Skip to main content

Κριτική ΝΔ για ΤΕΜΠΜΕ

Απογοητευτική χαρακτήρισε την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ η ΝΔ δια στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση «να κάνει κάτι επειγόντως για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επι
Απογοητευτική χαρακτήρισε την πορεία του ΤΕΜΠΜΕ η ΝΔ δια στόματος του αρμόδιου τομεάρχη Πολιτικής Ευθύνης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος κάλεσε τη κυβέρνηση «να κάνει κάτι επειγόντως για τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Χατζηδάκης, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διοίκησης του ΤΕΜΠΜΕ, μετά από τρεις μήνες εφαρμογής των δύο νέων προγραμμάτων (Ιούνιος - Αύγουστος 2010), έχουν δανειοδοτηθεί μόλις 193 επιχειρήσεις, ενώ πέρυσι, στο αντίστοιχο διάστημα, είχαν δανειοδοτηθεί - από τη Β’ φάση του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ - περίπου 19.500 επιχειρήσεις.

Η απόσταση μεταξύ θεωρίας και πραγματικότητας είναι εντυπωσιακή, σημειώνει ο κ. Χατζηδάκης, τονίζοντας ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, αν και υποστήριζε ότι θα δοθεί μια μεγάλη ανάσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν έγινε τίποτα.

Ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ διευκρίνισε παράλληλα ότι οι όροι των προγραμμάτων της τωρινής κυβέρνησης είναι πολύ λιγότερο ευνοϊκοί από τους αντίστοιχους των προηγούμενων προγραμμάτων. Συγκεκριμένα, σήμερα ο επιχειρηματίας υποχρεούται να πληρώσει υψηλούς τόκους, αφού το επιτόκιο διαμορφώνεται σε euribor + 6%, υπερδιπλάσιο, δηλαδή, από εκείνο που προέβλεπε το πρόγραμμα της ΝΔ (euribor + 2,1%). Τα σημερινά προγράμματα αφορούν σε τιμολόγια χωρίς τον ΦΠΑ που ο επιχειρηματίας καταθέτει στην τράπεζα κατά την εκταμίευση του δανείου, επιβαρύνοντας τη ρευστότητα της επιχείρησής του, κάτι που δεν ίσχυε παλιότερα. Η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ είναι 6 με 8 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την προμήθεια κατά τη Β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ. Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν αποκλειστεί από τα δύο νέα προγράμματα, ενώ παλιότερα δεν υπήρχε τέτοιος περιορισμός.