Skip to main content

Κτήμα Κατσαρού: Κρασί από την Κρανιά Ολύμπου σε Σιγκαπούρη και Ν.Κορέα

Πώς ένας γιατρός από τη Λάρισα μαγεύτηκε από την Κρανιά και δημιούργησε με την οικογένειά του το Κτήμα Κατσαρού στους πρόποδες του ΝΑ Ολύμπου.

Ένα εξοχικό στην Κρανιά Ολύμπου ήταν η αφορμή. Η αγάπη όμως για το κρασί και η αμπελοοινική γοητεία της περιοχής ήταν οι αιτίες που έκαναν τον Λαρισαίο γιατρό ωτορινολαρυγγολόγο Δημήτρη Κατσαρό να πειραματιστεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80 με την οινοποίηση, δημιουργώντας ένα οινοποιείο, το Κτήμα Κατσαρού, που στέλνει σήμερα τα κρασιά του από τη Σιγκαπούρη και τις ΗΠΑ μέχρι τον Καναδά και τη Νότιο Κορέα.

Θέλοντας να συμβάλει στην αναβίωση του αμπελοοινικού πλούτου της Κρανιάς, όπου οι μαρτυρίες ήθελαν τοπικά ζηλευτά αμπελοχώραφα να κυριαρχούν στους αρχαίους, βυζαντινούς και νεότερους χρόνους, το Κτήμα Κατσαρού ξεκίνησε από μια παραγωγή μόλις 300 φιαλών και έφτασε να έχει παραγωγική δυναμικότητα 55.000 φιαλών. Μάλιστα, πλέον οι εξαγωγές του, που κατευθύνονται σε 11 χώρες, αποτελούν το 40% των πωλήσεών του, ενώ τα κρασιά του φέρουν την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Κρανιά. Με έναν πιστοποιημένο βιολογικό αμπελώνα 105 στρεμμάτων η οικογένεια Κατσαρού έχει θέσει ψηλά τον πήχη με βασικό στόχο την παραγωγή ποιοτικών κρασιών και την ανάδειξη της αμπελοοινικής δυναμικής της περιοχής.

Σήμερα στο τιμόνι του οινοποιείου βρίσκεται ο Ευριπίδης Κατσαρός, γιος του Δημήτρη, οινολόγος με σπουδές αξιώσεων στο εξωτερικό, που θέλει να κάνει γνωστό σε όλον τον κόσμο το πόσο ευλογημένο είναι το αμπελοτόπι στους πρόποδες του Νοτιοανατολικού Ολύμπου, όπου οι άνεμοι που φυσούν από το βουνό και τη θάλασσα και γενικότερα το μικροκλίμα βοηθούν στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρασιών.

Το Κτήμα Κατσαρού διαθέτει τέσσερις ετικέτες, μία λευκή και τρεις κόκκινες, ενώ οι ποικιλίες του είναι Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay και Ξινόμαυρο.

 

Η πεζοπορία, το εξοχικό και ο έρωτας για την Κρανιά

Όλα ξεκίνησαν από μια πεζοπορία του Δημήτρη Κατσαρού στον Όλυμπο με ένα φίλο του οδοντίατρο. Ξαποσταίνοντας σε ένα κιόσκι κι αναπνέοντας τον καθαρό αέρα του βουνού, ο Λαρισαίος γιατρός εξέφρασε την επιθυμία να αποκτήσει εκεί ένα σπίτι. Όταν ένας φύλακας από μια κατασκήνωση της περιοχής του είπε πως ένα οικόπεδο πωλείται, όλα πήραν τον δρόμο τους. Στο 1,5 στρέμμα του σπιτιού που έφτιαξε στην Κρανιά ο Δημήτρης Κατσαρός φύτεψε το πρώτο του αμπέλι, με σκοπό να φτιάξει κρασί για την οικογένεια και τους φίλους τους, έχοντας από την πρώτη στιγμή τη στήριξη της συζύγου του Στέλλας. Όταν μετά από τρία χρόνια βγήκε ο πρώτος καρπός άρχισε να κάνει μικρές οινοποιήσεις.

Ευριπίδης Κατσαρός

 

 

Κάπως έτσι συνέχισε τα επόμενα χρόνια, αλλά το μικρόβιο είχε μπει μέσα στου. Κάποια στιγμή θέλησε να δώσει πιο επαγγελματικό χαρακτήρα στην ενασχόλησή του με το κρασί και άρχισε να αγοράζει μικρές εκτάσεις γης στην Κρανιά. Η εσοδεία του ‘87 ήταν η πρώτη που εμφιαλώθηκε και το πρώτο κρασί κυκλοφόρησε στην αγορά το 1989. Σημαντικός σταθμός για το Κτήμα Κατσαρού ήταν το 1993, όταν ένα ερυθρό κρασί του πήρε το χρυσό των χρυσών και την καλύτερη βαθμολογία μεταξύ των ελληνικών κρασιών σε έναν πολύ γνωστό διεθνή διαγωνισμό οίνου στον Καναδά. Τότε άνοιξε η πόρτα της καναδικής αγοράς, ενώ ξεκίνησαν οι εξαγωγές του Κτήματος και σε άλλες χώρες.

 

Τις αγωνίες, την αγάπη του Δημήτρη Κατσαρού για το κρασί, αλλά και την επιθυμία για διαρκή αναζήτηση βίωνε από παιδί ο γιος του Ευριπίδης, ο οποίος μέχρι και σήμερα έχει μνήμες από τις μυρωδιές όταν πατούσαν με την οικογένειά του τα σταφύλια, από τον φρέσκο μούστο, αλλά και από το κρασί όταν γινόταν η οινοποίηση. Έτσι πάντα ήξερε ότι αυτόν τον δρόμο θα ακολουθούσε. Γι’ αυτό και σπούδασε Βιοχημεία στο Bordeaux και στη συνέχεια Οινολογία στο Πανεπιστήμιο της Βουργουνδίας, στην Dijon, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών του έκανε πρακτική άσκηση σε διάσημα για την ποιότητα των κρασιών τους οινοποιεία της Βουργουνδίας, όπως τα Domaine Roulot, Meursault και Domaine G. Roumier στο Chambolle Musigny.

Μετά το πέρας των σπουδών του μάλιστα εργάστηκε για έναν χρόνο στο Chateau Clarke που βρίσκεται στο Pauillac, στην περιοχή του Bordeaux. Όλα αυτά όμως απλά τον προετοίμαζαν για την επιστροφή του στο οικογενειακό οινοποιείο, στην Κρανιά Ολύμπου. Από το 2007, οπότε επέστρεψε, άρχισε σταδιακά να παίρνει στα χέρια τα ηνία της επιχείρησης.
Το όραμα του Ευριπίδη Κατσαρού είναι η ποιότητα. «Μπορεί να ακούγεται τετριμμένο, αλλά η ποιότητα είναι ένας διαρκής αγώνας» λέει στη Voria.gr, εξηγώντας πως θέλει να δει τα κρασιά του Κτήματος να ανεβαίνουν ακόμα περισσότερο ποιοτικά, να αποκτούν τη θέση που τους αξίζει στις διεθνείς αγορές, αλλά και στην εγχώρια και να είναι αναγνωρίσιμα για την ποιότητά τους.