Skip to main content

Κτήμα Άλφα: Επενδύσεις 6 εκατ.ευρώ και είσοδος στην αγορά των σούπερ μάρκετ

Η οινοποιία του Αμυνταίου φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει και στην αγορά των σούπερ μάρκετ με την πιο οικονομική σειρά κρασιών που θα κυκλοφορήσει το φθινόπωρο του 2010.
Την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού προγράμματος, ύψους 6 εκατ.ευρώ στο οινοποιείο της στο Αμύνταιο Φλώρινας προωθεί η εταιρία Κτήμα Άλφα, η οποία παρά την κρίση αναμένει για την τρέχουσα χρήση αύξηση των οικονομικών της μεγεθών λόγω κυρίως της ανάκαμψης των πωλήσεων της στην αγορά των ΗΠΑ. Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, θα εγκατασταθεί μια νέα γραμμή παραγωγής με στόχο την είσοδο της πολυβραβευμένης σε διεθνείς διαγωνισμούς για τα κρασιά της Κτήμα Άλφα και στην αγορά των σούπερ μάρκετ με μια πιο οικονομική σειρά προϊόντων οίνου. Η κυκλοφορία της νέας, σειράς οίνων, που θα προορίζεται για τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τοποθετείται το φθινόπωρο του 2010.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Κτήμα Άλφα, κ.Άγγελο Ιατρίδη, το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο θα υποβληθεί προς ένταξη στον αναπτυξιακό νόμο προβλέπει ακόμη την επέκταση των αποθηκών παλαίωσης της κάβας κατά 3.000 τμ και όλων των απαιτούμενων υποδομών ψύξης. Παράλληλα, θα ολοκληρωθεί ο επισκέψιμος χώρος του οινοποιείου επιφάνειας 600 τμ με την προσθήκη του απαραίτητου εξοπλισμού, ώστε να γίνονται οργανωμένες γευστικές δοκιμές. Στο σχεδιασμό της εταιρίας εντάσσεται σε επόμενη φάση και η δημιουργία θεματικού ξενώνα 20 δωματίων και wine spa μέσα στον αμπελώνα της, επένδυση περί τα 5 εκατ. ευρώ.

Το συνολικό ύψος της επένδυσης για τη δημιουργία του οινοποιείου της Κτήμα Άλφα από το 2001 μέχρι σήμερα έχει ανέλθει σε 12 εκατ. ευρώ. Το οινοποιείο της εταιρείας καλύπτει επιφάνεια 7.000 τμ σε οικόπεδο 20 στρεμμάτων, ενώ οι ιδιόκτητοι αμπελώνες εκτείνονται σε 650 στρέμματα. Για την παραγωγή της νέας σειράς κρασιών η εταιρεία έχει νοικιάσει, ήδη, 200 στρέμματα αμπελώνων.

Οι εξαγωγές της Κτήμα Άλφα αντιπροσωπεύουν το 22% του κύκλου εργασιών της και κατευθύνονται σε 17 αγορές. Η μεγαλύτερη αγορά για την οινοποιία του Αμυνταίου είναι αυτή των ΗΠΑ και ακολουθούν Μ. Βρετανία, Ιαπωνία, Καναδάς, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Σουηδία και Κύπρο. Στην παρούσα φάση, η διοίκηση της οινοποιίας σχεδιάζει το άνοιγμα της στην αγορά της Κίνας και προς την κατεύθυνση αυτή βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με δυο εισαγωγείς. Για την τρέχουσα χρήση η εταιρία αναμένει οι πωλήσεις της να ξεπεράσουν τα 2 εκατ.ευρώ έναντι 1,9 εκατ.ευρώ το 2008 και τα κέρδη να είναι αυξημένα έναντι των 60.000 ευρώ του προηγούμενου έτους.