Skip to main content

Κρούσματα με μετάλλαξη του κορωνοϊού σε Φινλανδία, Ολλανδία και Ιταλία

Η Φινλανδία επέβαλε νωρίτερα αυτό τον μήνα ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επιβάτες από τη Βρετανία εν μέσω ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή.

Η νέα παραλλαγή του κορωνοϊού, που κυκλοφορεί στη Βρετανία, εντοπίσθηκε σε δύο ανθρώπους στη Φινλανδία, ενώ μια διαφορετική παραλλαγή του, που διαδίδεται στη Νότια Αφρική, εντοπίσθηκε σε έναν άλλον άνθρωπο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Η Φινλανδία επέβαλε νωρίτερα αυτό τον μήνα ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε επιβάτες από τη Βρετανία εν μέσω ανησυχιών για τη νέα παραλλαγή, η οποία πιστεύεται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική από τις προηγούμενες.

Στην Ολλανδία

Οι ολλανδικές αρχές εντόπισαν 11 κρούσματα της παραλλαγής του νέου κορωνοϊού που εμφανίστηκε πρόσφατα στη Βρετανία, μαζί με το πρώτο κρούσμα που είχε επιβεβαιωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο οργανισμός δημόσιας υγείας της χώρας.

«Η βρετανική παραλλαγή του κορωνοϊού μέχρι τώρα έχει εντοπιστεί σε 11 πρόσωπα στην Ολλανδία», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος (RIVM).

Μόνο το ένα από τα πρόσωπα αυτά φαίνεται πως είχε κάποια σχέση με ταξίδια ή επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνα για την προέλευση των υπόλοιπων κρουσμάτων συνεχίζεται, πρόσθεσε το RIVM.

Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν στο Ηνωμένο Βασίλειο, η νέα παραλλαγή είναι πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερα συμπτώματα της ασθένειας.

Η Ολλανδία διέκοψε από τις 20 Δεκεμβρίου την αεροπορική σύνδεσή της με τη Βρετανία. Οι αρχές απαιτούν πλέον από όλους τους πολίτες που θέλουν να επισκεφθούν τη χώρα να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό μοριακό τεστ για τον νέο κορονοϊό. Μέχρι σήμερα στην Ολλανδία έχουν καταγραφεί περισσότερα από 710.600 κρούσματα.

Στην Ιταλία

Στπ μεταξύ, σύμφωνα με την Iταλική Εταιρία Ιολογίας, εντοπίσθηκε στην χώρα μετάλλαξη του κορωνοϊού, παρόμοια με την βρετανική.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες της εφημερίδας La Repubblica αναφέρουν ότι η μετάλλαξη του ιού εντοπίσθηκε στην πόλη Μπρέσια της βόρειας Ιταλίας, όπου φέρεται να κυκλοφορεί από τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το εμβόλιο κατά της Covid-19 αναμένεται να είναι αποτελεσματικό και στην περίπτωση της ιταλικής μετάλλαξης.

Πηγές: ΑΜΠΕ