Skip to main content

ΚΤΕΛ: Εφικτή η λειτουργία γραμμών του ΟΑΣΘ μέσα στον Φεβρουάριο

Ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης εκτίμησε πως εντός της εβδομάδας θα έχουν αποσταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι αποφάσεις για την παραχώρηση γραμμών

Η ολοκλήρωση των τεχνικών εργασιών στα λεωφορεία με την εγκατάσταση όλων των απαιτούμενων μηχανημάτων για τη λειτουργία της αστικής συγκοινωνίας θα γίνει μέσα σε ένα διάστημα που αγγίζει τις 15 περίπου ημέρες, εκτίμησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM" ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, Στέφανος Τσόλης.

«Συνολικά θεωρούμε συνεπώς με βάση υποθέσεις εργασίας πως μέχρι τέλος Γενάρη θα έχουμε πάρει την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και από τις 15 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε σταδιακά να δίνουμε γραμμές ανάλογα με τον αντίστοιχο αριθμό των λεωφορείων που τελειώνουν (σ.σ οι εργασίες συντήρησης και τροποποίησής των οχημάτων)», ανέφερε ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ. Ερωτηθείς τέλος για την κατάσταση των οχημάτων εξήγησε πως τα λεωφορεία που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι «από πέντε έως οκτώ-εννέα ετών, τα περισσότερα τεχνολογίας Euro 5».

Όπως εξήγησε, άλλωστε, ο κ.Τσόλης, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης έχει ήδη φέρει σε ελληνικό έδαφος λεωφορεία (σ.σ από τους προμηθευτές που επέλεξε η εταιρεία), στα οποία εκτελούνται εργασίες. «Έχει κάποιας μορφής ρίσκο το ότι έχουμε φέρει τα οχήματα, χωρίς να έχουμε πάρει έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, πιστεύω ότι δεν θα κάνει σαράντα ημέρες το Ελεγκτικό Συνέδριο όπως έκανε με την περίπτωση της πρώτης σύμβασης με το πρώτο έργο του Μαΐου του 2019. Κι αυτό το πιστεύω επειδή πρόκειται για μια επανάληψη της σύμβασης εκείνης με την ίδια τιμή (σ.σ εισιτηρίου), αλλά και την ίδια λογική, με την έννοια τού ότι όλο αυτό γίνεται λόγω της αδυναμίας του ΟΑΣΘ να εκτελέσει το (σ.σ συγκεκριμένο) έργο. Πάνω εκεί βασίζεται φυσικά και η δυνατότητα της απευθείας ανάθεσης» ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και την ίδια ώρα μίλησε για τον αριθμό των λεωφορείων που έχουν ήδη αφιχθεί όπως και τις εργασίες που έγιναν και θα γίνουν σε αυτά.

«Τα λεωφορεία που παίρνουμε εμείς για τις συγκεκριμένες γραμμές είναι 100 και 20 εφεδρικά, ακούμε πως ο ΟΑΣΘ θα 'γλυτώσει' από αυτές τις γραμμές 60 λεωφορεία, συνεπώς εκεί όπου εμείς θα βάλουμε 100 και έχουμε και 20 εφεδρικά λεωφορεία, ο ΟΑΣΘ το εκτελεί (σ.σ το συγκοινωνιακό έργο) με 60 λεωφορεία, αυτό και μόνο δείχνει πώς εκτελείται (σ.σ το συγκοινωνιακό έργο) και πώς εξυπηρετείται ο κόσμος στις συγκεκριμένες γραμμές», σχολιάζει ο κ.Τσόλης και την ίδια ώρα αναφέρει πως σήμερα έχουν αφιχθεί περί τα 85 λεωφορεία στα οποία «γίνεται ένα γενικό σέρβις», ενώ την ίδια ώρα τοποθετούνται νέες καλωδιώσεις, εξοπλισμός για την λειτουργία WiFi για τους επιβάτες και «μπαίνουν και οι καλωδιώσεις για την τηλεματική».

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης εξήγησε πως η εταιρεία είναι σε αναμονή για την παραλαβή της προαναφερθείσας απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου «ώστε να γίνουν οι εγκαταστάσεις που προβλέπονται για την λειτουργία της γραμμής, όπως π.χ η τοποθέτηση των εκδοτικών μηχανημάτων, των ακυρωτικών μηχανημάτων και των χειριστηρίων». Εξήγησε δε πως το κοστολόγιο για την εγκατάσταση της τηλεματικής και των συναφών μηχανημάτων «βαρύνει το ΚΤΕΛ», ενώ τα εκδοτικά μηχανήματα «είναι υπόθεση του υπουργείου ή το ΟΑΣΘ» και εξέφρασε την πεποίθηση πως τα συγκεκριμένα μηχανήματα θα «παρθούν από αυτοκίνητα τα οποία είναι ακινητοποιημένα, χωρίς κανένα κόστος για τον ΟΑΣΘ», ώστε να τοποθετηθούν μετά από μια αναγκαία συντήρηση.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των οδηγών ο κ.Τσόλης ανάφερε πως «υπήρξαν πάρα πολλές αιτήσεις, περισσότερες από 1000» για 300 περίπου θέσεις οδηγών και αυτό το διάστημα η τελική επιλογή των είναι ένα ζήτημα που «τρέχει το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης μέσα από μια αυστηρή επιλογή, τρέχοντας και κάποια τεστ στους 1000 υποψήφιους», ώστε να είναι εφικτή η επιλογή των 300 εξ αυτών.

Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα έχουν αποσταλεί προς έγκριση στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων του ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, όπως και των συνεργαζόμενων με αυτό ΚΤΕΛ Σερρών, Κιλκίς και Χαλκιδικής και η υπουργική απόφαση για την ανάθεση σε αυτά 25 περιαστικών γραμμών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) για περίοδο δύο χρόνων.

«Την εβδομάδα που μας πέρασε πήρε και την τελική απόφαση -μετά και την υπουργική απόφαση- ο Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), συνεπώς είμαστε στα τελευταία βήματα (σ.σ της διαδικασίας για την ανάληψη συγκοινωνιακού έργου). Πιστεύω πως αυτή την εβδομάδα, μέχρι την Τετάρτη ή την Πέμπτη, οι αποφάσεις των διοικητικών συμβουλίων των ΚΤΕΛ, η υπουργική απόφαση, θα φύγουν για το Ελεγκτικό Συνέδριο καθώς έχει κλείσει ο φάκελος» απάντησε  κ.Τσόλης, ερωτηθείς για τις διαδικασίες που απομένουν μέχρι την κυκλοφορία αστικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένες γραμμές αστικών συγκοινωνιών στο πλαίσιο αντίστοιχης σύμβασης. Ο κ.Τσόλης εξήγησε πως παράλληλα με την αποστολή των παραπάνω αποφάσεων στο Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο, κατά την εκτίμηση του μπορεί να έχει ολοκληρώσει τις δικές του διαδικασίες ακόμη και μέχρι τα τέλη του Ιανουαρίου, το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης «κάνει δικά του βήματα».