Skip to main content

Κρούσματα φυματίωσης σε εργαζόμενους του δήμου

Την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μετά και τα κρούσματα φυματίωσης σε εργαζομένους στην καθαριότητα.
του Δημήτρη Τσάκωνα
tsakonas@voria.gr

Την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας του δήμου Θεσσαλονίκης καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, μετά και τα κρούσματα φυματίωσης σε εργαζομένους στην καθαριότητα.

Συγκεκριμένα, ένας εργαζόμενος στην υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, που προσλήφθηκε με 8μηνη σύμβαση στις αρχές Ιουλίου, νοσηλεύτηκε στα μέσα Αυγούστου σε νοσοκομείο της πόλης με φυματίωση.

Σε εξετάσεις που πραγματοποιήθηκαν στους υπόλοιπους εργαζομένους μετά από 20 ημέρες διαπιστώθηκε ότι 15 από αυτούς είχαν έρθει σε επαφή με το μικρόβιο, χωρίς να νοσήσουν.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν τη διοίκηση του δήμου ότι δεν εφαρμόζει κανένα από τα μέτρα προστασίας που υποχρεούται από το νόμο, καθώς και τη διακοπή 220 δωρεάν εξετάσεων από τον ΟΠΑΔ.

«Το γεγονός αποδεικνύει τις ελλείψεις που υπάρχουν στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και τις ευθύνες της διοίκησης του δήμου. Υπάρχουν νόμοι και αποφάσεις που λένε ότι με ευθύνη της διοίκησης πρέπει να γίνονται εμβολιασμοί και οι απαραίτητες εξετάσεις μια φορά το χρόνο σε όσους εργάζονται σε συγκεκριμένες ειδικότητες και χώρους (καθαριότητα, πράσινο, έργα). Εξετάσεις πρέπει να γίνονται και σε όσους προσλαμβάνονται για να εργαστούν στις συγκεκριμένες ειδικότητες, γιατί σίγουρα αν νοσούν ή έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας η τοποθέτησή τους σε βαριές και ανθυγιεινές εργασίες θα επιδεινώσει την κατάστασή τους, αλλά και για να προλαμβάνονται καταστάσεις όπως η παραπάνω», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Όπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, μετά από πιέσεις προσλήφθηκαν 3 γιατροί εργασίας (παλιότερα υπήρχε μόνο ένας), δίνονται ανά διαστήματα κάποια μέτρα προστασίας και έγιναν έλεγχοι σε χώρους εργασίας.