Skip to main content

Κτήμα Κούρτη: Ο οινοποιός από τη Ράχη Πιερίας που… ροκάρει με τα κρασιά του

Ο γεννημένος… ροκάς Απόστολος Κούρτης επενδύει στην αυθεντικότητα των οίνων του και υποδέχεται στο «Κτήμα Κούρτη» επισκέπτες από όλο τον κόσμο

Είναι γεννημένος ροκάς και αυτή η ροκ προσέγγισή του για τη ζωή αντανακλάται σε κάθε φιάλη από τα κρασιά του, όπου η αυθεντικότητα και η ποιότητα είναι τα ζητούμενα.

Στη σκιά του Ολύμπου και στις παρυφές των Πιέριων, στη Ράχη Πιερίας, σε ένα χωριό 400 κατοίκων, ο Απόστολος Κούρτης δημιούργησε στις παλιές καπναποθήκες της οικογένειάς του το «Κτήμα Κούρτη», ένα επισκέψιμο οινοποιείο που συγκεντρώνει επισκέπτες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι με τη σειρά τους ταξιδεύουν τα κρασιά του πίσω στις χώρες τους. Άλλωστε, ο Απόστολος Κούρτης επενδύει στον οινοτουρισμό και θέλει να γίνει το οινοποιείο του τουριστικό επίκεντρο στην περιοχή και μέσα από συνέργειες και με άλλες τουριστικές επιχειρήσεις να μπορέσει να αναδείξει τις ομορφιές της Ράχης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής και μαζί να δημιουργήσουν μια διαφορετική τουριστική εμπειρία.

Έχοντας ξεκινήσει με μόλις 500 φιάλες το 2007, έφτασε να έχει ετήσια παραγωγή 35.000 φιαλών και να εξάγει στην Ιταλία και τη Γερμανία, με τα κρασιά του να διακρίνονται μάλιστα σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στόχος του όμως είναι για τα επόμενα χρόνια να μπορεί να πραγματοποιεί το 70% του τζίρου του από τις πωλήσεις που γίνονται στο οινοποιείο του, κατά τις επισκέψεις των τουριστών, αφού θεωρεί πως δεν υπάρχει καλύτερη εξαγωγή από αυτή. Είναι ενδεικτικό πως στο «Κτήμα Κούρτη» έχουν βρεθεί επισκέπτες από την Ιαπωνία και την Αφρική μέχρι τη Νέα Ζηλανδία, από όπου μάλιστα ο Απόστολος Κούρτης υποδέχθηκε πρόσφατα τέσσερις… βασίλισσες της φυλής Μαορί, που ενθουσιάστηκαν με τα κρασιά του.

Σήμερα το «Κτήμα Κούρτη» διαθέτει οκτώ ετικέτες –μεταξύ των οποίων και μία ρετσίνα- που αξιοποιούν τόσο ελληνικές όσο και διεθνείς ποικιλίες, τις οποίες καλλιεργεί στον βιολογικό του αμπελώνα των 70 στρεμμάτων: ασύρτικο, βιδιανό, ξινόμαυρο, αγιωργίτικο, trebbiano, syrah, merlot και cabernet sauvignon. Μάλιστα, το «καμάρι» του Κτήματος είναι το «Oniros», ένα κόκκινο blend.

Ο Απόστολος Κούρτης προσπαθεί να κρατά το κρασί του και όλη τη διαδικασία τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο –που έχουν βιολογική πιστοποίηση- αυθεντικά, με μικρές παρεμβάσεις. Άλλωστε, όπως λέει στη Voria.gr, αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή, γι’ αυτό και ο αμπελώνας και το οινοποιείο δημιουργήθηκαν στη Ράχη, όπου το μικροκλίμα από τα δύο βουνά και τη θάλασσα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση, είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την αμπελοκαλλιέργεια. «Ευτυχώς συνειδητοποίησα γρήγορα πως ο τρόπος ζωής και δημιουργίας εδώ είναι τόσο γοητευτικός και ενδιαφέρων. Η χαρά αυτή δεν συγκρίνεται» λέει στη Voria.gr ο Απόστολος Κούρτης.

Ο Απόστολος Κούρτης

 

Από την καπνοκαλλιέργεια στο κρασί

Ο Απόστολος Κούρτης μεγάλωσε σε αγροτική οικογένεια, που ασχολούνταν με την καπνοκαλλιέργεια, ήθελε όμως να ξεφύγει από τα καπνά. Για κάποιο διάστημα έζησε στην Κατερίνη, όπου ασχολήθηκε με τον χώρο της εστίασης, αλλά και με τη μουσική, μέσα από μια ροκ μπάντα όπου έπαιζε ηλεκτρικό μπάσο. Κι ενώ αρχικά φανταζόταν τη ζωή του μακριά από τη Ράχη, σύντομα συνειδητοποίησε πως εκεί ήθελε να ζήσει και να δημιουργήσει και άρχισε να αναζητά τρόπους για να επιστρέψει και να μείνει στη γενέτειρά του.

Με ενδιαφέρον πάντα για τον αγροτουρισμό, αποφάσισε τελικά να ασχοληθεί με το κρασί, θέλοντας να επενδύσει στη χαρά της δημιουργίας μέσα από τη γη. Οι νεανικές του μνήμες από τον παππού του να φτιάχνει το δικό του κρασί και να το διατηρεί σε ένα βαρελάκι στο σπίτι –από όπου ο εγγονός όλο και «έκλεβε» κρυφά- ήρθαν στην επιφάνεια και ο Απόστολος Κούρτης πήρε την απόφαση να αξιοποιήσει τα χωράφια του για να δημιουργήσει έναν αμπελώνα. Ξεκίνησε έτσι από μόλις 4 στρέμματα και προχώρησε στην πρώτη φύτευση το 1997. Έκανε πολλούς πειραματισμούς και δέκα χρόνια μετά βγήκε στην αγορά με τέσσερις ετικέτες, επιτραπέζιους οίνους, και μόλις 500 φιάλες. Στις παλιές καπναποθήκες της οικογένειάς του δημιούργησε το οινοποιείο του, το οποίο φτιάχτηκε από την πρώτη στιγμή για να είναι επισκέψιμο και να μπορεί να φιλοξενεί εκδηλώσεις, γευσιγνωσίες, ακόμα και μουσικές βραδιές.

«Η περιοχή είχε παράδοση στο κρασί ήδη από την αρχαιότητα» λέει ο Απόστολος Κούρτης, που θεωρεί πως η οινική δυναμική της έχει μεγάλη προοπτική και σε αυτή επενδύει.