το λέω με όλη μου την ειλικρίνεια».