Skip to main content

Κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη του δήμου Θεσσαλονίκης

Πρόκειται για εργαζόμενη του ΚΑΠΗ Άνω Πόλης, η οποία υποβλήθηκε στο προβλεπόμενο τεστ μετά την επιστροφή της από τις διακοπές της

Θετική στον κορωνοϊό βρέθηκε υπάλληλος του δήμου Θεσσαλονίκης την περασμένη Δευτέρα.

Πρόκειται για εργαζόμενη του ΚΑΠΗ Άνω Πόλης, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες υποβλήθηκε στο προβλεπόμενο τεστ μετά την επιστροφή της από τις διακοπές της.

Την ύπαρξη κρούσματος στη δομή επιβεβαιώνει, μιλώντας στη Voria.gr, ο πρόεδρος ΚΑΠΗ του δήμου Θεσσαλονίκης, Στέλιος Λιακόπουλος, επισημαίνοντας ότι όλοι οι υπάλληλοι που επιστρέφουν από τις διακοπές κάνουν το τεστ. «Η εν λόγω εργαζόμενη ήταν ασυμπτωματική και είναι καλά στην υγεία της», σημειώνει ο κ. Λιακόπουλος. Παράλληλα, αναφέρει ότι αμέσως απολυμάνθηκε ο χώρος εργασίας της εργαζόμενης.

Ο κ. Λιακόπουλος υπενθυμίζει πως τα ΚΑΠΗ παραμένουν κλειστά με ΦΕΚ, χωρίς να δέχονται ηλικιωμένους από τον Φεβρουάριο, ενώ με νέο ΦΕΚ θα παραμείνουν κλειστά μέχρι 30 Σεπτεμβρίου, γεγονός που σημαίνει πως η εργαζόμενη δεν είχε επαφή με άτομα από ευπαθείς ομάδες.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους, ο κ. Λιακόπουλος αναφέρει στη Voria.gr στο εν λόγω κατάστημα εργάζονται τρεις υπάλληλοι. Μετά το θετικό τεστ της γυναίκας που τέθηκε σε καραντίνα, σε τεστ υποβλήθηκε και δεύτερος υπάλληλος, που βρέθηκε αρνητικός, ωστόσο τέθηκε σε προληπτική καραντίνα επτά ημερών. Η τρίτη υπάλληλος επέστρεψε από τις διακοπές της τη Δευτέρα, μέρα που βγήκε θετικό το τεστ της συναδέλφου της, και θα υποβληθεί και αυτή σε τεστ για προληπτικούς λόγους και θα τεθεί σε καραντίνα.

Ο κ. Λιακόπουλος σημειώνει ακόμα πως η υγεία των εργαζομένων είναι σε πρώτο πλάνο και με αφορμή το περιστατικό αυτό έγιναν απολυμάνσεις, «γιατί καλό είναι να γίνονται τακτικά πλέον» και σε άλλα ΚΑΠΗ αλλά και το γραφείο της διοίκησης.

Για το κρούσμα στην εργαζόμενη των ΚΑΠΗ εξέδωσε ανακοίνωση η ΔΑΣ του δήμου Θεσσαλονίκης, ζητώντας τακτικά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους και επιστροφή στον χώρο δουλειάς μόνο με αρνητικά αποτελέσματα:

Το μεσημέρι της Δευτέρας 24/8 γνωστοποιήθηκε κρούσμα κορονοιού σε εργαζόμενη του ΚΑΠΗ Α. Πόλης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε το ΚΑΠΗ έκλεισε, οι συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή με τη συναδέλφισσα που νόσησε μπήκαν σε 7ήμερη καραντίνα και θα γίνουν απολυμάνσεις και στα άλλα ΚΑΠΗ που ήρθαν σε επαφή οι εργαζόμενοι από το ΚΑΠΗ Α. Πόλης. Τα τεστ επαφίενται στην ουσία στην «ατομική ευθύνη» του κάθε συναδέλφου, που στέλνονται στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, όπου η συρροή εξεταζόμενων είναι μεγάλη, με όποιον κίνδυνο εγκυμονεί από τον συνωστισμό και τις αντίξοες συνθήκες της πολύωρης αναμονής που επικρατούν και έχουν επακόλουθο να καθυστερούν να γίνουν. Οι παραπάνω πληροφορίες είναι από συναδέλφους, με τη διοίκηση του δήμου κατά την πάγια τακτικής της να μη ενημερώνει επίσημα για κρούσματα σε εργαζόμενους του δήμου, ούτε για το τι συγκεκριμένα μέτρα πήρε. Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι των ΚΑΠΗ προσφέρουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο επικουρικά βοηθάνε στα συσσίτια και την παροχή υπηρεσιών-εργασιών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Οι εργαζόμενοι του δήμου απαιτούν:
-Να σταματήσει η διοίκηση να κρύβει και να αποσιωπά τα κρούσματα εργαζομένων του δήμου. Να ενημερώνει επίσημα και για το τι μέτρα έχει πάρει και για το κάθε κρούσμα συγκεκριμένα.
-Υποχρεωτική εφαρμογή τεστ με ευθύνη κράτους και δημοτικής αρχής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.
-Εργαζόμενοι που γυρίζουν από άδεια να επιστρέφουν στον χώρο δουλειάς τους μετά την διάγνωση του τεστ εφόσον είναι αρνητικό.
-Απολύμανση όλων των δημοτικών κτιρίων και άμεσα μέτρα υγείας και ασφάλειας για όλους τους εργαζόμενους.
-Να εξασφαλισθούν τα κατάλληλα και απαραίτητα ατομικά μέσα προστασίας για τους εργαζόμενους και να παρθούν πρόσθετα συλλογικά οργανωτικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους.
-Να προσληφθούν μόνιμοι Ιατροί Εργασίας.