Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2021
x

ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν τις τιμές των μικρών ακινήτων στη Θεσσαλονίκη - Τι συμβαίνει με τις φοιτητικές κατοικίες και τα Airbnb .

Τα μικρά διαμερίσματα, 50 έως 70 τμ, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχεδόν μονοπώλησαν το ενδιαφέρον των επενδυτών στο δεύτερο εξάμηνο του 2020, τάση που συνεχίζεται να υφίσταται και τους πρώτους μήνες της χρονιάς που διανύουμε.

Δεδομένου πως οι τράπεζες έχουν αρχίσει να ανοίγουν τις κάνουλες της ρευστότητας δανειοδοτώντας τους ενδιαφερόμενους για την αγορά διαμερισμάτων, ο εν λόγω τομέας της κτηματαγοράς δείχνει να τα πηγαίνει καλά.

Μάλιστα τα μικρότερα ακίνητα, που συνήθως διαθέτουν πιο ελκυστικές τιμές, γίνονται αυτομάτως πιο δελεαστικά και προσφιλή για τους εν δυνάμει επενδυτές.

Όπως αναφέρει σε μελέτη της η Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate οι παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές στα μικρά ακίνητα είναι:

- Η κατάσταση του διαμερίσματος (ανακαινισμένο ή όχι)
- Η ύπαρξη ασανσέρ
- Ο όροφος του ακινήτου
- Ο ανταγωνισμός
- Η τοποθεσία του ακινήτου

Αναβιώνει ο κατασκευαστικός κλάδος
 
Στο μεταξύ, ο κλάδος της κατασκευής που στο παρελθόν και ειδικά πριν τη δεκαετή οικονομική κρίση, αποτελούσε ένα από τα δυνατά χαρτιά της ελληνικής οικονομίας, αρχίζει να αναβιώνει και πάλι καθώς πολλά νέα διαμερίσματα κατασκευάζονται, κυρίως στην ανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή της Καλαμαριάς και στην Πυλαία κατασκευαστικές εταιρείες έχουν αρχίσει να αναπτύσσουν νέα έργα.

Οι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τη ζήτηση για νέα διαμερίσματα, στη Θεσσαλονίκη, το επόμενο εξάμηνο είναι:
• Η γενική οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα
• Πόσο σύντομα οι πολίτες θα λάβουν το εμβόλιο για τον κορωνοϊό
• Εάν οι τράπεζες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την πώληση ακινήτων
• Εάν θα υπάρξουν αλλαγές στη φορολογία
• Ποιες θα είναι οι αποδόσεις για τα εν λόγω ακίνητα (όταν θεωρείται επενδυτικό ακίνητο)

Η αγορά της φοιτητικής κατοικίας

Η ζήτηση για μίσθωση διαμερισμάτων από φοιτητές από πέρυσι έχει μπει στον πάγο λόγω του κορωνοϊού, κάτι που συνεχίζεται και φέτος. Η παρακολούθηση μαθημάτων εξ αποστάσεως έδωσε στους φοιτητές τη δυνατότητα να παραμείνουν στους τόπους καταγωγής τους χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν στις πόλεις που πέρασαν, ενώ δεν έλειψαν και οι περιπτώσεις φοιτητών που ξενοίκιασαν τις κατοικίες που νοίκιαζαν.

Στα «αζήτητα» τα Airbnb  

Σημαντική μείωση της ζήτησης καταγράφεται και για τα Airbnb λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών που επιβλήθηκαν ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του Covid — 19. Σε πολλές περιπτώσεις, τα εν λόγω ακίνητα, πλέον μισθώνονται με τον παραδοσιακό τρόπο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, ή για περίοδο μίσθωσης τουλάχιστον 1 έτους.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ