Skip to main content

Καστανίδης για φλοιοφάγο έντομο: Σταμάτησε η υλοτόμηση στο Σέιχ Σου

Ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης ρωτά τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί σχετικά με την ταχεία ολοκλήρωση της υλοτόμησης

Επίκαιρη ερώτηση για το φλοιοφάγο έντομο στο δάσος Σέιχ Σου κατέθεσε προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ Χάρης Καστανίδης.

«Μετά τις διαμαρτυρίες και τις παρεμβάσεις φορέων και κατοίκων, μόλις το καλοκαίρι του 2019, ξεκίνησε η υλοτόμηση με αργούς ρυθμούς, καθόσον είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης, αφού η ασθένεια επεκτείνεται ταχύτατα από τα προσβεβλημένα στα υγιή δέντρα. Δυστυχώς οι δυνάμεις των υλοτόμων που δρουν στο δάσος για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι εντελώς ανεπαρκείς, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες διεκόπησαν πλήρως οι εργασίες υλοτόμησης», αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Καστανίδης.

Όπως σημειώνει, «με δεδομένο ότι το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, παρά την επιχορήγηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προς το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης με 500.000 ευρώ, είναι απαραίτητο: α)  να ενισχυθεί  και να πολλαπλασιαστεί η δύναμη των συνεργείων των υλοτόμων για την άμεση και ταχύτατη ολοκλήρωση των εργασιών για την κοπή και απομάκρυνση όλων των ξηρών και προσβεβλημένων δέντρων και να γίνει άμεση απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων των κλαδιών και των πευκοβελόνων που αποτελεί επικίνδυνη εύφλεκτη ύλη, β) να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία των κατοικημένων περιοχών πλησίον του δάσους και γ) να εκπονηθεί άμεσα μελέτη για αναδάσωση και αναγέννηση της κατεστραμμένης περιοχής του δάσους σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους δήμους».

Ο κ. Καστανίδης ρωτά τον υπουργό σε ποιες άμεσες ενέργειες πρόκειται να προβεί σχετικά με την ταχεία ολοκλήρωση της υλοτόμησης, την παράλληλη απομάκρυνση της εύφλεκτης ύλης, τη μελέτη και κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων και τη μελέτη για την αναδάσωση της κατεστραμμένης περιοχής