Skip to main content

«Κρυφτούλι » για το ασφαλιστικό

Δεν ανακοινώνεται ο τόπος έναρξης του διαλόγου για το ασφαλιστικό, μεταξύ του υπουργού Εργασίας, Ανδρέα Λοβέρδου, με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, για την αποφυγή νέου αποκλεισμού.
Ένα ιδιότυπο «κρυφτούλι » έχει ξεκινήσει όσον αφορά το διάλογος για το ασφαλιστικό, καθώς δεν ανακοινώνεται ο τόπος έναρξης του διαλόγου, του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών φορέων, για την αποφυγή νέου αποκλεισμού, από διαδηλωτές.

Την ίδια στιγμή η έναρξη του διαλόγου πήρε αναβολή μιας επιπλέον ημέρας, και

θα πραγματοποιηθεί τελικά την Πέμπτη, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού του προέδρουτης ΑΔΕΔΥ στο εξωτερικό.


Σημειώνεται ότι, συγκεντρωμένα στελέχη του ΠΑΜΕ εμπόδισαν σήμερα τη διοίκηση της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΣΕ να μπει στο υπουργείο Εσωτερικών, για να συναντήσει τον επικεφαλής υπουργό κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο υπουργός Εργασίας, Ανδρέας Λοβέρδος, κατήγγειλε το γεγονός, επιρρίπτοντας ευθύνες στο ΚΚΕ: «Ένα κόμμα απαγορεύει το διάλογο για ένα πολύ σοβαρό θέμα. Θέτουμε υπό την κρίση του ελληνικού λαού αυτήν την τακτική. Είναι λάθος να επενδύουμε στο πρόβλημα από ότι στη λύση του».

Νωρίτερα, η Αλέκα Παπαρήγα είχε χαρακτηρίσει «σικέ παιχνίδια» το διάλογο για το ασφαλιστικό και είχε ανακοινώσει ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος σε αυτόν. Η Γ. Γ. του ΚΚΕ άφησε αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα, που είχε προτείνει τηλεμαχία για το ασφαλιστικό, λέγοντας ότι δεν είναι η ώρα των ντιμπέιτ αλλά των συλλαλητηρίων.

Η κ. Παπαρήγα επισήμανε ότι η κυβέρνητική πολιτική στο ασφαλιστικό ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου και η απάντηση του ΚΚΕ είναι «πόλεμο στον πόλεμο».

«Όχι» στην όξυνση είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρου.


«Υπάρχουν προβλήματα ασφαλιστικά, αλλά και αιτήματα των εργαζομένων για προστασία των κατακτήσεων και για νέα δικαιώματα. Σε κάθε περίπτωση το Συνδικαλιστικό Κίνημα επιδιώκει την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων και την προώθηση αυτών των διεκδικήσεων. Σε καμιά επομένως εκδοχή δεν πρόκειται να συμπεριφερθώ με όξυνση αντιθέσεων στο εσωτερικό του κινήματος. Κατανοώ τις διαφορετικές απόψεις, αλλά η μόνιμη αρχή είναι η προώθηση της ενότητας. Αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εργαζομένων» δήλωσε.

ΓΣΕΕ: Δημοκρατικά απαράδεκτη η στάση του ΠΑΜΕ

Δημοκρατικά απαράδεκτη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος τη στάση συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι οποίοι απέκλεισαν την είσοδο του υπουργείου Εργασίας το πρωί, με αποτέλεσμα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα έναρξη του διαλόγου για το ασφαλιστικό.

Πρόσθεσε μάλιστα πως υπάρχουν και κάποια προαπαιτούμενα, όπως το να μη θιγούν τα όρια ηλικίας, να μη μειωθούν οι συντάξεις και να υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση ότι θα επανέλθουν στην αρχική τους κατάσταση, όρια ηλικίας και συντάξεις που βάναυσα, όπως ανέφερε, έπληξε ο νόμος Πετραλιά.

Πρότεινε μάλιστα να γίνει δημόσιος διάλογος με την κυβέρνηση και τη συμμετοχή όλων των κομμάτων στη Βουλή.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ επισημαίνει πως οι συναντήσεις και ο διάλογος για το ασφαλιστικό θα πραγματοποιηθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, σε χώρο και ώρα που θα γνωστοποιηθεί έγκαιρα σε όλους.

Πεταλωτής: «Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τη στάση του»

Υπευθυνότητα από όλους τους αρμόδιους φορείς ζήτησε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Γ. Πεταλωτής, υπογραμμίζοντας πως είναι στο χέρι του καθενός αν θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα ή όχι.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση μέχρι στιγμής  απορρίπτει το σενάριο για αύξηση των ορίωνηλικίας. Το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η ενοποίηση των ταμείων, έτσιώστε από 13, που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση, να γίνουν τρία. Έναταμείο για τους μισθωτούς, το ΙΚΑ, ένα για τους αγρότες ο ΟΓΑ και έναγια τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ακόμη συζητείται το ενδεχόμενο καιτέταρτου ταμείου για τους δημοσίους υπαλλήλους.

ΣΥΡΙΖΑ: «Προσχηματικό ο διάλογος για το ασφαλιστικό»

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Δ.Στρατούλης, μέλος της Π.Γ του ΣΥΝ και της Εργατικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε προσχηματικό τον κοινωνικό διάλογο για το ασφαλιστικό. «Η κοινωνική ασφάλιση και οι συντάξεις δεν αντέχουν άλλες περικοπές. Χρειάζονται επειγόντως ενίσχυση με αποτελεσματικά μέτρα καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής, την αποπληρωμή από το κράτος των οφειλόμενων σε αυτή και κυρίως με την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών της από αυτούς που συστηματικά την καταλήστεψαν», πρόσθεσε.