Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Επενδυτές μπαίνουν σε κατασκευαστικές εταιρείες - Η αντιπαροχή επιστρέφει

Έντονη ζήτηση για την αγορά οικοπέδων - Αναβιώνει η αντιπαροχή, πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά, σε ποιες περιοχές εστιάζεται το ενδιαφέρον

Ως επενδυτική ευκαιρία αντιμετωπίζουν ιδιώτες που μπαίνουν σε σχήματα κατασκευαστικών εταιρειών την ανάκαμψη του real estate και τη σταδιακή επαναφορά της ανοικοδόμησης στη Θεσσαλονικη, που είχε σιγήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Η τάση αυτή που στο πρόσφατο παρελθόν δεν υπήρχε και έρχεται ως απόρροια της έντονης κινητικότητας που καταγράφεται στην κτηματαγορά της πόλης. Όπως τονίζουν καλοί γνώστες της αγοράς ακινήτων οι οικοδομές που κατασκευάζονται, δεδομένου ότι δεν υπάρχει απόθεμα νεόδμητων διαμερισμάτων γίνονται ανάρπαστες.

«Τα διαμερίσματα πωλούνται πριν καν ολοκληρωθούν» τονίζει μιλώντας στη Voria.gr, ο συνιδρυτής της Parthenon Real Estate, πιστοποιημένος εκτιμητής ακίνητης περιουσίας Κώστας Γεωργάκος υπογραμμίζοντας πως οι ιδιώτες που μπαίνουν σε σχήματα κατασκευαστικών εταιρειών βλέπουν ελκυστικές προοπτικές  για «να αβγατίσουν τα χρήματα τους».

Την ίδια ώρα επιστρέφει η... ξεχασμένη αντιπαροχή στη Θεσσαλονίκη. Μετά τα πολλαπλά χτυπήματα που δέχτηκε από την οικονομική κρίση και τις παρενέργειες  της, η αντιπαροχή που… έχτισε τη μεταπολεμική Ελλάδα, δείχνει και πάλι σημάδια ζωής.

«Για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια ενισχύεται η αντιπαροχή. Αφορά κυρίως το κέντρο και τα ανατολικά της Θεσσαλονίκης με το ποσοστό της να κυμαίνεται σε περίπου 40% με αυξητικές τάσεις» υπογραμμίζει ο κ. Γεωργάκος εκτιμώντας πως το επόμενο διάστημα θα καταγραφεί σημαντικό ενδιαφέρον για την αντιπαροχή.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα χαρακτηριστικά του οικοπέδου που διαμορφώνουν το ποσοστό της αντιπαροχής είναι το μέγεθος, η περιοχή, η θέση του (πρόσοψη σε δρόμο), οι επιτρεπόμενες χρήσεις, ο συντελεστής κάλυψης καθώς και ο συντελεστής δόμησης, ο οποίος καθορίζει και το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων που μπορούν να ανεγερθούν.

Πού καταγράφεται κινητικότητα για αγορά οικοπέδων

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργάκο η έντονη κινητικότητα για αγορά οικοπέδων εντοπίζεται στην περιοχή πάνω από την οδό Αγίου Δημητρίου, με το Τσινάρι να πρωταγωνιστεί, δεδομένου πως υπάρχουν οικόπεδα και παλιές κατοικίες που είναι προς πώληση, ενώ στα ανατολικά ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι οι περιοχές της Καλαμαριάς, Χαριλάου, Βούλγαρη, Νέας Ελβετίας. Η ζήτηση εντείνεται αν πρόκειται  για οικόπεδα που βρίσκονται σε μικρή εγγύτητα με στάσεις του μετρό. Στα δυτικά το ενδιαφέρον εστιάζεται στον Εύοσμο και στην Νέα Πολιτεία.

Οι κατασκευαστικές ενδιαφέρονται να αναπτύξουν είτε μεζονέτες, είτε οικοδομές. Η πλειονότητα των οικοδόμων που κατασκευάζονται είναι, συνήθως, πενταόροφες ενώ ανάλογα με το οικόπεδο και τις προδιαγραφές που θέτει ο κατασκευαστής ο κάθε όροφος μπορεί να έχει τρία, ή τέσσερα διαμερίσματα.