Skip to main content

ΚΘΒΕ: Με επιτυχία η πρεμιέρα στους «Στυλοβάτες της Κοινωνίας»

Το έργο του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και ελεύθερη διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου.

Με ενθουσιώδη χειροκροτήματα και πολλά μπράβο υποδέχτηκε το κοινό την πρεμιέρα της παράστασης «Οι στυλοβάτες της κοινωνίας», που δόθηκε με  μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο κατάμεστο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (ΕΜΣ).

Το έργο του Χένρικ Ίψεν παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ σε μετάφραση Γιώργου Δεπάστα και ελεύθερη διασκευή-σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, ο οποίος μεταγράφει το έργο κοντά στο δικό μας σήμερα, επιχειρώντας να αναδείξει τους παραλληλισμούς του με τη σημερινή  πραγματικότητα.

Ο Κάρστεν Μπέρνικ, ένας ευυπόληπτος άνδρας, άμεμπτης ηθικής που θεωρείται μεγάλος ευεργέτης μιας μικρής παραθαλάσσιας Νορβηγικής πόλης όπου ζει και δραστηριοποιείτα, · είναι ένας από τους στυλοβάτες της τοπικής κοινωνίας. Το νέο μεγαλόπνοο επιχειρηματικό σχέδιο του, που θα σημάνει τη μετάβαση στην εκβιομηχάνιση και σε ένα νέο απρόσωπο μοντέλο παραγωγής, απειλείται, όταν τα μυστικά του παρελθόντος έρχονται να ρίξουν τη σκιά τους, στο λαμπρό παρόν της οικογένειάς του. Ο ασφυκτικός συντηρητισμός μιας επαρχιακής πόλης που έχει οικοδομηθεί σε σαθρά θεμέλια, η υποκρισία που κρύβεται πίσω από τον καθωσπρεπισμό μιας κοινωνίας που ενδιαφέρεται κυρίως για το «φαίνεσθαι», τα ψέματα, η απληστία, το κυνήγι του κέρδους, όλα αυτά σε ένα έργο του Ίψεν, που παίζεται πολύ σπάνια στην Ελλάδα (έχει παρουσιαστεί δύο μόλις φορές στην Αθήνα, το 1902 και το 2016).