Skip to main content

Κτήμα Καρυδά: Ένα μπουτίκ οινοποιείο 30 ετών από τη Γάστρα Νάουσας

Το Κτήμα Καρυδά, με ιστορία τριών δεκαετιών, είναι ένα μπουτίκ οινοποιείο, που εξάγει το 50% της παραγωγής του σε ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία.

Σε «τυφλές» δοκιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μπερδεύουν το ξινόμαυρό του με Barolo γνωστών ιταλικών οινοποιείων. Η έμφαση που έχει δώσει άλλωστε στην ποικιλία αυτή και την εξέλιξή της, αλλά και η επιλογή του να βγάζει μόνο μία ετικέτα επί 30 χρόνια, κατευθύνουν όλες τις προσπάθειές του στην ποιότητα. Το Κτήμα Καρυδά από την περιοχή Γάστρα, έξω από τη Νάουσα, με ιστορία τριών δεκαετιών, είναι ένα μικρό, μπουτίκ οινοποιείο, που εξάγει το 50% της παραγωγής του σε ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία.

Από τα 30 στρέμματα των αμπελώνων του παράγει περί τις 10.000 με 12.000 φιάλες ετησίως, παραμένοντας πιστό στην ποικιλία του ξινόμαυρου, την οποία θεωρεί την πιο αντιπροσωπευτική κόκκινη ποικιλία της Ελλάδας. «Έχουμε επιλέξει να βγάζουμε μία ετικέτα και μέσα από αυτή εξελισσόμαστε. Είμαι ευχαριστημένος από τη μία αυτή ετικέτα, για την οποία προσπαθούμε συνεχώς» λέει στη Voria.gr ο Πέτρος Καρυδάς, η δεύτερη γενιά του Κτήματος.

30 χρόνια οινική ιστορία

Το Κτήμα Καρυδά δημιουργήθηκε το 1990 από τον Κωνσταντίνο Καρυδά, με τη συνδρομή του 20χρονου τότε γιου του Πέτρου. Ο αμπελώνας είχε φυτευτεί ήδη από τη δεκαετία του 1980, με την πρώτη ύλη να κατευθύνεται αρχικά σε άλλους οινοποιούς. Σύντομα όμως η αμπελουργική τεχνογνωσία της οικογένειας ήρθε να συμπληρωθεί με το οικογενειακό οινοποιείο, που έβγαλε το πρώτο και μοναδικό κρασί του, το «Νάουσα Καρυδά» το 1992. Έκτοτε οι προσπάθειες του Κτήματος για βελτίωση της ετικέτας είναι συνεχείς, με τον πατέρα και τον γιο να επενδύουν χρόνο και εργασία για την εξέλιξή του.

Από το 2000 το Κτήμα Καρυδά έκανε και τα πρώτα εξωστρεφή του βήματα, με πρώτο εξαγωγικό προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου μάλιστα το κρασί του έχει λάβει πολύ καλές κριτικές και βαθμολογίες από αμερικανικά περιοδικά εξειδικευμένα στον οίνο.

Ο Πέτρος Καρυδάς, που κρατά σήμερα το τιμόνι του οινοποιείου, σημειώνει ότι από την πρώτη στιγμή η ενασχόληση με το κρασί ήταν ένας αδιάκοπος αγώνας για τα πάντα, με όλες τις δυσκολίες που έχει το αμπέλι και η καλλιέργειά του. Από την παιδική του ηλικία κρατά τη χαρά του τρύγου, το αποκορύφωμα της χρονιάς και των κόπων ενός οινοποιού, η οποία παραμένει ίδια μέχρι και σήμερα.

Πέτρος Καρυδάς

 

«Βασικός μας στόχος είναι να ευχαριστήσουμε τον καταναλωτή. Να ανταποκριθούμε στις δικές του προσδοκίες, κάνοντας παράλληλα αυτό που αγαπάμε, με σεβασμό» λέει ο Πέτρος Καρυδάς στη Voria.gr, σημειώνοντας πως όλοι οι οινοποιοί της Νάουσας προσπαθούν να αναδείξουν το ξινόμαυρο και να κάνουν τον κόσμο να εκτιμήσει τη δυναμική αυτή ποικιλία. Ο ίδιος μάλιστα θεωρεί πως το ξινόμαυρο έχει μεγάλη εξέλιξη μέσα στα χρόνια, αλλά και τεράστια προοπτική μπροστά.