Skip to main content

Αυξημένη ζήτηση για εξοχικά σε Σαμοθράκη, Θάσο, Τούζλα - Οι τιμές, ποιοι τα αγοράζουν

Πώς διαμορφώνονται οι τιμές των νεόδμητων αλλά και των παλιότερων ακινήτων σε Σαμοθράκη, Θάσο, Τούζλα - Ποιοι τα επιλέγουν

Πριν από την πανδημία, η αγορά εξοχικών κατοικιών ήταν από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς του real estate. Φέτος, όπως λένε γνώστες της αγοράς ακινήτων, η ισχυροποίηση της ζήτησης για εξοχικά στη χώρα μας δείχνει να ευνοείται κατά πολύ από τις πολύ καλές επιδόσεις που καταγράφει ο τουρισμός, αλλά και τις σημαντικά χαμηλότερες τιμές από άλλους μεσογειακούς - ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Δεν είναι τυχαίο πως μέχρι πρότινος επισκέπτες της Βόρειας Ελλάδας πλέον αναζητούν εξοχική κατοικία σε κάποιο προορισμό που γνώρισαν και αγάπησαν, θέτοντας ως στόχο να αποκτήσουν το δικό τους κεραμίδι για το καλοκαίρι. Αξίζει να σημειωθεί, όπως προκύπτει από την πρόσφατη πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς πως το υψηλότερο ποσοστό απόδοσης στα τουριστικά ακίνητα πανελλαδικά εντοπίζεται, μετά τις Κυκλάδες και την Κρήτη που αγγίζει το 7%, στη Βόρεια Ελλάδα με 6%.

Σαμοθράκη

Ενδεικτικό παράδειγμα του πως οι τουρίστες μετατρέπονται όταν αγαπήσουν έναν τόπο σε ιδιοκτήτες εξοχικών κατοικιών είναι η Σαμοθράκη που όπως φαίνεται θέλγει ολοένα και περισσότερους επενδυτές. Το γεγονός πως είναι ένα νησί απομακρυσμένο, με ιδιαίτερες ομορφιές, καταπράσινο και με άκρως ελκυστικές τιμές, αποτελεί πρόκριμα για όσους θέλουν να αποκτήσουν ακίνητο, οικόπεδο, αγρόκτημα είτε για εκμετάλλευση, είτε για εξοχική κατοικία. Το ενδιαφέρον εστιάζεται είτε σε παλιές κατοικίες στη Χώρα που θέλουν αναπαλαίωση, είτε στα Αλώνια, στα Θερμά και στο Λάκωμα. Όσο για την τιμή του τμ, όπως προκύπτει από την πανελλαδική έρευνα της RE/MAX Ελλάς, στο νησί του Αιόλου (κατά τη μυθολογία), για τις νέες κατοικίες έως 5 έτη αγγίζει τα 1600 ευρώ. Στο ήμισυ πέφτει η τιμή του τμ, 800 ευρώ, αν πρόκειται για παλαιότερη κατοικία.

Παραλία Οφρυνίου

Έντονη κινητικότητα καταγράφεται τους καλοκαιρινούς μήνες για την παραλία Οφρυνίου του δήμου Παγγαίου, στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας. Αποτελεί ένα πολυσύχναστο θέρετρο το οποίο εκτείνεται κατά μήκος μιας μεγάλης αμμουδερής παραλίας, γνωστής ως Τούζλας και αποτελεί δημοφιλή προορισμό τόσο για τους Βορειοελλαδίτες, όσο και για τους Βαλκάνιους τουρίστες. Η τιμή του τμ για μια εξοχική κατοικία στην παραλία Οφρυνίου διαμορφώνεται στα 1.775 ευρώ όταν πρόκειται για κατοικία μέχρι πέντε ετών, ενώ για παλαιότερες των πέντε ετών κατοικίες η τιμή του τμ πέφτει στα 1.450 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί πως στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας η τιμή του τμ για κατοικίες έως πέντε ετών είναι στα 1.600 ευρώ ενώ για παλαιότερες δεν ξεπερνά τα 1.200 ευρώ.

Θάσος

Η τελευταία εικοσαετία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η «χρυσή εποχή» για τη Θάσο σε ό,τι αφορά την αγορά ακινήτων από Βούλγαρους και Ρουμάνους τουρίστες που επισκέφθηκαν αρχικά την περιοχή, εντυπωσιάστηκαν από τις ομορφιές της και εν συνεχεία αποφάσισαν να επενδύσουν είτε αγοράζοντας παραθεριστική κατοικία για τους ίδιους, είτε αγοράζοντας ακίνητα με σκοπό την εμπορική εκμετάλλευση.

Το σημαντικότερο στοιχείο που βάρυνε στην επιλογή τους για να επιλέξουν ως τόπο παραθεριστικής κατοικίας το εν λόγω νησί ήταν η κοντινή απόσταση από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους καθώς η Εγνατία οδός και οι κάθετοι οδικοί άξονες έχουν μειώσει σημαντικά τις αποστάσεις των μετακινήσεων. Η τιμή ανά τμ για κατοικίες πενταετίας αγγίζει τα 1.850 ευρώ, ενώ για άνω των πέντε ετών τα 1.250.