Skip to main content

ΚΘΒΕ: Στη Βαβυλωνία η γγ Σύγχρονου Πολιτισμού- «Σημαντικό να ανεβαίνουν ελληνικά έργα»

Αμέσως μετά το τέλος της παράστασης, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών η κ. Δουνδουλάκη συνεχάρη τους ηθοποιούς και συντελεστές.

Τη μεγάλη σημασία να ανεβαίνουν στις θεατρικές σκηνές ελληνικά έργα επεσήμανε η γενική γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Ελένη Δουνδουλάκη, η οποία παρακολούθησε την παράσταση «Βαβυλωνία» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Τάκη Χρυσικάκου.

Η κ. Δουνδουλάκη και με την ιδιότητα της θεατρολόγου εξήγησε στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο του ΔΣ του ΚΘΒΕ κ. Γιαννούλα Καρύμπαλη- Τσίπτσιου, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Κολοβό, τον αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Νίκο Νικολάου και τη Διοικητική- Οικονομική Διευθύντρια κ. Κωνσταντία Παπαποστόλου, τους λόγους για τους οποίους αγαπάει πολύ το συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας τα διαχρονικά μηνύματα που απορρέουν από αυτό.

Η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ αναφέρθηκε στο σημαντικό πολιτιστικό έργο που επιτελείται στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αλλά και στην αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου που συμβαίνει στους χώρους του.

Αμέσως μετά το τέλος της παράστασης, στη σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών η κ. Δουνδουλάκη συνεχάρη τους ηθοποιούς και συντελεστές και μίλησε για τη συνάντηση της Δύσης με την Ανατολή που πραγματώνεται επί σκηνής, για τη συγκίνηση που νιώθουν οι θεατές και το γέλιο που προκαλείται αβίαστα. Η κ. Δουνδουλάκη θαύμασε επίσης τα θεατρικά κοστούμια του ΚΘΒΕ που εκτίθενται στο φουαγιέ της Μονής Λαζαριστών.

Η παράσταση

Σε μια Ελλάδα ανομοιογένειας που πασχίζει να αναστηθεί σε κράτος, κουβαλώντας κατάλοιπα του οθωμανικού ζυγού, αρχαιοελληνικές περγαμηνές, ιταλικές επιδράσεις αλλά και τις ιδιαίτερες κουλτούρες που ανέπτυξε ο κόσμος της σε απομονωμένες περιοχές, όπου η αμάθεια, η γραφειοκρατία της διοίκησης, ο λογιοτατισμός και η έλλειψη συνοχής την ταλανίζουν, οι Έλληνες θα βρουν μετά από ανατροπές και παρεξηγήσεις που το «γλωσσικό ζήτημα» δημιουργεί, τον δρόμο της Εθνικής Ταυτότητας.

Στη λοκάντα ενός Χιώτη, στο Ναύπλιο το 1827, ένας Αρβανίτης τραυματίζει έναν Κρητικό και εξαφανίζεται. Το περιστατικό συμβαίνει μετά την επιτυχημένη έκβαση της ναυμαχίας του Ναυαρίνου, την ώρα που Έλληνες από διαφορετικά μέρη, έχουν συγκεντρωθεί στο ξενοδοχείο και γιορτάζουν τη νίκη. Ένας αστυνόμος προσπαθεί να διαλευκάνει την υπόθεση αλλά οι παράξενες ντοπιολαλιές θολώνουν τα γεγονότα με αποτέλεσμα οι ανακρίσεις να οδηγηθούν σε φιάσκο.

Ο Δημήτριος Κ. Βυζάντιος έγραψε τη Βαβυλωνία το 1836. Με φόντο το επίκαιρο για την εποχή του γλωσσικό ζήτημα, δημιούργησε ένα έργο που έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων και την έλλειψη μιας ενιαίας μορφής προφορικού λόγου. Ο συγγραφέας θέλησε «τὴν λυπηρὰν αὐτὴν κατάστασιν» να τη μετατρέψει σε κωμωδία με στόχο να παροτρύνει το κοινό στη διάδοση της παιδείας και να αναδείξει την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας ενιαίας νεοελληνικής γλώσσας. Οι λεκτικές παρεξηγήσεις που οδηγούν σε διαπληκτισμούς αποτελούν ένα βασικό στοιχείο της λαϊκής κωμωδίας· στη Βαβυλωνία αναδεικνύονται σε κομβικό άξονα του κειμένου.

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Τάκης Χρυσικάκος
Σκηνικά- Κοστούμια: Σάββας Πασχαλίδης
Μουσική: Δημήτρης Λάγιος
Χορογράφος: Γιώργος Σοφιανίδης
Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη/ σκηνογράφου/ ενδυματολόγου: Τατιάνα Νικολαΐδου
Β’ βοηθός σκηνογράφου/ ενδυματολόγου: Χαρά Αργυρούδη
Βοηθός Φωτιστή: Στάθης Φρούσσος
Οργάνωση Παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη

Παίζουν: Τάκης Χρυσικάκος (Ανατολίτης), Κοσμάς Ζαχάρωφ (Αστυνόμος), Νικόλας Μαραγκόπουλος (Λογιότατος), Κώστας Ίτσιος (Πελοποννήσιος), Ηλίας Μπερμπέρης (Χιώτης), Δημήτρης Παλαιοχωρίτης (Λοκαντιέρης), Αλέξανδρος Μούκανος (Αρβανίτης), Κωνσταντίνος Χατζησάββας (Κρητικός), Βασίλης Παπαδόπουλος (Κύπριος), Λευτέρης Λιθαρής (Γραμματέας αστυνόμου), Γιώργος Σφυρίδης (στρατιώτης).

Πληροφορίες

Μονή Λαζαριστών- Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (Κολοκοτρώνη 25- 27, Σταυρούπολη)
Ημέρες και Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη, Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00
Διάρκεια: 100 λεπτά - Χωρίς διάλειμμα
Προπώληση: www.ntng.gr | VIVA.GR | 11876 |WIND
Κεντρικό Εκδοτήριο Βασιλικού Θεάτρου:
Δευτέρα – Κυριακή (08:30-21:30)
Εκδοτήριο ΕΜΣ:
Τετάρτη- Κυριακή (14.00- 22.00)
Εκδοτήριο Μονής Λαζαριστών:
Τετάρτη- Κυριακή (14.00- 22.00)
Εκδοτήριο ΚΘΒΕ Πλατείας Αριστοτέλους:
Τρίτη- Σάββατο (11:00-19:00)
Τιμές εισιτηρίων
Γενική είσοδος: 13€
Εκπτωτικό Εισιτήριο 8€ (θέσεις Α’ εξώστη, Φοιτητικό) – Θέσεις Β’ Εξώστη 5€
Άνεργοι: 5€
Ομαδικό Εισιτήριο 8€ (για κρατήσεις άνω των 10 ατόμων). Απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (Δευτέρα- Παρασκευή, πρωινές ώρες τηλ.: 2315200012).
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος | www.ntng.gr |Τ. 2315 200 200

*Οι σκηνές του ΚΘΒΕ λειτουργούν ως covid free χώροι για θεατές που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 ή έχουν νοσήσει εντός του τελευταίου εξαμήνου. Για την είσοδό σας στην παράσταση είναι απαραίτητη η επίδειξη πιστοποιητικού πλήρους εμβολιασμού, είτε πιστοποιητικού νόσησης καθώς και πιστοποιητικού ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο, δίπλωμα οδήγησης). H προσέλευση ανηλίκων (από 12 και άνω)
προϋποθέτει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και ανηλίκων (από 4 έως 11 ετών) αρνητικού self test με ισχύ 24 ωρών.

*Οι πρόβες του έργου πραγματοποιήθηκαν με αυστηρή τήρηση από πλευράς συντελεστών όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων ασφάλειας αφού προηγουμένως διενεργήθηκαν κι όλα τα απαιτητά covid test.