Skip to main content

Κτήμα Semeli: Σχεδιάζοντας την ελληνική Τοσκάνη στην Πελοπόννησο

Το Κτήμα Semeli επενδύει στον οινοτουρισμό στο Κούτσι Νεμέας θέλοντας να δημιουργήσει έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στον επισκέπτη και τα κρασιά του.

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ.ευρώ για την επέκταση του στον οινοτουρισμό, νέα αμπελοτόποια και αναβάθμιση των υποδομών και των μεθόδων παραγωγής υλοποιεί το Κτήμα Semeli, που θέλει να δημιουργήσει στο Κούτσι Νεμέας στην Πελοπόννησο μια περιοχή στο πρότυπο της Τοσκάνης.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Κτήμα Semeli, Κωνσταντίνος Δαριβάκης σε παρουσίαση που έγινε στη Θεσσαλονίκη, οι επενδύσεις ξεκίνησαν πριν από ένα χρόνο και σε πρώτη φάση αφορούσαν τον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων οινοποίησης. Η δεύτερη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά στο οινοποιείο και τους χώρους παραγωγής, ενώ το 2019 θα ανακαινιστούν τα δωμάτια του ξενώνα, προκειμένου να μεταφορφωθούν σε 10-12 σουίτες. Το οινοποιείο μέσα στον πιο ποιοτικό αμπελώνα της Νεμέας, το Κούτσι και σε υψόμετρο 600 μέτρων λειτουργεί από το 2003 και είναι χτισμένο με σεβασμό στο περιβάλλον με πρωτοποριακή σχεδίαση και ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Σύμφωνα με τον κ.Δαριβάκη, το 2020 το Κτήμα Semeli αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως στη νέα του μορφή σηματοδοτώντας την είσοδο της εταιρείας στον τομέα του οινοτουρισμού.

Παράλληλα, σε χρονικό ορίζοντα τριετίας αναμένεται να ολοκληρωθεί η αγορά γης στο Κούτσι και την ευρύτερη περιοχή, ώστε η συνολική έκταση σε ιδιόκτητα αμπελοτόπια να ξεπεράσει τα 500 στρέμματα από 300 στρέμματα σήμερα, από τα οποία θα παράγονται ιδιαίτερες ετικέτες κρασιού.  Σημειώνεται ότι συνολικά η εταιρεία διαχειρίζεται 1.200 στρέμματα.

«Το Κτήμα Semeli περνά πλέον σε μία νέα εποχή με έμφαση και προτεραιότητα στην παραγωγή ξεχωριστών οίνων ποιότητας, κάτω από μία ισχυρή ταυτότητα», σημείωσε ο οινολόγος και γενικός διευθυντής του Οινοποιείου Semeli Λεωνίδας Νασιάκος. Στα δυνατά χαρτιά της εταιρείας περιλαμβάνονται οι οίνοι από γηγενείς ποικιλίες, το Μοσχοφίλερο Μαντινείας και το Αγιωργίτικο, ο Ροδίτης και η Μαλαγουζιά, που συνδυάζονται με καταξιωμένες διεθνείς που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewürztraminer.

Εξάλλου, το Κτήμα Semeli που εφέτος ξεκίνησε συνεργασία σε επίπεδο διανομής με την AMVYX, θα προχωρήσει μέσα στο 2019 σε rebranding των προϊόντων της με επανασχεδιασμό των ετικετών και δίνοντας έμφαση στα premium κρασιά.

Με 17 ετικέτες και 61 βραβεία μέσα στο 2018 το Κτήμα Semeli ενισχύει τον εξαγωγικό του χαρακτήρα, καθώς οι εξαγωγές το 2018 θα ξεπεράσουν το 15% της συνολικής του παραγωγής (η οποία έφθασε το 1 εκατ.φιάλες το 2017) σε 19 χώρες.  Ο τζίρος της Semeli αναμένεται να φθάσει τα 4 εκατ.ευρώ το 2018 από 3,85 εκα. ευρώ το 2017 με αύξηση 15% των κερδών.

Ο Κωνσταντίνος Δαριβάκης και ο Λεωνίδας Νασιάκος στην παρουσίαση του Κτήμα Semeli

Η  εταιρεία είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πρωτοβουλίες και τις νέες δραστηριότητες της στους επαγγελματίες του χώρου και στους φίλους του κρασιού που επισκέφθηκαν τον «Χάρτη των Γεύσεων».

Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάστηκαν τα κρασιά του Κτήματος, ενώ σε μία ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1  Δεκεμβρίου, περισσότερα από 50 άτομα  είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν 7 διαφορετικές εσοδείες του από το 2003 μέχρι το 2015. Στην παρουσίαση ο κ.Νασιάκος και ο Sommelier δημοσιογράφος Οίνου και Αποσταγμάτων Βασίλης Γαλανός ανέδειξαν σε επαγγελματίες του χώρου, sommeliers και εμπόρους αλλά  και σε λάτρεις των ποιοτικών κρασιών, τη δυναμική της ποικιλίας Αγιωργίτικο, αλλά και τη φιλοσοφία και τον τρόπο οινοποίησης της από το Κτήμα Semeli.