Skip to main content

Κροατία: Ζημιές σε κτήρια από δύο ισχυρούς σεισμούς

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Το GFZ ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

Πολλοί άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους, ενώ κτίρια υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό των 5,3 βαθμών, σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ), που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα βόρεια του Ζάγκρεμπ στην Κροατία. Πανικό προκάλεσε και δεύτερη ισχυρή σεισμική δόνηση.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς. Το GFZ ανακοίνωσε ότι το εστιακό βάθος του σεισμού υπολογίζεται σε 10 χιλιόμετρα.

«Διήρκεσε πάνω από 10 δευτερόλεπτα. Ήταν κατά πολύ ο ισχυρότερος που είχα αισθανθεί ποτέ», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας, προσθέτοντας ότι αυτού ακολούθησαν μετασεισμοί, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σεισμολόγος της Κροατίας Ινές Ίβαντσιτς δήλωσε ότι ο σεισμός ήταν ισχυρός, αλλά ότι προς το παρόν δεν μπορούν να εκτιμηθούν οι ζημιές που προκάλεσε. Η ίδια πρόσθεσε ότι σε ορισμένες περιοχές έπεσε το Ίντερνετ.

Δημοσιογράφος του Reuters που βρίσκεται εκεί σημείωσε ότι είδε να έχουν προκληθεί ζημιές σε καμπαναριό εκκλησίας και ανθρώπους που είχαν βγει στον δρόμο.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας Ντάβορ Μποζίνοβιτς απηύθυνε έκκληση μέσω του λογαριασμού του στο Twitter στους ανθρώπους που έχουν βγει στους δρόμους να τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους καθώς η χώρα αγωνίζεται για να περιορίσει την εξάπλωση του νέου κορονοϊού. Μέχρι στιγμής η Κροατία έχει καταγράψει 206 κρούσματα κορονοϊού και έναν θάνατο.

Το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS) ανακοίνωσε ότι το μέγεθος του σεισμού αυτού ήταν 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC) αναφέρθηκε και αυτό, όπως και το γερμανικό GFZ, σε σεισμό 5,3 βαθμών, ο οποίος ακολουθήθηκε από άλλον 5,1 βαθμών.