Skip to main content

Κριτική απο τον Ομπάμα για την οικονομική κρίση

Σε δημόσια ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τα βήματα εξόδου απο αυτήν

Σε δημόσια ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση και τα βήματα εξόδου απο αυτήν,  ένα χρόνο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers η οποία συμπαρέσυρεπληθώρα άλλων κολοσσών.


"Η οικονομική θύελλα, αρχίζει να διαλύεται" δήλωσε ο Ομπάμα,συμπληρώνοντας ότι "χρειάζεται ακόμα λίγο καιρό η κρατική στήριξη στηνομοσπονδιακή οικονομία, αν και σε βαθμό μειούμενο". 


Τόνισε επίσης, ότι ο αμερικανός φορολογούμενος επωφελήθηκε ήδη, σε ποσοστό 17%ως προς το εισόδημά του, από τα κρατικά μέτρα στήριξης της Οικονομίας, ενώ ζήτησε  η ομάδα G20,"να λάβει μέτρα στην κατεύθυνση της μετατροπής του παγκόσμιου πιστωτικούσυστήματος".


Για τις αμερικανικές αγορές  τάχθηκε  υπέρ "νέου θεσμικού κανονιστικού πλαισίου,εποπτικού χαρακτήρα" και ζήτησε από το Κογκρέσο έως το τέλος του 2009 ησχετική νομοθεσία να έχει κυρωθεί .


O Ομπάμα κατηγόρησε ευθέως τη Wall Street ότι, "δεν άντλησε ταμαθήματα" από τα δικά της σφάλματα, τα οποία πυροδότησαν την πρωτόγνωρημετά τη δεκαετία του 1930 κρίση της αμερικανικής οικονομίας.


Υπογράμμισε ότι "επάνοδος στην οικονομική ομαλότητα, σε καμία περίπτωσηδεν θα πρέπει να ερμηνευθεί ως "ανοχή" της εκτελεστικής εξουσίαςαπέναντι σε συμπεριφορές και κινήσεις σαν αυτές, που οδήγησαν στην κρίση.