Skip to main content

Κτήμα «Δύο Φίλοι»: Ο ιστορικός αμπελώνας της Σιάτιστας σε μια φιάλη

Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη και ο Γιάννης Πολύζος αναδεικνύουν με το Κτήμα «Δύο Φίλοι» το οινικό παρελθόν της Σιάτιστας, μέσα από μια σύγχρονη οπτική

Η ποιοτική αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της Σιάτιστας, που με τα χρόνια έχασε τη δυναμική του μπροστά στην επέλαση της γουνοποιίας στην περιοχή, είναι το διαχρονικό τους όνειρο. Το οινοποιείο τους άλλωστε αποπνέει τον αέρα μιας οινικής, οικογενειακής παράδοσης που μετρά πλέον πέντε γενιές. Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη και ο σύζυγός της Γιάννης Πολύζος δηλώνουν… εραστές του κρασιού και με το Κτήμα «Δύο Φίλοι» φέρνουν στο προσκήνιο το οινικό παρελθόν της Σιάτιστας, μέσα από μια σύγχρονη οπτική.

Με αμπελώνες 120 στρεμμάτων, παραγωγή 250.000 φιαλών ετησίως, εξαγωγές σε Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία και Γαλλία και περισσότερες από 12 ετικέτες, το ζευγάρι θέλει να δείξει στον κόσμο πως η Σιάτιστα, εκτός από καλά γουναρικά, παράγει και καλό κρασί.



Μάλιστα, στα σχέδιά του είναι να προσθέσει άλλα 150 στρέμματα αμπελώνων, όπου θα φυτέψει νέες ποικιλίες και θα πειραματιστεί ακόμα περισσότερο. Σήμερα οι ποικιλίες του οινοποιείου περιλαμβάνουν Ξινόμαυρο, Μοσχόμαυρο, Gewurtstraminer, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Riesling και Malvasia.   

Πέρα όμως από το επισκέψιμο οινοποιείο, που παραπέμπει από αρχιτεκτονικής άποψης σε Σιατιστινό αρχοντικό, το ζευγάρι υποδέχεται τον επισκέπτη και στο «Κελάρι του Ταπνού», ένα παραδοσιακό κελάρι λίγο μέτρα πιο μακριά, που μετρά 180 χρόνια ζωής και αφηγείται την οινική ιστορία της οικογένειας της Γεωργίας Γκουτζιαμάνη, με τα βαένια, τις βαρέλες και το πουστάβι, το ξύλινο πατητήρι, θυμίζοντας μιαν άλλη εποχή.

Το οινοποιείο


Μάλιστα, μεταξύ των γλυκών κρασιών του Κτήματος ξεχωρίζει το «Κελάρι του Ταπνού», το παραδοσιακό ηλιαστό κρασί της περιοχής, για τη δημιουργία του οποίου, γίνεται ανάμειξη με παλιές εσοδείες που διατηρεί η οικογένεια στις βαρέλες του κελαριού.  

Το παραδοσιακό κελάρι του Ταπνού


Η ζωή μέσα στο κρασί και η συνάντηση με τον Γ.Μπουτάρη

Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη μεγάλωσε μέσα στο κρασί. Τόσο ο προπάππους της όσο και ο παππούς της ασχολούνταν με τα αμπέλια. Για εκείνη ο τρύγος ήταν γιορτή και μια ευκαιρία για να βρεθεί όλη η οικογένεια. Θυμάται τον παππού της στο δημοτικό να την παίρνει στο αμπέλι, οι μνήμες της να πατά τα σταφύλια στο πουστάβι είναι νωπές, ενώ έχει ακόμη στο μυαλό της την εικόνα του πατέρα της να αναθέτει σε εκείνη και την αδερφή της το… ξεχορτάριασμα του αμπελώνα. Μάλιστα, το κελάρι στο πατρικό της, το Κελάρι του Ταπνού, που πήρε το όνομά του από το παρατσούκλι του προπάππου της (ταπεινός), ήταν το «αρχηγείο» όπου μαζευόταν όλη η οικογένεια, εκεί όπου γίνονταν τα τραπέζια και παίρνονταν οι αποφάσεις. Στη γενιά του πατέρα της η γουνοποιία είχε αρχίσει ήδη να κερδίζει έδαφος και η ενασχόληση με το αμπέλι και το κρασί διατηρήθηκε περισσότερο ως χόμπι.


Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη και ο Γιάννης Πολύζος



Η Γεωργία Γκουτζιαμάνη και ο Γιάννης Πολύζος ασχολήθηκαν επίσης με τη γούνα, συνέχιζαν όμως να φτιάχνουν κρασί για δική τους χρήση. Άλλωστε, ο Γιάννης Πολύζος λάτρευε τα αμπέλια και συνέχιζε να φυτεύει, φτάνοντας σύντομα από τα 25 στρέμματα που διέθετε αρχικά η οικογένεια στα 60. Κάποια στιγμή στο πλαίσιο ενός προγράμματος Leader για την ανάδειξη των κελαριών της Σιάτιστας, το 2003, ο Γιάννης Μπουτάρης επισκέφθηκε το Κελάρι του Ταπνού και εντυπωσιάστηκε. Θέλοντας να συμβάλλει στην αναβίωση του ιστορικού αμπελώνα της περιοχής και να αναδείξει το ηλιαστό, το φυσικό γλυκό κρασί που έβγαινε παραδοσιακά στη Σιάτιστα, πρότεινε συνεργασία στο ζευγάρι και κάπως έτσι γεννήθηκε το 2006 το οινοποιείο «Δύο Φίλοι», με την επωνυμία να παραπέμπει στη φιλία των δύο πλευρών. Ένα χρόνο μετά ο πρώτος τρύγος ήταν έτοιμος, ενώ το πρώτο κρασί που κυκλοφόρησε στην αγορά ήταν ένα ροζέ.

Με την στήριξη και τις πολύτιμες συμβουλές του Γιάννη Μπουτάρη και των ανθρώπων του, το οινοποιείο άρχισε να αναπτύσσεται και η Σιατιστινή οινική παράδοση να ζωντανεύει. Τα βραβεία άρχισαν να διαδέχονται το ένα το άλλο και το ζευγάρι να εντρυφά όλο και περισσότερο στην τέχνη του οίνου.

Την τελευταία πενταετία η Γεωργία Γκουτζιαμάνη και ο Γιάννης Πολύζος συνεχίζουν μόνοι τους, κρατώντας όμως όσα τους έμαθε ο Γιάννης Μπουτάρης, μαζί και τη φιλία του, όπως λένε.




Πλέον στο κρασί έχει μπει και η πέμπτη γενιά, αφού ήδη ο 25χρονος γιος της οικογένειας ασχολείται ενεργά με το οινοποιείο, ενώ μεγάλο είναι και το ενδιαφέρον από τις δύο κόρες του ζευγαριού, που σπουδάζουν γεωπονία και οικονομικά.

«Δεν είδαμε ποτέ το κρασί στενά επαγγελματικά. Υπήρχε πάντα στην οικογένειά μας και η αγάπη μας γι’ αυτό ήταν διαχρονικά παρούσα. Ακόμα και όταν ασχολούμασταν με τη γούνα και είχαμε πάντα μουσαφίρηδες, το κρασί είχε πρωτεύοντα ρόλο» λέει στη Voria.gr η Γεωργία Γκουτζιαμάνη, που μέχρι και σήμερα κάνει τις ξεναγήσεις στο Κελάρι του Ταπνού στην Σιατιστινή ντοπιολαλιά.